Menü

Kreatív ajándékötletek halogatóknak

Ajándékozz élményt

A rohanó világunkban az időnek egyre nagyobb értéke van, a minőségi időnek pedig sokszorosa. Időt, odafigyelést és törődést ajándékozni nemcsak az ajándékozottnak, hanem neked is felejthetetlen élmény lehet!

Ide bármi belefér, „kuponok” közös kávézásokra, főzésre, beszélgetésre. Vagy ajándékozhatsz egy utazást, színházat vagy koncertet. A fontos, hogy mindketten ott legyetek és minőségben töltsétek el az odaszánt időt.

Öko-ötletek

Egyre többen figyelnek már a környezettudatosságra, használnak kevesebb műanyagot és gyűjtik szelektíven a szemetet. Azoknak, akik igazán elszántak, nagyon jó ajándék lehet például egy öko-apróságokkal teli doboz, amiben fémszívószál, bambuszfogkefe vagy éppen méhviaszkendő van.

Kézzel készített ajándékok

Szerintem az érzéseinket igazán ezek az ajándékok tudják kifejezni, amikor időt, energiát nem kímélve találjuk ki és készítjük el a megfelelő ajándékot. Ez lehet egy tál különleges sütemény, lekvár, vagy bármilyen finomság.

Hogyha nem szeretnél édességet ajándékozni, akkor egy kézzel készített gyertya is tökéletes ajándék lehet. Igaz ez nem egy gyorsan elkészíthető ajándék, de annál szebb lehet!

Elsőlépésként viaszt kell olvasztani. A viasz lehet többféle, fehér vagy színes, de az otthoni, régi gyertyákat is felhasználhatóak. Mivel a forráspontja 60 fok körül van, nem lehet közvetlenül melegíteni. A viaszforgácsot érdemes előbb a nejlonzacskóba tenni, majd azt egy kisebb edénybe helyezni és ezt egy nagyobb edény vízben melegíteni. Forralni nem szükséges, olvadásig elég melegíteni. Ha illatos gyertyát szeretnél készíteni, itt lehet belekeverni a különböző illatokat.

Az olvasztáshoz pedig egy edény és egy nejlonzacskó kell.

A kanócválasztásnál fontos, hogy fémalapú legyen, mert ezzel a legegyszerűbb a gyertyaöntése, a megtartásához pedig egy csipeszre is szükség lesz.

Amikor megolvadt a viasz következhet a kanóc felhelyezése. Tedd a fémaljas kanóc alsó részét a forma aljára és a tetejét fogd meg egy csipesszel. A megolvadt viaszt egyszerűen töltsd bele az edénybe, ezalatt végig tartsd a kanócot.

A gyertya megformálásához régi edényeket is lehet használni, vagy kreatív hobbiboltokban gyertyaformákat is lehet kapni. Ha otthon keresgélnél formák után, hőálló poharak vagy üreg konzervdobozok is tökéletesek. Ha a formát a gyertya tartójának is szánod, érdemes üvegpohárba kiönteni. Itt lehet a színekkel variálni, ha több színrétegű gyertyát szeretnél, várj addig amíg az egyes viaszrétegek kicsit megdermednek, így nem keverednek össze. A száradás ideje függ a gyertya méretétől. Az üvegformában készült gyertyákat elegendő kicsit az asztalhoz ütni, ha megszáradtak és a gyertya ki is csúszik belőle. A díszítést már az elkészítés előtt is elkezdheted, például, hogy a viaszt magad színezed be, így egyedi színű gyertyát készíthetsz. Miután megszáradt a gyertya festeni, rajzolni is lehet rá gyertyafestő tollal. A dekoráció viaszcsíkokból, gyöngyökből is állhat.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?