Kevesebb hulladékot!
- Dátum: 2019.09.26., 19:26
- Martinka Dia
- cikk, előre csomagolt, figyelem, gondoskodik, hulladék, kávézacc, kezdeményezés, konyha, konyhakert, környezet, műanyagmentes, műanyagzacskó, odafigyelés, óvás, pénzkidobás, piac, pluszhulladék, romlandó, szelektív, szemetelés, termel, tisztaság, tojáshéj., trágya, újra felhasznál, újra hasznosít, vászonszütyő
Nemrég akadt meg a szemem egy cikken, mely arra hívja fel a figyelmet, hogyan termelhetünk kevesebb hulladékot a konyhában. Bizony magamra ismertem jó pár dologban, így még ma elkezdem a konyhai szemetelésre való fokozott odafigyelést. Ki csatlakozik a kezdeményezéshez?
Az első és legfontosabb teendő, rászoktatni magam arra, hogy kevesebb műanyagzacskót és táskát hordjak haza a boltokból, tehát gondoskodjak magamnak a műanyagmentes megoldásokról, vigyek magammal vászonszatyrot és a gyümölcsöt, zöldséget is ilyen zacskókba pakoljam, a bolti műanyagzacskók tömkelege helyett. Érdemes beszerezni több kisebb vászonszütyőt, és azokba pakolni, amit szeretnénk.

Nem én találom fel a spanyolviaszt, a közösségi oldalak már tanúskodnak arról, hogy számtalan ismerősöm törekszik így vásárolni.
A konyhában rengeteg felesleges szemetet termelünk, számomra nagyon fontos és könnyen betartható változásokkal azonban sokat tehetek a föld tisztaságáért, megóvásáért.
A szelektív szemétgyűjtés régóta bevett szokás, azonban ezen felül mi mindenre kellene még odafigyelni a környezetünk tisztasága, óvása érdekében!
Például arra, hogy a konyhában mellőzzük és száműzzük a rengeteg nedves törlőkendőt, amit használunk, majd eldobunk, helyette sokkal okosabb és környezetbarátibb megoldás a textiltörlőkendőket használni, mosni, majd újra felhasználni.
A konyhai papírtörlők vitathatatlanul hasznosak és rendkívül egyszerűek, modernek, de a műanyaghoz hasonlóan a papírtörlő sem számít környezetbarát megoldásnak. Papírtörlő helyett használjunk textil törlőkendőket és konyharuhákat.

Félkész ételek helyett főzzünk, dobozoljunk!
Az előre csomagolt ételek helyett válasszunk friss alapanyagokat, a magvakat kimérős változatban, ezzel is csökkenthetjük az eldobott hulladék mennyiségét.
Kerüljük a túlvásárlást főleg a romlandó élelmiszerekből, mert sok helyet elfoglal, és ha megromlik, - úgy, hogy nem használtuk fel-, akkor csak pénzkidobást jelentett és pluszhulladékot.
Ha van rá mód, termeljük meg saját konyhakertünkben a zöldségféléket. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor vásároljunk piacon, helyi termelőktől, frissen, saját bevásárlószatyrunkba.
A konyhában nemcsak a szemetet lehet mérsékelni, de bizonyos konyhai hulladékot remekül fel lehet használni. Ilyen megoldás például a kávézacc újra felhasználása. A legkézenfekvőbb módszer a kávézacc újra hasznosítására, ha szerves trágyaként alkalmazzuk, de mézzel elkeverve arcradír is készíthető belőle.
Nem kell kidobni a tojáshéjat sem! Rendkívül magas kalcium-, valamint fluortartalmánál fogva értékes ásványi anyagforrásunk. Miután kívül-belül alaposan átmostuk és leöblítettük, őröljük por finomságúra, majd kenyérsütéskor vagy sütemények készítésekor keverjünk egy kávéskanállal a tésztába, mely remek megoldás kalcium hiány ellen.
Bevásárlásaink, konyhai teendőink során gondolkozzunk újra felhasználásban, újra hasznosításban, a szemetelés visszaszorításában, szelektív szemétgyűjtésben és máris sokat tettünk földünk megóvása érdekében. Mert igen, akár már egy ilyen cselekedet is sokat számít!
Wim Hof módszer
Edzésmódszer, mely nem csak a testre hat, hanem az elmét is tréningezi, ezzel pedig hihetetlen eredményeket lehet elérni. Ez a Wim Hof módszer.
Életet menthet egy kis doboz – Miért nélkülözhetetlenek a szén-monoxid- és füstjelzők?
A szén-monoxid és a tűz a két legveszélyesebb, mégis gyakran észrevétlen otthoni kockázat közé tartozik. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, láthatatlan gáz, amely akár percek alatt komoly mérgezést okozhat. A dohányfüsttel ellentétben nem csípi a szemet, nem vált ki köhögést – egyszerűen csak belélegezzük anélkül, hogy tudnánk róla.
Nyugalom a rohanásban – így őrizheted meg a mentális egyensúlyod a mindennapokban
A modern életvitel tempója sokszor felülmúlja a szervezet alkalmazkodóképességét. A folyamatos információáradat, a munkahelyi nyomás és a teljesítménykényszer miatt egyre többen érzik úgy, hogy nehéz megtalálniuk a lelki egyensúlyt. Pedig a mentális egészség megőrzése nem luxus – hanem alapfeltétel ahhoz, hogy jól működjünk testileg és lelkileg egyaránt.
Hogyan csökkenthetjük a demencia kockázatát tudatos életmóddal?
A demencia – amelynek leggyakoribb formája az Alzheimer‑kór – komoly kihívás mind az érintettek, mind a hozzátartozóik számára. Egyre több kutatás mutat rá, hogy bár a genetikai tényezők nem befolyásolhatók, az életmódbeli kulcselemekkel jelentősen csökkenthetjük a kialakulás esélyét.
Egészséges hát ülőmunka mellett
Akár dolgozunk, akár játszunk, a napunk nagy részét ülve töltjük – és sokan nem is sejtik, hogy ezzel mennyire megterhelik a gerincüket. A rosszul megválasztott szék, a helytelen testtartás és a mozgáshiány hosszú távon hát-, nyak- és derékfájáshoz vezethet. Egy ergonomikus szék azonban nemcsak kényelmet, hanem egészséget is adhat, hiszen támogatja a test természetes tartását és tehermentesíti a gerincet.