Tökéletes nasik bármikor
- Dátum: 2019.10.10., 02:14
- Martinka Dia
- antioxidáns, betegség, csonthéjas, dióféle, diófélék, egészség, eltelít, emésztés, étrend, fenyőmag, fogyás, immunrendszer, kalória, kesudió, koleszterinszint, lenmag, makadámdió, mandula, mérték., mogyoró, napraforgómag, olajos mag, pisztácia, pozitív, szabadgyök, szervezet, szív, tökmag, vércukorszint, zsiradék, zsiradéktartalom
Az olajos magvaknak, dióféléknek rengeteg pozitív hatása van a szervezetünkre, sok antioxidáns, vitamin és legfőképp jótékony zsiradék található bennük. Az olajos magvak méltán rászolgáltak, hogy beillesszük őket étrendünkbe mértékkel, akár minden nap.
A mandula, a lenmag, a tökmag, diófélék, fenyőmag, mogyoró és napraforgómag mind nagyon egészséges és hozzájárulhatnak szívünk egészségének megőrzéséhez. A lenmag emellett nagyon jó emésztésserkentő, segít a székrekedés megelőzésében. A tökmag nagyon jótékony hatással van az immunrendszerünkre, a koleszterinszintünkre, ráadásul, a tökmagnak jóval alacsonyabb a zsiradéktartalma, mint a többi olajos magnak.
A dióban nagy mennyiségben találhatóak egészséges zsírsavak, melyek segítségével csökkenthető bizonyos daganatos betegségek rizikója. A dió nagy mennyiségben tartalmaz melatonint is, amely egyrészt segít a jobb alvásban, másrészt az anyagcsere működésében is fontos szerepet játszik. Napi mértékletes napraforgómag fogyasztásával csökkenthetjük az asztmarohamok számát, a magas vérnyomást, a szívrohamok és stroke-ok esélyét. A fenyőmagban sok az antioxidáns, nagyon hatékony a szabadgyökök ellen, s remekül feldobja a salátáinkat.
A kellemes ízű kesudió nagyszerű réz-, magnézium-, kálium- és vasforrás, emellett pedig A-, K- és E-vitamin is található benne. A kesudiót azoknak a hölgyeknek is érdemes fogyasztaniuk, akik a menstruációt megelőző héten olyan kellemetlen tüneteket tapasztalnak, mint a puffadás, a fejfájás.
A mogyoró a csonthéjasok közül a legtöbb magnéziumot tartalmazza, ez az ásványi anyag segíthet a görcsös fájdalmak enyhítésében. A mogyoró sózatlan változata a legegészségesebb.
Sokakat az olajos magvak ára rettent vissza a fogyasztásuktól, ami érthető, hiszen egy csomag kesudió, mandula nem olcsó élelmiszer, viszont például a tökmag nem kerül sokba, s mégis szintén nagyon jó hatással lehet a szervezetünkre! A tökmag rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszerünket, jótékonyan hat a vércukorszintre.
Az olajos magvakat érdemes egy-egy étkezés részévé tenni: például salátákra, tésztaételekre, vagy akár uzsonnára gyümölcsök és sajt mellé fogyasztani. Az alma vagy a körte és sajt is nagyon finom dióval például, a pirított tökmag kitűnő választás sütőtökkrémlevesbe, s bármely fent említett olajos ropogtatni való remekül beilleszthető a reggeli müzlibe, zabkásába is.
A fogyókúrák nagyobb része általában tiltja az olajos magvak fogyasztását magas kalóriatartalmuk miatt, azonban egyik legjobb tulajdonsága, hogy eltelít, ezért mértékkel beépíthetjük az étrendünkbe akkor is, ha fogyni szeretnénk.
Az olajos magvak kínálata nagyon széles, hiszen a fent említetteken túl ide tartozik többek között a makadámdió, pisztácia is. Azon túl, hogy nagyon finomak, táplálkozás élettani szempontból is értékes összetevői táplálkozásunknak. Magas kalóriatartalmuknál fogva egy zárt maréknyit ajánlott fogyasztani belőlük, szem előtt tartva, hogy „a mérték az érték”, ám sajnos ezt néha igen nehéz betartani.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?