Menü

Zöldségek, amelyek nagyon hízlalnak

Vannak olyan zöldségek, amelyeket jobb, ha elkerülünk a diétánk alatt. Kik az igazán tiltólistások?

Paradicsom

A paradicsom a közepes szénhidráttartalmú zöldségek közé tartozik. 100 g paradicsom 4 g szénhidrátot tartalmaz. Ezenkívül a borsóval, babbal és a hagymával is vigyázni kell, a hangsúly a mértékletesség!

Kukorica

A legmagasabb szénhidrát tartalmú zöldség, a csemegekukorica, ugyanis egy cső kukoricában kb. 19 g cukor lapul. A fagyasztott kukoricában pedig 34 g. Érdemes végig gondolni!

Konzerv zöldségek

Sokszor csipegetsz dobozos kukoricát, vagy félkész babból csinálod a chilli con carnét?

Akkor jó nagyot hibázol, mert ezeknek nagyon magas a szénhidráttartalma. Eleve csak az olyan zöldségeket lehet jól tartósítani, aminek erős a szerkezete, magas a fehérje vagy keményítőtartalma, és mindehhez még adagolnak egy jó adag cukrot és sót is, hogy ne romoljon meg.Ha diétás menüre vágysz, inkább te készítsd elő az alapanyagokat, és te is főzd meg, hogy tudd, mibe mennyi hozzávalót raktál, így egyszerűbb lesz esetleg lefaragni belőle.

Hagyma

Ha a hagyma vagy fokhagyma szerelmesei vagyunk, ezt a bekezdést el se olvassuk, különben sírva fakadunk! Egy kisebb fej hagyma 16 gramm szénhidrátot tartalmaz. De csak a szénhidrát tartalma miatt ne űzzük asztalunkról ezeket a jótékony hatású, hazánkban is igen kedvelt fűszernövényeket. Ugyanis rendszeres fogyasztásuk csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, továbbá fokozza az anyagcsere működését. A régi közmondás is úgy tartja, hogy minden napra 2 gerezd fokhagyma (meg három alma) és ez az orvost a háztól távol tartja. Ha esetleg a fokhagyma szaga rettent vissza rendszeres fogyasztásától, akkor próbálkozzunk párolt változatával, úgy már nem olyan vészes.

Tök

Ha csak a szénhidrátokat tartjuk szem előtt, jobb ha tartózkodunk a jóízű, édes sütőtök fogyasztásától. Bár ki mondana le erről a hűvös teleken is fogyasztható, mézédes és rendkívül ízletes, vitamindús táplálékról! Nem is kell teljesen megtagadnunk magunktól a tök élvezetét, azonban a mértékletesség nagyon fontos. Minden fogyókúrázó kertész számára lenne egy tippünk: még ha imádjuk is ezeket a zöldségeket, ne ültessünk kertünkbe, mert így nem kényszerülünk a termény elfogyasztására sem. Inkább menjünk ki a piacra, s ha már nagyon erős vágyat érzünk egy "bűnös" zöldség után, akkor vegyünk belőle egy keveset, attól még nem fog összedőlni a világ.

Vega étrend

Csőben sült zöldségek, spárga hollandi mártással, cézár saláta, vegaburger? Ezek mind isteniek, de ahhoz, hogy egy zöldség finom legyen, sokszor renget olívát, vajat vagy tejszínt kell használni. A csőben sütésnél például besamelt és zsíros sajtot használnak, a besamel mártás pedig rengeteg vajat és lisztet tartalmaz. A hollandi mártás pedig tojássárgájából áll, az sem éppen diétás, a cézár öntet is tiszta olaj, a vegapogácsát a hamburgerhez pedig mindig dúsítják valamivel (sajt, dió, tökmag stb.), és olajon vagy olajban sütik ki, az öntetekkel és a zsemlével együtt tehát borzasztóan hizlal.

Az eredményes fogyáshoz jól megszokott étrendünket sokszor egy teljesen újra kell cserélnünk: a teljes kiőrlésű gabonák, az édesítőszerek, a zöldségek, gyümölcsök és a szénhidrátszegény termékek szép lassan kiszorítják a cukros müzlit, a fehér kenyeret, a csokit és a chipseket.

Szerző: Udvari Fanni

Sajt a diéta alatt – igenis lehetséges

Általában, ha diétáról van szó, a sajt szóba sem jöhet. Azonban vannak olyan sajtok, amik kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmaznak, így beleférnek a diétába is.

Ezek a krónikus veseelégtelenség tünetei

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amelyben a vesék, általában már az idült károsodásuk következtében tartósan nem képesek ellátni a szervezet méregtelenítő, só- és vízháztartás szabályozó, hormonális és egyéb funkcióit.

A zsírban oldódó vitaminok szerepe

Ezek a típusú vitaminok a bélben szívódnak fel, méghozzá a zsírokkal együtt, így érthető módon azzal lehet fokozni hasznosulásokat, ha az ezeket tartalmazó ételekkel együtt zsírt is viszünk be a szervezetünkbe. Ebből következően a zsírszegény étkezés, illetve a zsíremésztésben fennálló zavar hatására kevesebb A-, D-, E- és K-vitamint tud szervezetünk feldolgozni.

Az alkoholizmus kialakulásának lelki okai

Az etilalkohol csak nagyobb mennyiség elfogyasztása után szívódik fel a vékonybélből a vérbe. Sejtméreg lévén a szervezet igyekszik minél gyorsabban eltávolítani. A lebontásakor keletkező köztes termék az acet-aldehid fejfájással, hányással járó rosszullétet okoz. Mivel az ázsiai népek mintegy felénél az acet-aldehidet tovább bontó enzim hiányzik, őket az ebből fakadó rosszullét rendszerint megóvja az alkoholizmustól.

A nyakfájás okai és kezelése

A nyakfájásnak számos olyan oka lehet, amelyet nem tudunk befolyásolni, mint például a korral járó változások, de vannak olyan tényezők is, amelyeken változtathatunk. Az egyik legfontosabb például az alvópozíció és a párna.