Menü

Mire figyeljünk oda, ha télen úszunk?

Tipikusan a nyárhoz kapcsolódó sport az úszás. És valóban észrevehető, hogy nemcsak a strandok, hanem az uszodák is megtelnek ilyenkor. Itt most természetesen az a fontos, hogy megtelnek úszni vágyókkal. Télen sokkal könnyebben lehet sportolásról alkalmas vízfelületet találni.

Télen alaposabban be kell melegíteni, hiszen a hidegben izmaink könnyebben legémberedhetnek. Fokozottan figyeljünk tehát tudom, hogy milyen gyakorlatokat csinálunk az úszás megkezdése előtt. Minden hozzáértő kiemeli, hogy az úszósapka minősége ilyenkor hatványozottan fontos. Azon egyszerű oknál fogva, mert miután kijöttünk a vízből, Nagyon oda kell figyelni arra, hogy a hajunkat rendesen megszárítsuk, ami nem hogy vizes, de még kicsit nedves sem lehet ezek után. Ez természetesen nőknél a nagyobb probléma, de a férfiak sem vehetik félvállról, és természetesen gyermekeinknél is erre nagyon oda kell figyelni.

Ezek a legnagyobb veszélyek, amik leselkednek ránk. De talán ezeket is könnyedén áthidalhatjuk. Ne felejtsük, Magyarország gazdag vizekben, és nem pusztán természetes, hanem mesterséges vizekben is. Ma már a legtöbb kisvárosban (a nagyvárosokban meg egyenesen ez természetes) találunk uszodákat. Önmaga az úszás tehát már nem luxus télen sem. Ha pedig mindezek mellett kicsit gonoszkodni akarnék, azt is mondhatnám, hogy azért is merészkedjünk ilyenkor nyugodtan a medencékbe, mert kisebb lesz a tömeg, mint nyáron. A parton bizonyosan, de ugyanez igaz a medencékre is. Igaz, aki igazán szerelmese ennek a mozgásformának, azt megtaláljuk télen is az uszodában.

Persze jóval több ruhát kell levennünk, és praktikussági okból ilyenkor ezerszer fontosabb, hogy az adott uszoda megfelelően tudja tárolni ezeket a ruháinkat. Könnyű belátni, ez nyáron nem akkora feladat, mint télen egy kabát-pulóver-vastag farmer kombináció, egyéb értékeink mellett.

Én tehát mindenkit bíztatnék. Nagyobb energia befektetéssel jár, de télen se álljunk le a sporttal, és ha a kedvencünk az úszás, vagy szeretjük az úszást, azzal se. a karácsonykor felszedett kilókról már nem is beszélve.

Meddig egészséges a futás?

Napjainkban a futás, ill. kocogás népszerűsége növekvő tendenciát mutat, amely főleg praktikusságának köszönhető: szinte semmi felszerelést nem igényel, csak egy jó futócipőt. Bárhol (városban, faluban, tengerparton, focipályán, stb.) végezhető, hiszen majdnem mindenhol találhatunk olyan területet, ahol egy kicsit átmozgathatjuk magunkat egy fél-egy órás kocogással, futással.

Sportajánló – baranta

Egyre több városban hallhatjuk meg a sportcsarnok mellett elhaladva azokat a jellegzetes mondatokat, hogy „Hallja meg minden hun – mindenhun!” Ez nemcsak egy frappáns szójáték, hanem egy jelmondat is, ami több száz, sőt, több ezer komoly sportolót tölt el büszkeséggel. Ismerjük meg ezt az érdekes sportot!

Tanácsok a hatékony tanulás érdekében

Bizony nem egyszerű felnőtt fejjel, család vagy munka mellett tanulni, ám, ha jobb fizetésre, vagy a tudás örömére vágysz, azért áldozatokat kell hozni. Szerencsére tanulási praktikák széles garmadája áll sorban azért, hogy elsajátítsd őket.

Amikor nem akarunk edzőterembe menni

Előfordul olykor, hogy a munkánk miatt pillanatnyilag, esetleg huzamosabb ideig nem tudunk eljutni egy edzőterembe, esetleg csak lustábbak vagyunk kimozdulni otthonról, pláne ilyenkor télen. Erre az eshetőségre érdemes időben felkészülni, és beszerezni olyan, edzéshez használt kellékeket, amik egyrészt hasznosak, másrészt nem foglalnak nagy helyet otthon, legalábbis ha nincs rá nagy hely, és mégis, hatékonyan lehet velük edzeni.

Zene, mint hangulatjavító

Egy új kutatás szerint napi minimum 1 óra zenehallgatás jó hatással van az egészségünkre. A zene központi szerepet tölt be az életünkben, számos dologra gyógyír. Hangulatjavító, stresszcsökkentő