Menü

Hogy a növények télen is jól érezzék magukat…

„Ki a virágot szereti…” Rossz ember nem lehet. Én nem szeretnék rossz ember lenni, a virágokkal pedig semmi bajom, de valamiért ők nem szeretnek engem – mondtam is a barátnőmnek, aki közölte, fogadjak el tőle egy olyan virágot, ami tuti bírja (mellettem) és nem kényes, igénytelen növény, jól tűr minden körülményt, tutira sose megy tönkre. Na, nálam még az is elhervadt. Pedig minden valamire való nőnek, asszonynak, anyának tele van a háza szebbnél szebb szobanövényekkel, színes kerti virágokkal. Hogy a túróba kell ezt csinálni? Nem tudom.

De pedig most nyár óra jó vagyok, mert egy ideje vannak virágaim. Még mindig élnek. Nem mentek tönkre. Megvannak. Nem túl sok, de van egynél több. Csak ugye jön a tél. Nagyon örülnék, ha lenne az életemben akárcsak egyetlen olyan növényke is, ami egy szezont, egy évet kitart mellettem. Ezért most, hogy jön a hideg, el kell olvassam, mit csináljak, hogy nekik jó legyen és kibírják tavaszig, hogy normális nőként én is kitehessem a teraszra, mint az a többi anyuka azt sok színes cserepes …. izét. Aki hasonló problémákkal küzd a virágok terén, az tartson velem.

A növényeknek sem a fagy, sem a száraz, fűtött szoba nem tesz jót. Télen az ápolásuk több szaktudást igényel. Vajon jó nekik az ablakban? Nem bántja őket a fűtés? Ki lehet nyitni rájuk az ablakot? Azt még én is tudom, hogy a tél beköszöntével a növények életfunkciója kicsit lassul, ezért nyugalmi időszakban csak mérsékelten kell öntözni őket.

A szobában tartott növényeknél figyelembe kell venni, hogy a fűtés miatt a lakásban a levegő szárazabb lesz, emiatt időnként ajánlott némi vizes permetezés, felfrissíti őket.

A balkonon tartott, fagyérzékeny virágokat úgynevezett teleltetőhelyre kell vinni. Miután eltávolítottuk róluk az elszáradt leveleket, hajtásokat és az esetleges kártevőket, a fajtájuknak megfelelően sötét vagy világos helyre kell tenni őket.

Nekem többnyire kaktuszaim vannak momentán otthon, ezek teleltetésénél arra kell figyelnem, hogy kaktuszok hogyan igénylik a téli pihenőt. Hiszen a legtöbb faj csak akkor virágzik nyáron, ha télen ideális körülmények között pihenhetett. „Száraz, hűvös és világos” – ezek az alapvető szabályok, ezt a hármasságot kell szem előtt tartsam, mikor ma telelő helyet keresek nekik otthon. A legfontosabb hármas szempont: száraz, hűvös és világos legyen a hely. A legfontosabb a kaktuszok teleltetéséhez egy száraz hely. Ha nedvesség éri őket, könnyen kirohadhatnak.

A második követelmény a hűvösség. Ideális hőmérséklet az 5-10 Celsius fok, legalábbis általában a legtöbb fajnál. A harmadik feltétel a világosság. A legideálisabb a teleltetésre egy fűtés nélküli szoba, lépcsőház-olvasom. Nagyszerű. Esetleg pince, garázs? Mert oda el tudom helyezni a kis cserepes élőlényeket. Az vajon elég száraz?

S végül: mettől meddig? A teleltetést ősz végén kell elkezdeni, fokozatosan csökkentve az öntözésüket, majd a hideg beálltával némelyiket elegendő 2-3 hetente öntözni, vagy teljesen beszüntetni.

A virágok teleltetése tudatosságot és türelmet igénylő feladat, de biztosan megéri a fáradság: a gondoskodást a növények gyönyörű életteli zöld levelekkel, virágokkal, hajtásokkal hálálják meg, s pompás díszei lesznek tavasztól a terasznak, erkélynek, szobáknak.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.