Menü

Erős Pistás szaloncukor, bögrés bejgli és más

Érik az embert meglepetések. Az egyik üzletlánc karácsonyi újdonsággal rukkolt elő, piacra dobta a limitált kiadású „erős pistás” szaloncukrot, igaz limitált szériában, összesen 33 magyarországi boltban lehet megvásárolni. Akik megkóstolták, először édeset éreztek, ezt követte némi pikáns ízvilág, parányi csípős utóízzel a torokban.

Az újdonság első hallásra valóban fura, pedig különlegesnek számító karácsonyi édességek, szaloncukrok korábban is készültek már, például sütőtökből.

Az egyszerűséget kedvelők sütije lesz a bögrés bejgli – elronthatatlan receptet ígérnek a kitalálók. A bögrés sütik ismertetője, hogy olyan sütemények, amelyet csak összedob az ember, méricsgélések nélkül.

A sörös sajtleves receptje után érdekelni kezdtek a különleges karácsonyi étkek, így kis kutakodás után találtam a szokatlan olajban sült pufi hernyóra, ami Afrika déli részén igazi karácsonyi csemegének számít. A császárlepke bolyhos és kövér hernyóját olajban kisütve fogyasztják. A dél-afrikaiak gyakran esznek hernyókat karácsonykor, ugyanis ezeknek az állatoknak az ünnepek környékére esik a betakarítási ideje.

Karácsony ünnepén Norvégiában sült bárányfej a menü, melyet gondos elkészítés után répával és burgonyával tálalnak.

Nemcsak ételek vannak furcsák szerte a világban, de ünnepi szokások is. Ausztráliában például van olyan település, ahol a mikulás szörfön érkezik, mivel sokan a tengerparton töltik a karácsonyt. Az ausztrál hagyományok szerint pedig a télapó szánját 8 fehér kenguru húzza.

Van, ahol rövidnadrágban pulykát grilleznek a szabadban karácsonykor, Svédországban pedig 1966 óta minden évben adventkor egy 13 méter magas szalmakecskét állítanak Gävle város főterére. Ez az ő tradíciójuk. Norvégiában karácsony éjszakáján az összes seprűt elrejtik, mivel a hiedelem szerint ilyenkor a boszorkányok és a gonosz szellemek előjönnek, és ellopják a takarítóeszközöket. Venezuela fővárosában, karácsony estéjén lezárják az utcákat, és az emberek görkorcsolyával mennek a templomba.

A katalánoknál még bizarrabb a karácsony. Ők december 8-án egy farönköt visznek be a lakásba, akit elneveznek Tiónak, feldíszítik, szenteste pedig a gyerekek egy pálcával ütögetik, édességet kérve tőle.

Walesben egy ló koponyája áll az ünneplés középpontjában, mely kelta hagyomány. A döglött állat csontjaira csengettyűket és díszeket aggatnak, majd végig vonulnak vele az utcákon.

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás. A szeretet ünnepének szokáskörében nagyon sok különbözőséget találunk, mind az ételekben, mind az ünnepvárásban, ünneplésben, azonban a lényeg azt hiszem mindegyik tradícióban egy és ugyanaz. Jó adventi készülődést!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.