Menü

Korlátlan szavatosság?

Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a romlandóságot, a lejárati időt, azonban jónéhány termék esetében korlátlan szavatosságról beszélhetünk. A gyorsan romló élelmiszereknek fogyaszthatósági határidejük, a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek pedig minőségmegőrzési időtartamuk van. Melyek azok a száraz ételek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatóak?

Nem kell figyelni például a rizs szavatossági idejét. A felbontatlan rizst gond nélkül felhasználhatjuk akár több év után is, azonban a barnarizsnél előfordulhat, hogy megavasodik. Fontos figyelni a bontott rizs légmentes tárolására.

Korlátlanul eláll az ételecet is. Ha jól zárható üvegben tartjuk, semmit nem veszít minőségéből.

A vaníliaesszencia fantasztikus illatával nagyon sokáig megtartja a minőségét és zamatát. Az aromák azonban már nem állnak el korlátlanul.

Szerencsénk van a mézzel is. Ha helyesen tároltuk, akkor korlátlan ideig eláll. Állítólag a világ egyik legrégebbi üveg méze már 5500 éves! Attól, hogy a méz állaga kristályossá válik, még nincs baja, nyugodtan felhasználható.

A sóról ugyanígy elmondható, hogy „nincs” szavatossága. Az asztali só mindig friss marad, ha száraz helyen tartjuk, ha azonban nedvesség éri, könnyen összeáll.

A sóhoz hasonlóan a cukor is sokáig felhasználható, s gyakorlatilag korlátlan ideig megőrzi a minőségét. Törekedjünk rá, hogy légmentesen, zárt dobozban tároljuk.

Mi a helyzet a tömény italokkal? A pálinka, rum és társai nagyon sokáig megmaradnak, ha jól záródó üvegben és fénytől védve tároljuk őket. Aromájából nem veszít, sokáig fogyasztható.

Az instant kávét érdemes zárt dobozban tartani, ha nem is korlátlanul, de megfelelő tárolási feltételek mellett nagyon sokáig megtartja minőségét.

Ha már a kávét említettem, ide sorolható a tejpor is. Az a tejpor, amit minden egészségügyi szabályt betartva, megfelelően gyártanak, nagyon hosszú ideig eltartható anélkül, hogy elveszítené az ízét, állagát, zamatát. Légmentesen záródó dobozban tároljuk!

Kutatók rájöttek, hogy a szárított bab is szinte korlátlan ideig eláll, bár a külseje több évtizedes tárolás után valamennyire megváltozik, de minősége elfogadható marad.

A száraztészta esetében sem kell megijedni, ha lejárt a szavatossági dátuma a csomagoláson. Ugyan nem korlátlan ideig, de nagyon sokáig gond nélkül fel lehet használni. A lényeg, hogy légmentesen záródó dobozban tartsuk.

A konzervek tárolásánál arra kell figyelni, hogy sötét és száraz helyen tartjuk, így jóval meghosszabbíthatjuk az egyébként is hosszú lejárati idejüket.

A kukoricakeményítő a hideg, száraz helyen, légmentesen tárolt állapotában nagyon sokáig eláll.

Lejárt szavatosságú élelmiszereket fogyasztani nagyon kockázatos, azonban van jónéhány olyan termék, amely esetében nem kell aggódni, hiszen – megfelelő tárolási szabályok betartásával - elfogyaszthatóak még több év után is.

Fakó arcbőr, sápadt arcszín, napfényszegény környezet

A saját bőrünkön egy idő után látjuk az otthoni lét következményeit, s most nem arra gondolok, hogy „mindmeghalunk”, mert zárva a szépségszalon, meg nincs körmös, csupán arra gondolok, hogy a friss levegő, a napfény, a D vitamin hiánya bizony meglátszik az arcbőrön. Két hét után fura a tükörkép.

Csinálj edzősarkot otthon!

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy saját, jól felszerelt konditeremmel rendelkezzen otthon, azonban mini torna-sarkot, edző-részt leválaszthatunk valamelyik helyiségből!

Gyógyteák, a természet kincsei

A gyógyteák pozitív hatása már régóta ismert. Amikor betegek vagyunk, vagy bármilyen kisebb egészségügyi panaszunk van egy jól kiválasztott teafű is sokat segíthet!


Erősítsük a tüdőnket

A tüdő nemcsak abban játszik létfontosságú szerepet, hogy a sejtjetinket elláthassuk az élethez nélkülözhetetlen oxigénnel, de abban is, hogy a káros méreganyagoktól, így a széndioxidtól megszabaduljunk. A szennyezett levegő miatt azonban a tüdőnknek a szokásosnál is keményebben kell dolgoznia.

Koffeintúladagolás

A hirtelen koffeinmegvonás sem jó, de a túlzásba vitt koffeinfogyasztás sem. Koffein túladagoláson a napi 600 mg-ot meghaladó koffeinfogyasztást értjük, ami napi pár kávéval, csokival, vagy kólával hamar elérhető. Mi történik ilyenkor, s milyen tünetek jelzik, hogy sok volt a pörgető?