Menü

5 egészséges snack rohanós hétköznapokra

A rohanó hétköznapokban nehéz betartani a diétákat és egészségesen táplálkozni. Pedig van egyszerű és pénztárcabarát megoldása is annak, hogyan és mit egyél egészségesen napközben.

Zöldség-chips

A bioboltokban és drogériákban több száz forintot elkérnek egy kis zacskónyi csicseriborsó vagy cékla chipsért, amit otthon sokkal olcsóbban és meglepően egyszerűen el lehet készíteni. Nem kell hozzá más csak egy zöldségszeletelő, ami egészen vékony szeletekre tudja vágni a kiválasztott zöldséget, ami lehet répa, cékla, cukkini vagy bármilyen más finomság. A szeletkéket ezután csak sózd meg és tetszés szerint olajban, serpenyőben vagy sütőben sütsd ropogósra.

Házi tortilla chips

A tortilla önmagában is egészségesebb, mint a burgonyából készült „rokona”, de ha otthon készíted el, garantáltan jobban jársz!

Ami szükséges hozzá:

2 és fél csésze kukorica liszt
fél csésze olaj
1 teás kanál só
1 csésze melegvíz

Először robotgéppel keverd össze a lisztet, a sót és az olajat. Lassan öntsd hozzá a melegvizet és keverd addig, amíg a tészta sima nem lesz. A kész tésztából készíts 12 darab golyót, amit vékony kerek lappá kell kinyújtani egy sodrófával, majd 15 percig pihenni hagyni. Ezután a kinyújtott tésztadarabokat vágd háromszög alakúra, majd serpenyőben kevés olajjal sütsd ropogósra.

Nyers zöldség humusszal

A humusz minden szempontból tökéletes: finom és nagyon egészséges. Különösképp nyers zöldségekkel kiegészülve. A legjobb választás az uborka és a répa, amelyek az emésztést és az anyagcserét is segítik.

Csokiba mártott dió

A dió önmagában is nagyon finom, de csokival feldobva egyenesen ellenállhatatlan! Ezt az ínycsiklandó édességet is meglepően egyszerűen el lehet készíteni. Szükség van hozzá 3 marék dióbélre és 10 dkg étcsokoládéra, amit gőz felett meg kell olvasztani, majd a diókat belemártani. Ezután pedig egy tálra tenni és várni, amíg megszilárdulnak.

Zabkása

A zabkása tényleg az egyik legalapvetőbb reggeli vagy nasi, ha az ember próbál egészségesen étkezni.A zab rendkívül fontos a szervezet számára, mivel nagyon sok rostot tartalmaz.

Végtelen számú elkészítési módja van, szinte bármilyen gyümölccsel nagyon finom lesz. Elkészítheted csak forró vízzel, vagy megfőzheted tejjel, összekeverheted joghurttal.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.