Menü

Korlátlan szavatosság?

Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a romlandóságot, a lejárati időt, azonban jónéhány termék esetében korlátlan szavatosságról beszélhetünk. A gyorsan romló élelmiszereknek fogyaszthatósági határidejük, a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek pedig minőségmegőrzési időtartamuk van. Melyek azok a száraz ételek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatóak?

Nem kell figyelni például a rizs szavatossági idejét. A felbontatlan rizst gond nélkül felhasználhatjuk akár több év után is, azonban a barnarizsnél előfordulhat, hogy megavasodik. Fontos figyelni a bontott rizs légmentes tárolására.

Korlátlanul eláll az ételecet is. Ha jól zárható üvegben tartjuk, semmit nem veszít minőségéből.

A vaníliaesszencia fantasztikus illatával nagyon sokáig megtartja a minőségét és zamatát. Az aromák azonban már nem állnak el korlátlanul.

Szerencsénk van a mézzel is. Ha helyesen tároltuk, akkor korlátlan ideig eláll. Állítólag a világ egyik legrégebbi üveg méze már 5500 éves! Attól, hogy a méz állaga kristályossá válik, még nincs baja, nyugodtan felhasználható.

A sóról ugyanígy elmondható, hogy „nincs” szavatossága. Az asztali só mindig friss marad, ha száraz helyen tartjuk, ha azonban nedvesség éri, könnyen összeáll.

A sóhoz hasonlóan a cukor is sokáig felhasználható, s gyakorlatilag korlátlan ideig megőrzi a minőségét. Törekedjünk rá, hogy légmentesen, zárt dobozban tároljuk.

Mi a helyzet a tömény italokkal? A pálinka, rum és társai nagyon sokáig megmaradnak, ha jól záródó üvegben és fénytől védve tároljuk őket. Aromájából nem veszít, sokáig fogyasztható.

Az instant kávét érdemes zárt dobozban tartani, ha nem is korlátlanul, de megfelelő tárolási feltételek mellett nagyon sokáig megtartja minőségét.

Ha már a kávét említettem, ide sorolható a tejpor is. Az a tejpor, amit minden egészségügyi szabályt betartva, megfelelően gyártanak, nagyon hosszú ideig eltartható anélkül, hogy elveszítené az ízét, állagát, zamatát. Légmentesen záródó dobozban tároljuk!

Kutatók rájöttek, hogy a szárított bab is szinte korlátlan ideig eláll, bár a külseje több évtizedes tárolás után valamennyire megváltozik, de minősége elfogadható marad.

A száraztészta esetében sem kell megijedni, ha lejárt a szavatossági dátuma a csomagoláson. Ugyan nem korlátlan ideig, de nagyon sokáig gond nélkül fel lehet használni. A lényeg, hogy légmentesen záródó dobozban tartsuk.

A konzervek tárolásánál arra kell figyelni, hogy sötét és száraz helyen tartjuk, így jóval meghosszabbíthatjuk az egyébként is hosszú lejárati idejüket.

A kukoricakeményítő a hideg, száraz helyen, légmentesen tárolt állapotában nagyon sokáig eláll.

Lejárt szavatosságú élelmiszereket fogyasztani nagyon kockázatos, azonban van jónéhány olyan termék, amely esetében nem kell aggódni, hiszen – megfelelő tárolási szabályok betartásával - elfogyaszthatóak még több év után is.

Természetes gyógymódok elfertőződött sebre

Amikor egy seb elfertőződik, a szervezetben azonnal megindul a védekezés: a terület bepirosodik, meleg lesz, megduzzad, esetleg sárgás vagy zöldes váladék jelenik meg. Ilyenkor a test jelzi, hogy segítségre van szüksége. A természetes gyógymódoknak ilyenkor nem az a feladatuk, hogy kiváltsák a steril tisztítást vagy az orvosi ellátást, hanem hogy támogassák a bőr regenerációját, csökkentsék a gyulladást, és elősegítsék a tisztulást.

Fájnak a vállaid? – ezt üzeni a lelked!

A vállaink fájdalma gyakori panasz, sokszor csak egy rossz tartás okozhatja, de mi van akkor, ha más áll a háttérben? A lelki gondok sok esetben a vállainkon landolnak.

A megfelelési kényszer lélektana, avagy a belső elvárások csapdájában

A megfelelési kényszer a modern társadalom egyik leggyakoribb, mégis legtöbbször rejtve maradó lelki jelensége. Lényege, hogy az ember állandó belső nyomást érez arra, hogy mások elvárásainak megfeleljen, akkor is, ha ez a saját igényei, határai vagy jólléte rovására megy. Bár a köznyelv néha „kényszernek” nevezi, valójában nem kényszerbetegség, hanem egy szorongásból, önértékelési bizonytalanságból és korai tanult mintákból kialakuló működésmód.

A bőrviszketés fiziológiája és okai

A viszketés a bőrben lévő idegvégződések ingerlése révén jön létre, amelyek a gerincvelőn keresztül az agyba továbbítják a jelet. A kiváltó okok két nagy csoportra oszthatók: a bőrbetegségekre és a szisztémás (belgyógyászati) betegségekre.

Mit adhat a sötétségterápia a digitális világban?

A sötétségterápia elsőre talán extrémnek hangzik, de valójában egy régi időkben is alkalmazott technológia, ami a teljes fénymegvonást használja arra, hogy az idegrendszer levegőhöz jusson. Nem csodaszer és nem is óriási különlegesség, mégis kapaszkodót adhat azoknak, akik túlterhelten élik a mindennapjaikat, és már azt érzik, hogy a külvilág egyszerűen túl zajos számukra.