Menü

Rákkeltő ételek. Vajon van belőlük a konyhádban?

Nem riogatásképp hoztam ezt a témát, hanem figyelmeztetésként, hogy vannak bizonyos ételek, melyek rákkeltőnek számítanak, s a listát elnézve, ebből van, ami nálunk is akad otthon. Sajnos. Becsszó, a férjem vette. Mást olvasgattam épp a neten, mikor elém került a „rákkeltő ételek című” cikk és természetesen elkalandozva az elkezdett olvasmánytól, - mint már annyiszor -, rákattintottam és megnyitottam ezt az írást is. Azt gondoltam, az én konyhámban ezekből az ételekből soha nincs, de be kell látnom, olykor előfordulnak nálunk.

Nyugodtan kimondhatjuk, a rákos megbetegedések mintegy 35 százaléka a helytelen táplálkozás számlájára írható. Nézzük, mi kerüljön tiltólistára, ha tudatos táplálkozás mellett döntünk!

A legrosszabbak és legegészségtelenebbek mindig azok az ételek, melyek szénhidrátban gazdagok és zsírban sültek, például a sült krumpli. A transzzsírsavakat vagy azokat tartalmazó zsiradékokat mindenképpen kerülni kell, mert növelik a rák kockázatát. Annak ellenére, hogy elég gyakori köret, nem túl okos dolog gyakran és mértéktelenül fogyasztani. Helyette készülhet sütőben is a steakburgonya, mennyivel egészségesebb!

A strandszezon elképzelhetetlen lángos és hot-dog, gofri és palacsinta nélkül, ezek közül a hot-dog a legártalmasabb, a benne lévő virsli miatt, ugyanis a virsli adalékanyagokat és egyéb az egészségre káros összetevőket tartalmaz, állatkísérletek pedig kimutatták, hogy ez veszélyes és rákot okozhat. Strandon nehéz egészséges ételt találni, de a legtöbb helyen már választható egy gyros tál, krumpli nélkül, salátával.

Ki vagyok akadva a bolti cukros, mázas fánkokra, pláne, mikor megnyugtatom magam, hogy az én gyerekeim ilyet nem esznek, mire hazaérve ott fogad a konyhapulton pár rózsaszín, cukorszórásos, mázas fánkkarika. Férjem hozta, mert „olykor belefér”… de mivel ez a héten már a második alkalom, így inkább megszabadultam tőle. (A cukros fánkoktól, nem a férjemtől).

Ahogy a sült krumpliban, így ebben a nassolni valóban is rengeteg transzzsír fordul elő, nem is beszélve a hatalmas mennyiségű cukorról. Vigyünk haza a gyerekeinknek inkább alacsony zsírtartalmú tejdesszertet, cukormentes müzliszeletet, joghurtokat, gyümölcsöt, magvakat, teljes kiőrlésű pékárut.

Az odaégett étel… Mielőtt valaki rávágná, hogy olyat nem eszik, gondoljon a kicsit túlsütött csirkére, a kifolyt és kissé megfeketedett zsírra, szaftra, a húsra rápirult sötét részekre, melyeket elropogtatunk. Nemcsak a húsokon jelentkezhetnek az égett részek, hanem egy sütemény szélén is. Sajnos ezek is borzasztóan veszélyes ételek.

A penész is nagyon komoly veszélyforrás! A penészgombák ugyanis bizonyíthatóan növelik a rák kialakulásának kockázatát, ezért mindenhol azt tanácsolják, hogy azonnal dobjuk ki penészes ételeinket. Ne gondolkodjunk rajta, hogy megegyük-e.

Chips, édes és sós sütik. Miért? Mert sok sót, zsírt, fehérlisztet, cukrot és sok transzzsírsavat tartalmaznak. Jókora adag van benne a káros anyagból.

A megoldás mondhatjuk, hogy elég egyszerű, bár van, akinek óriási változást és megtartóztatást jelenthet a korábbi életmódjához, mégis azt gondolom megéri kerülni a feldolgozott, zsíros, cukros élelmiszereket, romlott ételeket, s lehetőleg olyan étkezést kell folytatnunk, ami zöldség, gyümölcs alapú, sok omega 3-mal, egészséges zsírokkal. A táplálkozásban, alkoholfogyasztásban mértéket kell tartanunk és minderre rendeszeres testmozgás mellett tudatosan élethosszig törekedni.

Meggyógyulhatunk a Placebo tablettáktól is?

Placebonak tekinthető minden olyan gyógyszer, amely valódi orvosi kezelésnek tűnhet, de nem az. Lehet tabletta, injekció, és sok más típusú álgyógyszer is. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.

Egyél epret!

Tudtad? Az ókori rómaiak szerint az eper gyógyhatású, ezért orvosságként használták a depressziótól az ájulásig, a lázig, a vesekőig, a rossz leheletig és a torokfájásig.

Nyári arcpakolások

Ki gondolná, hogy bizonyos gyümölcsöknek nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is jó hatása van a szervezetünkre? Készítsünk gyümölcsös, nyári arcpakolásokat!

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.