Menü

Érdekességek a cékláról

A cékla az egyik legegészségesebb zöldség. Tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, bővelkedik vitaminokban. Sokan csak savanyúság formájában fogyasztják, de kiváló grillezve húsok mellé köretnek, vagy salátába nyersen lereszelve, a frissen facsart céklalé pedig egyenesen kincset ér.

Érdekesség

A céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben termesztették. A népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott gyógyhatásában, hogy rendeletben szabályozta termesztését. A görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak lázcsillapításra használták a céklát, Magyarországon a XVII. században vált ismertté a cékla vörös változata.Dr. Ferenczi Sándor 1961-ben állatkísérletek során felfedezte fel, hogy a cékla vörös festékanyaga, a betain hatékonyan lép fel a rosszindulatú dagansejtekkel szemben.A cékla fogyasztásának története hosszútávra nyúlik vissza, de ez a növény a föld alatt is hosszú gyökerekkel rendelkezik. A kétnyári növény a libatopfélékhez tartozik, rendkívül jól alkalmazkodik a szárazsághoz és a virító vörös gyökérgumója teszi jellegzetessé. A cékla jellegzetes színét a magas betanin- és antocián-tartalom okozza, a festékanyag íztelen, a fehér cékla íze nagyon hasonló a hagyományos, vörös cékláéhoz. A céklagumó akár 600 g-os is lehet, vékony héja van, levelei pedig nem véletlenül emlékeztetnek a mángold leveleire, hiszen mindkettő azonos ősnövényből származik.

Mennyi a biztonságos mennyiség?
Hogy céklából pontosan mennyit szabadna egy nap fogyasztani, arra nézve nincsenek egyértelmű iránymutatások. Van, aki szerint napi egy pohár céklalé belefér, mások szerint azonban már ez is sok. Ha biztosra szeretnél menni, kérd dietetikus vagy orvos véleményét, mielőtt rendszeresen fogyasztani kezdenéd a céklát!

Javítja az állóképességet

A cékla magas nitrát tartalmának jótékony hatását edzés közben is érezheted, ugyanis a zöldség javítja a test oxigén felhasználását, edzés közben később érzed fáradtnak magad. A cékla a renegerálódást is segíti.

Kiváló bőrproblémámra

A cékla C-vitaminban gazdag, ennek köszönhetően hatékonyan felveheted a harcot egy pohár céklalével a pigmentációk és különböző bőrfoltok ellen. Igyál meg naponta egy pohár céklalevet és tapasztalni fogod a változást.

Növeli az állóképességet

Az állóképesség javítása ugyancsak a nitráttartalomnak köszönhető. A rendszeres céklafogyasztás növeli a vér nitráttartalmát, javítja a keringést, ennek következtében pedig javul a szövetek oxigénellátása. Egy kutatás során biciklistákon tesztelték a céklalé hatásait és a következőket találták: azok a sportolók, akik naponta 4 dl céklalevet ittak, gyorsabban teljesítették a 10km-es távot, szemben azokkal a társaikkal, akik egyáltalán nem fogyasztottak céklalevet.

Vitaminok a céklában

A céklalé nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, folátot és egyéb ásványi anyagokat. Kálium mellett a következő ásványi anyagok találhatók meg benne nagy mennyiségben: kalcium, vas, magnézium, mangán, foszfor, nátrium, cink, réz és szelén.

Jó hatással van a szívre

Magas káliumtartalma miatt jótékony hatással vana szívre. A kálium szabályozza a szívmunkát, hiánya gyakran okoz szédülést, valamint szívritmuszavarokat. Kálium hiányában a szív nem képes a megfelelő összehúzódásra, így nem tud elegendő mennyiségű vért juttatni a szövetekbe. A cékla vagy céklalé rendszeres fogyasztásával támogathatjuk szívünk működését, szívbetegség vagy magas vérnyomás esetén javasolt naponta 1-2dl céklalé elfogyasztása.

Alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrás étrendbe is kiválóan beilleszthető!

Szerző:Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.