Menü

Mit tegyünk az ünnepi maradékkal?

Mindnyájan ismerjük az érzést, amikor már egy falat halászlé vagy töltött káposzta sem csúszna ke a torkunkon, a sült hallal és sült hússal legszívesebben megdobálnánk valakit, a bejglit pedig a moslék közé raknánk. A napokon keresztül tartó intenzív evés után jól esik valami könnyebb ebéd a két ünnep között. De mit tegyünk, ha sok minden maradt ki, amit nem szeretnénk csak úgy kidobni?

Sült húsok, sült halak

A sültek kiváló alapanyagai az újrahasznosított ételeknek. Ha fogjuk a maradék húst és felkockázzuk, vagy szálakra tépkedjük, rendkívül jó feltétek kapunk egy salátához. Daraboljunk fel jégsalátát, paradicsomot és lilahagymát, majd szórjuk rá a maradék sültet. Az eredmény egy finom, könnyű saláta lesz, amit ízlés szerint feldobhatunk öntettel, sajttal, pirított kenyérkockával.

Egy másik variáció, ha a tépett húst némi barbecue szószba forgatjuk, megmelegítjük, és jégsalátá valamint sárgarépa kíséretében egy tortillába vagy tacoba töltjük. Kis kalandozás lesz ez a nemzetközi konyhák világában, és jól fog esni a sokféle hazai után.

Húsleves

Kicsit leforralva róla a legtöbb vizet, kockákra adagolva lefagyaszthatjuk, hogy a következő levesünk alapjaként felhasználhassuk. De kifőzhetünk benne rizst, tésztát, vagy akármit, amihez kell egy jó alaplé. Minden cseppje kincs, ne feledjük!

A levesben főtt zöldségek és húsok pedig villával összetörve rendkívül jó alapanyagai egy zöldséges húspogácsának. Nincs más dolgunk, mint mindent összetörni, összekeverni, és egy tojással és némi zsemlemorzsával összefogatni. Olajban vagy sütőben sütve is finom ételt kapunk.

Halászlé és töltött káposzta

A két ételben az a közös, hogy fagyasztóba eltéve később egy teljesen új étel alapja lehet. Az átszűrt halászléből később hozzátehetünk egy halpaprikáshoz, de akár egy új halászlé alapjaként is funkcionálhat. A töltött káposztából érdemes külön szedni a húsgombócot, és csak a káposztás szaftot elrakni. Abból ugyanis később kolozsvári káposztalevest vagy székelykáposztát is csinálhatunk. Hússal, füstölt hússal, zöldségekkel is újrafőzhetjük, és mindenképpen finom ételt kapunk.

Ne féljünk tehát újra felhasználni a karácsonyi ételeket.

Varga Ágnes Kata

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

Indul az eperszezon!

Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!

Esküvői szokások és hiedelmek

Talán még nincs itt szezonálisan az esküvők ideje, de a tavasz, nyár beköszöntével elérkeznek ezek a jeles napok is. Aki ismeri az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket, az tudja, hogy az esküvőket számos babona övezi.

A vaníliáról

Maga a növény Mexikóból származik. Az aztékok kezdték el használni, de világhírnévre akkor tett szert, amikor 1520-ban az azték császár egy vaníliával ízesített kakaós-mézes italt kínált Cortesnek. A spanyol felfedezőknek annyira megtetszett az illat, hogy elkezdték importálni a vaníliát, ami innentől el is indult világhódító útjára.

Mindent a rukkoláról

Miért is szeretjük a salátákat? Mert sok ételhez tökéletesen passzol, egészséges és kalóriaszegény! Van lila, zöld, kerek, hosszúkás, erősebb és semlegesebb ízű. A rukkola abszolút egy tökéletes választás önmagában is de más salátákkal együtt is kiváló!