Menü

Kelbimbóból készült isteni receptek

A kelbimbó nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, pedig sok hasznos anyag van benne. Ahhoz képest, hogy zöldség, rengeteg fehérjét tartalmaz, ezenkívül magas a C- és a K-vitamin-tartalma.

SAJTOS-TEJFÖLÖS KELBIMBÓ

HOZZÁVALÓK:

5 dkg vaj

1 ek olaj

50 dkg kelbimbó (fagyasztott vagy friss)

bors

1 tk ételízesítő (csapott)

10 dkg sajt

5 dkg füstölt sajt

1 kis pohár tejföl

ELKÉSZÍTÉS:

A vajat egy mélyebb serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, majd beletesszük a kelbimbót. Megpároljuk, megsózzuk. Ezután gyakori kevergetés mellett megpirítjuk, majd ízlés szerint megborsozzuk és meghintjük ételízesítővel.

Amíg puhulnak a bimbók, lereszeljük a sajtokat, és elkeverjük a tejföllel. Ráöntjük a kelbimbóra, és vagy összeforraljuk vagy a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10-15 percre.

CSŐBEN SÜLT KELBIMBÓ MORZSÁVAL ÉS SAJTTAL

HOZZÁVALÓK:

50 dkg kelbimbó

2 tojás

1 dl tejföl

10 dkg reszelt sajt + a tetejére

őrölt szerecsendió

10 dkg zsemlemorzsa

kevés vaj

ELKÉSZÍTÉS:

1.) A kelbimbót megmossuk, megtisztítjuk, és a külső, csúnyább leveleit leszedjük. Sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.

2.) A prézlit kevés olvasztott vajon megpirítjuk, majd egy kikent jénaiba a kelbimbóval rétegezve letesszük.

3.) A tojást felverjük, sózzuk, szerecsendióval ízesítjük, összekeverjük a tejföllel és a reszelt sajttal, majd a kelbimbók tetején szépen eloszlatjuk. A végén még egy csomó reszelt sajttal megszórjuk az egészet, majd 200 fokon pirosra sütjük a sütőben.

MOGYORÓS KELBIMBÓ SALÁTA GRÁNÁTALMÁVAL

HOZZÁVALÓK

50 dkg kelbimbó

1 db gránátalma

10 dkg sózott földimogyoró

1/2 citrom leve

1 teáskanál cukor (vagy édesítőszer)

őrölt színes bors

2-3 evőkanál mogyoróolaj

ELKÉSZÍTÉS

A kelbimbó külső leveleit szedjük le, a zöldséget mossuk meg, csepegtessük le, vágjuk félbe, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Ízlés szerint sózzuk, frissen őröljünk rá borsot, és locsoljuk meg 1-2 evőkanál mogyoróolajjal (vagy más olajjal). Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt készre.

A dresszinghez a maradék olajat keverjük össze a citromlével, ízlés szerint cukorral (vagy édesítőszerrel). A gránátalmát magozzuk ki úgy, hogy a fehér, hártyás része ne kerüljön bele.

A megsült kelbimbót tegyük bele egy tálba, szórjuk meg a gránátalma maggal és a mogyoróval, majd locsoljuk meg a dresszinggel.

Tálalhatjuk melegen, hidegen is. Kínálhatjuk sültek mellé, de így magában is fogyaszthatjuk pl. vacsorára.

Természetesen mindazért, amiért általában a zöldségek és a gyümölcsök ajánlhatóak: csökkentik olyan súlyos betegségek kialakulásának a valószínűségét, mint az elhízás, a cukorbetegség és a szív-és érrendszeri megbetegedések.

Szerző :Udvari Fanni

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.