Mit tegyünk az ünnepi maradékkal?
- Dátum: 2019.12.26., 10:28
- Varga Ágnes Kata
- alkotás, étel, étkezés, főzés, hús, karácsony, konyha, leves, menü, nemzetközi, recept, saláta, szénhidrát, tanács, tipp, tradíció, új, ünnep, vacsora, zöldség, zsír
Mindnyájan ismerjük az érzést, amikor már egy falat halászlé vagy töltött káposzta sem csúszna ke a torkunkon, a sült hallal és sült hússal legszívesebben megdobálnánk valakit, a bejglit pedig a moslék közé raknánk. A napokon keresztül tartó intenzív evés után jól esik valami könnyebb ebéd a két ünnep között. De mit tegyünk, ha sok minden maradt ki, amit nem szeretnénk csak úgy kidobni?
Sült húsok, sült halak
A sültek kiváló alapanyagai az újrahasznosított ételeknek. Ha fogjuk a maradék húst és felkockázzuk, vagy szálakra tépkedjük, rendkívül jó feltétek kapunk egy salátához. Daraboljunk fel jégsalátát, paradicsomot és lilahagymát, majd szórjuk rá a maradék sültet. Az eredmény egy finom, könnyű saláta lesz, amit ízlés szerint feldobhatunk öntettel, sajttal, pirított kenyérkockával.
Egy másik variáció, ha a tépett húst némi barbecue szószba forgatjuk, megmelegítjük, és jégsalátá valamint sárgarépa kíséretében egy tortillába vagy tacoba töltjük. Kis kalandozás lesz ez a nemzetközi konyhák világában, és jól fog esni a sokféle hazai után.
Húsleves
Kicsit leforralva róla a legtöbb vizet, kockákra adagolva lefagyaszthatjuk, hogy a következő levesünk alapjaként felhasználhassuk. De kifőzhetünk benne rizst, tésztát, vagy akármit, amihez kell egy jó alaplé. Minden cseppje kincs, ne feledjük!
A levesben főtt zöldségek és húsok pedig villával összetörve rendkívül jó alapanyagai egy zöldséges húspogácsának. Nincs más dolgunk, mint mindent összetörni, összekeverni, és egy tojással és némi zsemlemorzsával összefogatni. Olajban vagy sütőben sütve is finom ételt kapunk.
Halászlé és töltött káposzta
A két ételben az a közös, hogy fagyasztóba eltéve később egy teljesen új étel alapja lehet. Az átszűrt halászléből később hozzátehetünk egy halpaprikáshoz, de akár egy új halászlé alapjaként is funkcionálhat. A töltött káposztából érdemes külön szedni a húsgombócot, és csak a káposztás szaftot elrakni. Abból ugyanis később kolozsvári káposztalevest vagy székelykáposztát is csinálhatunk. Hússal, füstölt hússal, zöldségekkel is újrafőzhetjük, és mindenképpen finom ételt kapunk.
Ne féljünk tehát újra felhasználni a karácsonyi ételeket.
Varga Ágnes Kata
Esszenciális vitaminok
Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?
Rákellenes Világséta
Január 12-én tartják világszerte a Rákellenes Világsétát, mely a magyarországi időintervallum szerint 15-16 óráig tart. Ebben az időben tehetünk közösen egy sétát, amivel kifejezhetjük együttérzésünket a daganatos betegekkel, hozzátartozóikkal, ismerőseikkel szemben. Ezzel egyidőben támogathatjuk a rákellenes harcot.
A helyes táplálkozás alapszabályai
A gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások rendkívül fontosak, mivel hosszú távon befolyásolják a felnőttkor egészségét. A helyes étrend segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkerüljék az elhízást és más egészségi problémákat, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vitaminhiány.
A gyógyfürdők varázsa
Amikor éppen túl stresszesnek éljük meg a mindennapokat, esetleg valami mozgásszervi megbetegedéssel küzdünk, vagy egyszerűen szeretnénk kicsit kikapcsolódni, mindenképp érdemes lehet ellátogatni egy gyógyfürdőbe. Hazánk több, termálvizes medencével rendelkező létesítménnyel büszkélkedhet, így kiválaszthatjuk a számunkra leginkább megfelelőt.
Szerencsehozó vagy elvivő falatok, avagy mit együnk és mit ne újévkor
Múlt cikkemben a szilveszteri és újévi népszokásokat, hiedelmeket gyűjtöttem csokorba a világ minden tájáról, melyek talán már kicsit háttérbe szorultak, azonban az étkekkel kapcsolatos babonák még mai napig foglalkoztatják az embereket.