Granola, az egészséges reggeli - receptekkel
- Dátum: 2019.10.17., 19:39
- Sipos Zsófia
- aszalt szilva, dió, egészséges, egészséges reggeli, finom, granola, gyümölcs, joghurt, magvak, mandula, mazsola, müzli, tápláló, tej, zabpehely
A granola nem is olyan régen tört be a magyar piacra, azóta is töretlen a népszerűsége. A finom ropogós reggelinek senki sem tud ellenállni. Az elkészítésében pedig az a legjobb, hogy szabadon belerakhatunk bármit, amit szeretünk és kihagyhatunk mindent, amit nem!
Hozzávalók:
4 csésze zabpehely
2 csésze diákcsemege
1 evőkanál chiamag
ízlés szerint datolya és olajos magvak
ízlés szerint fahéj és mézeskalácsfűszerkeverék
1 csésze rizstej (vagy más növényi vagy hagyományos tej)
A hozzávalókat a felsorolt sorrendben keverjük össze egy nagy tálban. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra, majd 10 percig süssük a tepsiben elrendezett granolát. 10 perc után forgassuk át és amikor már szépen átsült, készen is van!
Nyugodtan fogyasztható tejjel, joghurttal és sok sok gyümölccsel, nem feltétlenül reggelire, napközbeni nasinak is tökéletesen megfelel!
Müzliszelet
Inkább nassolnivaló, mint reggelire, de a müzliszelet így is nagyon tápláló lehet.
Hozzávalók:
25 dkg zabpehely
1 db nagyobb alma
2 db érett banán
1 evőkanál méz
15 dkg aszalt meggy
20 dkg mandula
10 dkg mazsola
3 evőkanál olaj
1 teáskanál fahéj
1 rúd vanília
Összetörjük a banánt és egy tálban hozzákeverjük az almát mézzel, olajjal, fahéjjal és a vanília kikapart magjával.
Ezt követően a mandulát megpirítjuk, majd miután kihűlt ledaráljuk. Az aszalt meggyet és a mazsolát is kisebbre vágjuk, majd mindezeket összekeverjük a többi hozzávalóval.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodjuk bele egyenletesen a masszát. Körülbelül 15 perc alatt készre sütjük és kihűlve felszeleteljük.
Jamie Oliver müzlireceptje
A népszerű brit séf is előállt egészséges receptekkel, köztük müzlirecepttel is.
Hozzávalók:
20 g mandula
20 g kesudió
20 g makadámdió
20 g szezámmag
20 g napraforgómag
20 g lenmag
100 g aszalt gyümölcsök
400 g nagy szemű zabpehely
1 kávéskanál fahéj
Vágjuk nagyobb darabokra a dióféléket, amiket serpenyőben pirítsunk meg. Az aszalt gyümölcsöket is vágjuk fel kisebb darabokra. Majd a zabpehellyel keverjük össze őket, ízlés szerint hozzáadva a fahéjat. Az összekevert hozzávalókat egy jól zárható dobozba tegyük el, majd elővételkor reggelire tálaljuk joghurttal, friss gyümölcsökkel.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.