Menü

Korlátlan szavatosság?

Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a romlandóságot, a lejárati időt, azonban jónéhány termék esetében korlátlan szavatosságról beszélhetünk. A gyorsan romló élelmiszereknek fogyaszthatósági határidejük, a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek pedig minőségmegőrzési időtartamuk van. Melyek azok a száraz ételek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatóak?

Nem kell figyelni például a rizs szavatossági idejét. A felbontatlan rizst gond nélkül felhasználhatjuk akár több év után is, azonban a barnarizsnél előfordulhat, hogy megavasodik. Fontos figyelni a bontott rizs légmentes tárolására.

Korlátlanul eláll az ételecet is. Ha jól zárható üvegben tartjuk, semmit nem veszít minőségéből.

A vaníliaesszencia fantasztikus illatával nagyon sokáig megtartja a minőségét és zamatát. Az aromák azonban már nem állnak el korlátlanul.

Szerencsénk van a mézzel is. Ha helyesen tároltuk, akkor korlátlan ideig eláll. Állítólag a világ egyik legrégebbi üveg méze már 5500 éves! Attól, hogy a méz állaga kristályossá válik, még nincs baja, nyugodtan felhasználható.

A sóról ugyanígy elmondható, hogy „nincs” szavatossága. Az asztali só mindig friss marad, ha száraz helyen tartjuk, ha azonban nedvesség éri, könnyen összeáll.

A sóhoz hasonlóan a cukor is sokáig felhasználható, s gyakorlatilag korlátlan ideig megőrzi a minőségét. Törekedjünk rá, hogy légmentesen, zárt dobozban tároljuk.

Mi a helyzet a tömény italokkal? A pálinka, rum és társai nagyon sokáig megmaradnak, ha jól záródó üvegben és fénytől védve tároljuk őket. Aromájából nem veszít, sokáig fogyasztható.

Az instant kávét érdemes zárt dobozban tartani, ha nem is korlátlanul, de megfelelő tárolási feltételek mellett nagyon sokáig megtartja minőségét.

Ha már a kávét említettem, ide sorolható a tejpor is. Az a tejpor, amit minden egészségügyi szabályt betartva, megfelelően gyártanak, nagyon hosszú ideig eltartható anélkül, hogy elveszítené az ízét, állagát, zamatát. Légmentesen záródó dobozban tároljuk!

Kutatók rájöttek, hogy a szárított bab is szinte korlátlan ideig eláll, bár a külseje több évtizedes tárolás után valamennyire megváltozik, de minősége elfogadható marad.

A száraztészta esetében sem kell megijedni, ha lejárt a szavatossági dátuma a csomagoláson. Ugyan nem korlátlan ideig, de nagyon sokáig gond nélkül fel lehet használni. A lényeg, hogy légmentesen záródó dobozban tartsuk.

A konzervek tárolásánál arra kell figyelni, hogy sötét és száraz helyen tartjuk, így jóval meghosszabbíthatjuk az egyébként is hosszú lejárati idejüket.

A kukoricakeményítő a hideg, száraz helyen, légmentesen tárolt állapotában nagyon sokáig eláll.

Lejárt szavatosságú élelmiszereket fogyasztani nagyon kockázatos, azonban van jónéhány olyan termék, amely esetében nem kell aggódni, hiszen – megfelelő tárolási szabályok betartásával - elfogyaszthatóak még több év után is.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.