Sárgarépa hatása az egészségre
- Dátum: 2019.09.30., 21:32
- Udvari Fanni
- bőr, egészség, emésztés, falcarin, fitotápanyag, fogak, kálium, karotionid, répa, rost, seb, szépség
Emésztés
Olyan nélkülözhetetlen nyomelemeket, vitaminokat és enzimeket tartalmaz, melyek serkentik az emésztést. Segít megelőzni a gyomorfekélyt és más emésztési zavarokat.
Alkáli elemek
Tisztítja és frissíti a vért, miközben egyensúlyba hozza szervezetünk savas-lúgos arányát.
Kálium
Segít fenntartatani az egészséges nátrium szintet a szervezetben és ezáltal csökkenti a magas vérnyomást.
Fogak egészsége
A répa megöli a káros baktériumokat a szájban és segít megelőzni a fogszuvasodást.
Sebek kezelésére
A nyers, reszelt sárgarépát külsőleg alkalmazhatjuk vágásokra, gyulladásokra.
Fitotápanyagok
A sárgarépa tartalmaz egy falcarinol nevezetű fitonutrienst, ami csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, és elősegíti a vastagbél általános egészségét.
Karotinoidok
Ezek szabályozzák szervezetünkben a vércukorszintet.
Rostok
Csökkentik a koleszterinszintet, illetve segítenek megelőzni a vérrögök és különféle szívbetegségek kialakulását.
Szemek, haj, körmök
A sárgarépa fogyasztásával frissíthetjük a sejteket szervezetünkben.
Gátolja a rákos sejtek növekedését
A répában található szinte abnormális mennyiségű karotinoid segít megelőzni bizonyos típusú daganatok kialakulását, például a nyak-, mell- illetve vastagbélrákét.
Erősíti az immunrendszert
A mindennapos répafogyasztás erősíti az immunrendszered, ellenállóbbá teszi a tested köszönhetően a sok vitaminnak és ásványi anyagnak.
A répalé szépségre gyakorolt jótékony hatása:
• Csökkenti a bőr szárazságát és kisebesedését: A kálium csökkenti a bőr szárazságát, kisebesedését és a szépséghibákat. A bőr színének szebbé tételével pedig újra életre kelti a bőrt. Ezenkívül a kálium hidratálja is a bőrt.
• Megelőzi a pattanások kialakulását: Mivel nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, a szervezet méregtelenítésével megelőzi a pattanások kialakulását.
• A bőrnek szükséges vitaminokat tartalmaz: A répalé tele van olyan vitaminokkal, amelyekre a bőrnek szüksége van. Ezáltal csökkenti az olyan bőrrel kapcsolatos problémák kialakulását, mint az ekcéma (ami az A-vitamin hiány miatt jön létre), a bőrgyulladás és a kiütések.
• Kezelhető vele a napégés: A béta-karotinoidok csökkentik a napégés súlyosságát, és növelik a bőr ellenállását a nap okozta károkkal szemben.
• Kiváló az öregedés ellen: A béta-karotinoid a szervezetbe kerülve A-vitaminná alakul és csökkenti a sejtek degenerációját és így lassítja a test öregedését. Növeli a kollagén mennyiségét a bőrben, így a bőr rugalmas marad és csökkennek az öregedés látható jelei, mint a petyhüdt bőr és a ráncok, mivel a szervezetben felgyülemlő kollagéntől feszes és egészséges lesz a bőr.
• Hajápolás: Hozzájárul a hajnövekedéshez.
• Körömápolás: Erősíti a körmöket.
A répa fogyasztása jelentősen csökkenti az agyvérzés kockázatát, javítja a keringést és a rákos betegségek kialakulását is csökkenti.
Szerző:Udvari Fann
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.