Finom, őszi cukormentes édességek
- Dátum: 2019.10.27., 15:42
- Udvari Fanni
- alma, cukormentes, diéta, édesség, egészség, étkezés, főzés, konyha, mák, sütemény, sütőtök
Csak azért, mert diétázunk, még nem kell lemondanunk minden földi jóról, igaz? Az újév napjától fogyókúrázó, és a mai napig kitartó hősöknek készült, hogyha elhatározásaik meg-meginognak egy-egy cukrászda mellett elhaladva, ne engedjenek a csábításnak - készítsék el a kedvenc édességüket light változatban!
Fitness mákos sütőtöktorta
hozzávalók / 6 adag
A tésztához:
25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1.5 dl olívaolaj
1 db tojás
1 csipet só
A töltelékhez
3 közepes db alma
40 dkg sütőtök
fahéj ízlés szerint
200 g mák
100 g xilit
1 citromból nyert reszelt citromhéj
1.5 dl tej
3 db tojás
elkészítés:
Összekeverjük a tészta hozzávalóit, és belenyomkodjuk egy szilikon tortaforma aljába (tepsire szoktam tenni a formát, hogy könnyebben lehessen betenni, kivenni a sütőből). Lereszeljük a meghámozott almát és sütőtököt, összekeverjük, kinyomkodjuk a levét, ízlés szerint szórunk bele fahéjat. Összekeverjük a mákot a nyírfacukorral, a reszelt citromhéjjal, tejjel, tojásokkal, majd a tésztára öntjük a mákos massza felét. Rátesszük a reszelt sütőtökös-almás keveréket, ráöntjük a maradék mákos masszát a tetejére. Előmelegített sütőben (légkeverésesen 180 fokon) 40 percig sütjük.
Mandulalisztes almás pite
hozzávalók / 4 adag
30 dkg mandulaliszt
12 g sütőpor
2 db tojás
2 dl joghurt
2 dl tej
fahéj ízlés szerint
90 dkg alma
1 teáskanál mogyoróolaj (a tepsi kikenéséhez)
elkészítés:
A mandulalisztet összekeverjük a sütőporral. A felét beleszórjuk a kiolajozott tepsibe. Az almát lereszeljük, és fahéjjal ízesítjük. Ezután rátesszük az első réteg lisztre, és utána a maradék liszttel betakarjuk. A tojást, a tejet és a joghurtot összekeverjük, és a pite tetejére öntjük. Előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük, majd hagyjuk a tepsiben kihűlni.
Steviás almás-banános-túrós muffin
hozzávalók / 4 adag
5 db tojás
100 g zabpehely
10 dkg tönkölybúzapehely
25 g zabkorpa
25 g búzadara
1 ek napraforgómag
1 csomag sütőpor
15 csepp stevia
20 dkg sovány túró
1.5 dl joghurt
2 közepes db alma
1 közepes db banán
fahéj ízlés szerint
0.2 dl napraforgó olaj
elkészítés
A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a napraforgómagokat és a stevia cseppeket. A gabonaféléket elektromos darálóba (mixer) öntjük, hozzászórjuk a sütőport, majd porrá őröljük. A megőrölt magvakat kiöntjük egy tálba. A darálóba beletesszük a hámozott almát, banánt, túrót, megszórjuk fahéjjal és 5 csepp steviával, hozzáadjuk a joghurtot, majd pépesre turmixszoljuk. A felvert tojáshoz adjuk az összetevőket, majd jól összedolgozzuk. A muffin sütőt kipapírozzuk, majd a papír pereméig töltjük. 25 percig sütjük 200 C-on.
Pekándió-korongok
hozzávalók / 4 adag
18 dkg pekándió
2 teáskanál fahéj
2 evőkanál kókuszliszt (vagy kókuszreszelék darálva)
4 db datolya (medjool)
elkészítés
Az összes hozzávalót késes aprítóba tesszük, és összedolgozzuk.
Vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle, és sütőpapírral vagy folpack-kel letakart tányérra helyezzük. Fogyasztás előtt fél órára hűtőbe tesszük.
Szerző :Udvari Fanni
A maracuja pozitív hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/27/pexels-freestockpro-319942.jpg)
A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?