Menü

Szuper reggelik 300 kcal alatt

A reggeli nagyon fontos az anyagcsere szempontjából is, és az energiakészleteink feltöltését illetően elengedhetetlen, hiszen ezzel növeljük a fizikai és szellemi teljesítőképességünket. Azonban az sem mindegy mit reggelizünk. A cukros gabonapelyhek, a pékáruk, vajas lekváros fehér kenyér mind magas glikémiás indexű termékek, amit ha elfogyasztunk hamar emelkedik a vércukor szint, de hamar vissza is esik, aminek következtében fáradékonyak, és farkas éhesek leszünk már a délelőtt folyamán.

Almás-sajtos melegszendvics

Hozzávalók / 1 adag

2 szelet toast kenyér

0.5 közepes db alma

35 g ementáli sajt (kb 2 szelet)

1 tk vaj

Elkészítés

A kenyerek mindkét oldalát megvajazzuk.

Vékonyra szeleteljük az almát. Az egyik kenyérszeleten elrendezzük az almákat, beborítjuk egy szelet sajttal, majd a másik szelet kenyérrel.

A melegszendvicssütőben készre sütjük. Csírákkal megszórva is tálalhatjuk.

Spenótos-fetasajtos táskák

Hozzávalók / 6 adag

40 dkg spenót

2 ek olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

40 dkg feta sajt

só ízlés szerint

2 csomag réteslap (8 lapos)

1 db tojássárgája (a kenéshez)

Elkészítés

A spenótleveleket megfosztjuk száruktól, majd alaposan megmossuk.

Felhevítjük az olívaolajat, és hozzáadjuk a spenótleveleket, és kissé megfonnyasztjuk, majd félretesszük hűlni.

Ezután a spenótlevelekből kicsavarjuk a vizet, majd apróra összevágjuk.

A felaprított leveleket hozzákeverjük a feta sajthoz, belereszeljük a fokhagymát, és ha szükséges, akkor sózzuk, de a feta sajt önmagában is elég sós.

A réteslapokat kitekerjük, majd 4-4 lapra szétszedjük, és három egyforma szélességű csíkra vágjuk. A csíkokat hosszában letesszük magunk elé az asztalra. A jobb felső sarkában háromszög alakban megtöltjük, ráhajtjuk a mellette lévő tésztaháromszöget, majd az alsó oldalánál behajtjuk. Egészen addig hajtogatjuk az így kapott háromszöget, amíg el nem fogy a tészta, a maradékot pedig levágjuk.

A kész batyukat felvert tojással megkenjük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokon 30-35 perc alatt barnára sütjük.

sütési hőfok: 180°C

Tükörtojás magvas kenyéren

Hozzávalók / 1 adag

1 szelet kenyér (napraforgós vagy egyéb magvas rozskenyér)

2 db tojás

1 közepes db kápia paprika (vagy paradicsom, uborka, salátalevél)

0.5 teáskanál napraforgó olaj

Elkészítés

A serpenyőben az olajat hevítjük, belefektetjük a kenyeret, hirtelen átpirítjuk, majd megfordítjuk. A tojásokat óvatosan ráütjük.

A serpenyőt lefödjük, a hőforrást elzárjuk.

A serpenyőt 10 percig lefödve tartjuk.

Ha a tojások megszilárdultak, az egészet egy tányérra csúsztatjuk, a tojásokat sózzuk, borsozzuk.

Füstölt lazacos tojásrántotta pirítóson

Hozzávalók / 1 adag

1 db tojás

5 dkg füstölt lazac

0.5 ek vaj (vagy margarin)

2 ek tej

0.5 ek főzőtejszín

só ízlés szerint

bors ízlés szerint (frissen őrölt)

1 szelet kenyér (vagy zsömle)

Elkészítés

A tojást kis habverővel felverjük hozzáadva a sót, a tejet és a tejszínt.

A kenyeret betesszük a pirítóba, a tányért pedig előmelegítjük mikróban.

A margarint felforrósított serpenyőben megolvasztjuk, majd fél perc alatt ízlés szerint átsütjük rajta a tojást.

A kenyeret tányérra helyezzük, kicsit megvajazzuk, ráfektetjük a lazacot, majd arra púpozzuk az omlettet (ez nekem a képen nem sikerült...), végül jól megszórjuk frissen őrölt borssal. Azonnal tálaljuk.

Köztudott, hogy a szép alak elérése és megtartása nem csak a rendszeres mozgáson múlik, de megfelelő táplálkozást is kíván.

Szerző :Udvari Fanni

Kompressziós zokni sportolóknak – teljesítmény, regeneráció és egészség egyben

A sportolók körében egyre népszerűbb a kompressziós zokni, amely már nemcsak az élsportban, hanem a hobbifutók és amatőr atléták körében is elterjedt. De vajon valóban csodaszert rejt a rugalmas szövet? Utánajártunk, mikor és hogyan érdemes viselni a kompressziós zoknit sportolás közben és után.

Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan

A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.

A csend, amely összeköt – Mindenszentek és Halottak napja

Ahogy az ősz lassan átszínezi a tájat, és a hűvös levegőben megjelenik a füst és a gyertyák illata, elérkezik az évnek az az időszaka, amikor megállunk egy pillanatra. November elején nem a rohanásé, nem a zajé a főszerep. A temetők fényei, a mécsesek pislákolása, a virágok halk üzenete mind-mind arról mesél, hogy az emlékezésben ott van az élet legmélyebb szeretete.

Utazás önmagunkhoz - A pszichodrámáról

Nemrég belevágtam egy nagy utazásba önmagamhoz. Ez nem volt más, mint egy másfél éves pszichodráma tanfolyam, ahol remek társasággal igazán mély pillanatokat élhettünk át. Egyértelműen jó téma ez egy interjúra. A pszichodráma alapvetően nem más, mint egy személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. Az egyik volt segítőmmel, Schneider Zsófiával beszélgettem egy jót erről a kaland lehetőségről.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.