Menü

Illatos karácsonyi édességek

Fahéj, vanília, szegfűszeg, gyömbér és persze a mesés mézeskalács fűszerkeverék. Betöltik a konyhát ünnepi illatuk advent idején, és ilyen finomságok készíthetők velük!

PIHE-PUHA MÉZESKALÁCS SZELET

HOZZÁVALÓK

A tésztához (34×38 cm-es gáztepsihez):

60 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

1 mk szódabikarbóna

4 ek cukrozatlan kakaópor

2 ek mézeskalács fűszerkeverék

25 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

3 db tojás

7,5 dl tej

6 ek házi baracklekvár

3 dl napraforgó olaj

A tetejére:

30 dkg házi baracklekvár

25 dkg étcsokoládé

2 ek étolaj

dekor cukor

ELKÉSZÍTÉS

A száraz alapanyagokat összekeverjük. A cukrokat a tojásokkal habosra keverjük kézi mixerrel. Hozzáadjuk az étolajat, a tejet és apránként hozzá dolgozzuk a szárazanyagok keverékét.

Egy nagyméretű (34×38 cm) gáztepsit sütőpapírral kibélelünk. A tészta masszát beleöntjük, elsimítjuk. 190 fokon alsó-felső sütésen 35 perc alatt megsütjük.

A tésztát egy munkalapra kiborítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Még a forró tésztát lekenjük a lekvárral, és így hagyjuk hűlni. A csokoládét az étolajjal mikróban felolvasztjuk, simára keverjük és leöntjük vele a tésztát és dekor cukorral megszórjuk.

A csokoládé dermedése után hosszúkás szeletekre vágjuk. Nagyon ízlett a családomnak. Egyszerű, nagyon finom puha sütemény.

NARANCSOS KARÁCSONYI MÉZES

HOZZÁVALÓK

A mézeskalácshoz:

12,5 dkg méz

12,5 dkg vaj

3 db tojás

20 dkg porcukor

2 ek sütőporos mézeskalács fűszerkeverék

1 ek kakaó (keserű)

1 tk fahéj (őrölt)

1 tk szódabikarbóna

1 db citrom (reszelt héja)

1 db narancs (reszelt héja)

2 ek citromlé

50 dkg liszt (+ szóráshoz)

Az írókához:

1 db tojásfehérje

15-20 dkg porcukor

1 tk citromlé (vagy ecet)

1 tk keményítő

ELKÉSZÍTÉS

A mézet és a vajat kis lángon felmelegítjük, majd kihűtjük. A tojásokat a cukorral, a sütőporos mézeskalács fűszerkeverékkel, a kakaóval, a fahéjjal, a szódabikarbónával, a reszelt citrom- és narancshéjakkal és a citrom lével robotgéppel összekeverjük. Felváltva adjuk hozzá a vajas-mézes keveréket és a lisztet. A tészta puha és lágy lesz, de így lesz tökéletes. A tálat lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap lisztezett deszkán 3 mm-re kinyújtjuk, tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. (Ezt addig folytatjuk, amíg van tésztánk.) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a mézeskalácsokat, és 175 fokos sütőbe toljuk. Kb. 10 percig sütjük őket, amíg szép világosak nem lesznek. (Akkor jó, ha megnyomjuk, és nem horpad be a teteje.)

A tojásfehérjét félig felverjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot - szép fényes, krémes hab lesz belőle. Végezetül belekeverjük az ecetcet és a keményítőt. Veszünk egy keményebb nejlonzacskót, beletöltjük tojáshabot, kivágjuk a végét. Tetszés szerint díszítjük a mézeseket. Ha megszáradtak, egy fém dobozba csomagoljuk őket.

Jó étvágyat a finom falatokhoz, Kellemes, Szeretetben Gazdag Ünnepeket Mindenkinek!

MÉZI CSALÁD

HOZZÁVALÓK

A mézeskalácshoz:

10 dkg vaj (vagy margarin)

1/2 bögre méz

2 bögre rizsliszt

1/2 bögre porcukor

1 db tojás

1 tk sütőpor

1 csomag mézes fűszerkeverék

A cukormázhoz:

1 db tojásfehérje

20 dkg porcukor

ELKÉSZÍTÉS

A margarint (vagy vajat) és a mézet megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a lisztet, a porcukrot, a tojást, a sütőport és a mézes fűszerkeveréket.

Az elkészült tésztát nem kell pihentetni, azonnal ki lehet nyújtani! Kb 3 mm vastagságúra a nyújtjuk és különböző Mézi formákat szúrunk ki belőle, majd ízlés szerint feldíszítjük.

Elkészítjük a cukormázat. A tojásfehérjéhez lassan adagoljuk a porcukrot, ameddig egy sűrű mázat nem kapunk.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Mit jelent a hold légzés és mi a szerepe az elalvásban?

Az alvászavarok manapság népbetegséggé váltak: egyre többen küzdenek azzal, hogy hosszú percekig, sőt órákig forgolódnak az ágyban, mire végre sikerül elaludniuk. A stressz, a képernyők kék fénye, a felgyorsult életmód és a túl sok inger mind hozzájárul ahhoz, hogy este nehéz kikapcsolni.

Hogyan készüljünk fel biztonságosan a túrázásra?

A természetjárás egyik legnagyobb előnye, hogy bárki számára elérhető, és nem igényel különleges felszerelést vagy tanfolyamot. Mégis érdemes néhány alapvető dologra figyelni, hogy a kirándulás élménye ne váljon kellemetlenné.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.