Menü

Miért jó kirándulni?

A természetben lenni minden évszakban csodálatos, de talán az ősz az az időszak, amikor a legcsodálatosabb kirándulni. A túrázásnak – legyen szó könnyedebb vagy komoly testmozgásról – több pozitív hatása van testre és lélekre, mint gondolnánk.

Kikapcsol

Ma már legtöbbünk a városban, folyamatos zajban és rohanásban él. Dudáló autók, szirénázó mentők és robogó villamosok ringatnak minket álomba és keltenek reggel. Mindenképp fontos bizonyos időközönként, lehetőleg minél gyakrabban, kiszakadni ebből a közegből, ami semmilyen szempontból nem lehet egészséges az emberi szervezetre. Kimenni az erdőbe, járni a természetben segít lecsendesíteni a rohanó gondolatainkat, lelassulni és megállni. A stressz-levezetésben is rengeteget tud segíteni az erdei környezet, ami ilyenkor ősszel még különlegesebb.

Feltölt

A kirándulás pozitív hatással van a fizikumra is. A friss levegő nemcsak az elmét és tisztítja meg, hanem a tüdőt, feltölti az szervezet oxigénellátását. Erdőben kirándulni az a mozgásfajta, ami minden izmodat átmozgatni, cardio-jellegű, így a szívműködésre, a keringési rendszerre és az állóképességre is remek hatással van. Mindemelett pedig úgy mozoghatsz, hogy közben teljesen megfeledkezel a fizikai fáradtságról.

Elkápráztat

Ezernyi szín, rengeteg állat és csend. Az erdő minden része elkápráztató és gyönyörű. A kirándulás során közelebb kerülünk a természethez, ami tiszteletet és csodálatot ébreszt bennünk. Megtanuljuk értékelni mindazt, ami körülvesz minket és vigyázni az apró kincseire.

A kirándulás egyéni és közösségi szempontból nagy hatással van az emberre. Egyedül kirándulni inkább meditatív, elcsendesedő színt ad, míg barátokkal vagy családdal túrázni a kikapcsolódás egy teljesen más, de ugyanúgy feltöltő formáját adja.

Magyarország nagyon gazdag gyönyörű hegyekben és erdőkben, így rengeteg kiránduló hely közül választhatunk, ha szabadidőnk engedi. Mindenképpen érdemes a Mátrába, Börzsönybe ellátogatni vagy a Pilis kincseit felfedezni egy-egy túra során.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.