Menü

Tökéletes nasik bármikor

Az olajos magvaknak, dióféléknek rengeteg pozitív hatása van a szervezetünkre, sok antioxidáns, vitamin és legfőképp jótékony zsiradék található bennük. Az olajos magvak méltán rászolgáltak, hogy beillesszük őket étrendünkbe mértékkel, akár minden nap.

A mandula, a lenmag, a tökmag, diófélék, fenyőmag, mogyoró és napraforgómag mind nagyon egészséges és hozzájárulhatnak szívünk egészségének megőrzéséhez. A lenmag emellett nagyon jó emésztésserkentő, segít a székrekedés megelőzésében. A tökmag nagyon jótékony hatással van az immunrendszerünkre, a koleszterinszintünkre, ráadásul, a tökmagnak jóval alacsonyabb a zsiradéktartalma, mint a többi olajos magnak.

A dióban nagy mennyiségben találhatóak egészséges zsírsavak, melyek segítségével csökkenthető bizonyos daganatos betegségek rizikója. A dió nagy mennyiségben tartalmaz melatonint is, amely egyrészt segít a jobb alvásban, másrészt az anyagcsere működésében is fontos szerepet játszik. Napi mértékletes napraforgómag fogyasztásával csökkenthetjük az asztmarohamok számát, a magas vérnyomást, a szívrohamok és stroke-ok esélyét. A fenyőmagban sok az antioxidáns, nagyon hatékony a szabadgyökök ellen, s remekül feldobja a salátáinkat.

A kellemes ízű kesudió nagyszerű réz-, magnézium-, kálium- és vasforrás, emellett pedig A-, K- és E-vitamin is található benne. A kesudiót azoknak a hölgyeknek is érdemes fogyasztaniuk, akik a menstruációt megelőző héten olyan kellemetlen tüneteket tapasztalnak, mint a puffadás, a fejfájás.

A mogyoró a csonthéjasok közül a legtöbb magnéziumot tartalmazza, ez az ásványi anyag segíthet a görcsös fájdalmak enyhítésében. A mogyoró sózatlan változata a legegészségesebb.

Sokakat az olajos magvak ára rettent vissza a fogyasztásuktól, ami érthető, hiszen egy csomag kesudió, mandula nem olcsó élelmiszer, viszont például a tökmag nem kerül sokba, s mégis szintén nagyon jó hatással lehet a szervezetünkre! A tökmag rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszerünket, jótékonyan hat a vércukorszintre.

Az olajos magvakat érdemes egy-egy étkezés részévé tenni: például salátákra, tésztaételekre, vagy akár uzsonnára gyümölcsök és sajt mellé fogyasztani. Az alma vagy a körte és sajt is nagyon finom dióval például, a pirított tökmag kitűnő választás sütőtökkrémlevesbe, s bármely fent említett olajos ropogtatni való remekül beilleszthető a reggeli müzlibe, zabkásába is.

A fogyókúrák nagyobb része általában tiltja az olajos magvak fogyasztását magas kalóriatartalmuk miatt, azonban egyik legjobb tulajdonsága, hogy eltelít, ezért mértékkel beépíthetjük az étrendünkbe akkor is, ha fogyni szeretnénk.

Az olajos magvak kínálata nagyon széles, hiszen a fent említetteken túl ide tartozik többek között a makadámdió, pisztácia is. Azon túl, hogy nagyon finomak, táplálkozás élettani szempontból is értékes összetevői táplálkozásunknak. Magas kalóriatartalmuknál fogva egy zárt maréknyit ajánlott fogyasztani belőlük, szem előtt tartva, hogy „a mérték az érték”, ám sajnos ezt néha igen nehéz betartani.

Egészséges, tápláló lisztek

Egészséges, tápláló lisztek. A friss, illatozó fehér lisztből készült péksüteményekről nagyon nehéz lemondani, még annak ellenére is, hogy tudjuk nagy mennyiségben sokat árthatnak.

Zöld tea fogyasztás hatásai

Kutatások igazolják, hogy akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, nem csak egészségesebbek, de gyorsabb az anyagcseréjük, és sportolás közben is több kalóriát égetnek el.

Mire jó a léböjt kúra?

A léböjt kúra népszerű diétának számít, amibe a súlyvesztés mellett a lelki egyensúly visszanyerése miatt is sokan belekezdenek. Mivel a kúra alatt csak folyadékot és semmi szilárd ételt nem lehet fogyasztani, oda kell figyelni mit és mikor eszünk.

Bűntudat nélkül este 6 után is

Van, hogy csak este 8 körül (és mellesleg farkaséhesen) érek haza. Ilyenkor eddig mindig nagy gondot okozott, hogy mivel csillapítsam az éhségemet, ha a szervezetemet nem akarom megterhelni, és hízni se nagyon szeretnék

Gyümölcsevés szabályai

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy naponta öt adag gyümölcsöt - illetve zöldséget - kellene enniük egészségük érdekében.