Menü

Csak egy kicsit kevesebbet!

Karácsonykor, szilveszterkor hajlamosak vagyunk túlzásokba esni mindenből. Túl sokat vásárolunk, túl sok dekorkütyüt halmozunk fel, rengeteg ételt készítünk, mérték nélkül eszünk, belefér az alkohol, a sok cukor, majd az ehhez társuló tespedés. Később pedig a rossz közérzet, a gyomorrontás, a bűntudat, hogy nem így kellett volna.

Ha megfogadunk pár apróságot, akkor is gondtalanul élvezhetjük az ünnepeket és nem érzem ünneprontónak néhány olyan dolgot megemlíteni, amiből egész egyszerűen, csak kevesebbet kell… enni, venni, inni, hogy az év vége ne az őrületről, az újév pedig ne a bűntudatról, anyagi csődről szóljon. Idén ne. Pár nap. Mindössze ennyi van vissza karácsonyig.

Ha kicsit kevesebbet vásárolunk és főzünk, elkerülhetjük - a mértéktelen evészet mellett – a rengeteg élelmiszer-hulladékot is, amely ilyenkor keletkezik.

Egyszerű megoldás egyeztetni kicsit a rokonokkal, mikor kinél eszünk, hányan leszünk, hány főre készüljünk, a maradékot pedig érdemes lefagyasztani későbbre.

Isten ments, hogy diétáról kezdjek beszélni, bár tudom, hogy sokan közülünk az életmódváltással ekkor sem hagyunk fel és az egészséges szokásrend jegyében élvezzük az ünnepi ízeket. Az, hogy valami egészséges, vagy kevesebb cukrot, transzzsírt tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy nem is finom. Az egészséges fogások igenis ízletesek és rengeteg módon spórolhatunk a felesleges kalóriákkal. Ha akarunk. Mert akkor ehetünk fehér rizs helyett bulgurt, vagy cukor helyett természetes édesítőt, fehér liszt helyett reformlisztkeverékeket, sült krumpli helyett zöldséget, krémes sütik helyett mézes-diós sült almát, sült gesztenyét.

A nyersanyagválasztásnál legyünk körültekintőek. Ha nem akarunk kalóriadús ételeket készíteni, válasszuk a zsírszegényebb húsokat és tejtermékeket, teljes kiőrlésű liszteket.

A desszertek sütemények közül igyekezzünk a gyümölcs- és tejalapúakat választani, mivel ezek kevesebb energiát tartalmaznak, mint a krémesek.

Az alkohollal óvatosan! Rengeteg kalóriát tartalmaznak és felviszik a vércukrot, étvágyat csinálnak. A családi összejöveteleken és szilveszteri bulikon sokaknál az alkoholfogyasztás lesz a középpontban, márpedig néhány itallal több száz kalóriát is magunkhoz veszünk. Kevésbé hizlal a száraz vörösbor és a száraz pezsgő, a leginkább pedig a rövid italok hizlalnak, azokon beül is a cukros likőrök.

Az emberek többsége karácsony, illetve szilveszter után fogadja meg, hogy lefogy, leszokik a cigiről, mozogni kezd, s van, aki be is váltja ígéretét, a többség azonban kampányszerűen indul neki és hamar feladja. Aki valóban elhatározza magát, az már az ünnepeket is a mértékletesség jegyében tölti, és ez nem jelenti azt, hogy nem eszik finomakat.

Érdemes a süteményeket nem kint hagyni az asztalon, mert egyrészt meg is romolhat, másrészt, ami szem előtt van, abból hajlamosak vagyunk egész nap csipegetni, a végén pedig nem értjük, honnan eszünk meg ilyenkor napi 4000 kalóriát. Vagy többet.

Ha mégsem sikerül betartani a mértékletesség elvét, legalább fogadjuk meg, hogy többet mozgunk, ahova lehet, gyalog megyünk.

A „mindent lehet, csak mértékkel” elv vonatkozik a karácsony idejére. Mértékletes ünnepeket kívánok!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.