A gesztenye jótékony hatásai szervezetünkre
- Dátum: 2020.01.05., 16:07
- Udvari Fanni
- egészség, energia, gesztenye, gyógyászat, gyógyítás, szénhidrát, tápanyag, tinktúra, vitamin
A szelídgesztenyében rengeteg különféle vitamin és ásványi anyag található. Jól beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe, alacsony az energiatartalma, magas a rosttartalma és megelőzi a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Fontos szerepe van a vesebetegek étrendjében is.
Kevéssé ismert, hogy a C-vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, 30 mg/100g ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték. Ez természetesen magas hőkezelés esetén csökken.

Nyersrosttartalma magas, ennek is az ún. élelmi rost hányada jelentős. Ezek a táplálékban lévő emészthetetlen poliszaharidok, melyek az emésztő enzimek hatásával szemben ellenállóak. A vastagbél baktériumai részlegesen bontják ugyan a rostokat, de ezek a poliszaharidok gyakorlatilag alig hasznosulnak. Élettani hatásuk szerteágazó:a vízben oldhatatlan (pl. cellulóz) összetevők többek között csökkentik az éhségérzetet, elősegítik a jó bélműködést. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.
A népi gyógyászat már régen is használta belsejét, mely nyersen sikerrel gyógyítja a hasmenést. A nyáron szedett leveléből főzött tea kiválóan alkalmas légcsőhurut, köhögés kezelésére. Levele serkenti a vénás vérkeringést, porrá tört kérge pedig mézzel összekeverve enyhíti a köhögést. Termése is gyógyító hatású, az eszcin (szaponinkeverék) jótékony hatása révén. Bár készíthetünk belőle mézet, kesernyés íze miatt azonban sütésre nem alkalmas. Magában fogyasztva vagy akár hideg ízesítőként értékes táplálék.
Bár esti nasi gyanánt nem javasoljuk a gesztenyét, reggelire azonban tökéletes energiaforrás lehet. Kalóriatartalma nem túl magas, 100 g gesztenyében 210 kalória van, viszont szénhidráttartalma miatt nem tanácsos a késői órákban fogyasztani.Remek paleo palacsinta készíthető belőle: ehhez verj fel 2 tojást, főzz meg kb. 100 g gesztenyét (vagy vegyél előrecsomagolt főtt gesztenyét), majd passzírozd le villával, végül keverd össze a tojással, és kevés kókuszolajon süsd ki a palacsintákat. Fahéjjal, vagy egy kis cukormentes lekvárral ízesítsd, és kész is a tápláló paleo reggelid!

Házi praktikák gesztenyéből
A gesztenyének a részeit otthon is fel lehet használni. Lehet a magjából gesztenyetinktúrát készíteni, amit a visszeres lábak kezelésére szoktak alkalmazni. Egy maréknyi gesztenyemagot meg kell hámozni, majd a fehér belsejét apró darabokra vágni és egy lezárható tetejű üvegbe helyezni - ez lehet akár befőttesüveg is. Majd a patikában kapható 70 fokos alkohollal fel kell önteni úgy, hogy ellepje, és három hétig ázni hagyni. Érdemes minden héten egyszer alaposan megrázni az üveget. Utána már csak le kell szűrni a levét, és kész is a tinktúra. Ebből lehet balzsamot is készíteni étkezésizselatin-por és levendulaolaj felhasználásával, amit 150 ml gesztenyetinktúrához kell adni, majd sűrűre keverni.A levelek felhasználásához először ki kell szárítani őket, majd 2 deciliter forrásban levő vízhez 1 púpozott teáskanálnyi száraz, aprított levelet kell adni. Az elegyet 10 percig kell áztatni, majd leszűrni, végül borogatásként lehet használni az ödémás területeken.
A patikákban lehet kapni gesztenye kapszulákat, géleket és gesztenyevirág esszenciát is, ezeket visszerek kezelésére szokták javasolni.
Szerző :Udvari Fanni
Miért szárad ki télen az ajkunk?
A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.
Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért
A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.
Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld
Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.