Szuper reggelik 300 kcal alatt
- Dátum: 2019.09.15., 08:10
- Udvari Fanni
- alakformálás, energiaforrás, étkezés, fogyás, kalória, reggeli, tápanyag, testsúly, tojás
A reggeli nagyon fontos az anyagcsere szempontjából is, és az energiakészleteink feltöltését illetően elengedhetetlen, hiszen ezzel növeljük a fizikai és szellemi teljesítőképességünket. Azonban az sem mindegy mit reggelizünk. A cukros gabonapelyhek, a pékáruk, vajas lekváros fehér kenyér mind magas glikémiás indexű termékek, amit ha elfogyasztunk hamar emelkedik a vércukor szint, de hamar vissza is esik, aminek következtében fáradékonyak, és farkas éhesek leszünk már a délelőtt folyamán.
Almás-sajtos melegszendvics

Hozzávalók / 1 adag
2 szelet toast kenyér
0.5 közepes db alma
35 g ementáli sajt (kb 2 szelet)
1 tk vaj
Elkészítés
A kenyerek mindkét oldalát megvajazzuk.
Vékonyra szeleteljük az almát. Az egyik kenyérszeleten elrendezzük az almákat, beborítjuk egy szelet sajttal, majd a másik szelet kenyérrel.
A melegszendvicssütőben készre sütjük. Csírákkal megszórva is tálalhatjuk.
Spenótos-fetasajtos táskák

Hozzávalók / 6 adag
40 dkg spenót
2 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
40 dkg feta sajt
só ízlés szerint
2 csomag réteslap (8 lapos)
1 db tojássárgája (a kenéshez)
Elkészítés
A spenótleveleket megfosztjuk száruktól, majd alaposan megmossuk.
Felhevítjük az olívaolajat, és hozzáadjuk a spenótleveleket, és kissé megfonnyasztjuk, majd félretesszük hűlni.
Ezután a spenótlevelekből kicsavarjuk a vizet, majd apróra összevágjuk.
A felaprított leveleket hozzákeverjük a feta sajthoz, belereszeljük a fokhagymát, és ha szükséges, akkor sózzuk, de a feta sajt önmagában is elég sós.

A réteslapokat kitekerjük, majd 4-4 lapra szétszedjük, és három egyforma szélességű csíkra vágjuk. A csíkokat hosszában letesszük magunk elé az asztalra. A jobb felső sarkában háromszög alakban megtöltjük, ráhajtjuk a mellette lévő tésztaháromszöget, majd az alsó oldalánál behajtjuk. Egészen addig hajtogatjuk az így kapott háromszöget, amíg el nem fogy a tészta, a maradékot pedig levágjuk.
A kész batyukat felvert tojással megkenjük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokon 30-35 perc alatt barnára sütjük.
sütési hőfok: 180°C
Tükörtojás magvas kenyéren
Hozzávalók / 1 adag
1 szelet kenyér (napraforgós vagy egyéb magvas rozskenyér)
2 db tojás
1 közepes db kápia paprika (vagy paradicsom, uborka, salátalevél)
0.5 teáskanál napraforgó olaj
Elkészítés
A serpenyőben az olajat hevítjük, belefektetjük a kenyeret, hirtelen átpirítjuk, majd megfordítjuk. A tojásokat óvatosan ráütjük.
A serpenyőt lefödjük, a hőforrást elzárjuk.
A serpenyőt 10 percig lefödve tartjuk.
Ha a tojások megszilárdultak, az egészet egy tányérra csúsztatjuk, a tojásokat sózzuk, borsozzuk.
Füstölt lazacos tojásrántotta pirítóson

Hozzávalók / 1 adag
1 db tojás
5 dkg füstölt lazac
0.5 ek vaj (vagy margarin)
2 ek tej
0.5 ek főzőtejszín
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
1 szelet kenyér (vagy zsömle)
Elkészítés
A tojást kis habverővel felverjük hozzáadva a sót, a tejet és a tejszínt.
A kenyeret betesszük a pirítóba, a tányért pedig előmelegítjük mikróban.
A margarint felforrósított serpenyőben megolvasztjuk, majd fél perc alatt ízlés szerint átsütjük rajta a tojást.

A kenyeret tányérra helyezzük, kicsit megvajazzuk, ráfektetjük a lazacot, majd arra púpozzuk az omlettet (ez nekem a képen nem sikerült...), végül jól megszórjuk frissen őrölt borssal. Azonnal tálaljuk.
Köztudott, hogy a szép alak elérése és megtartása nem csak a rendszeres mozgáson múlik, de megfelelő táplálkozást is kíván.
Szerző :Udvari Fanni
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.