Menü

A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység

A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, annak ellenére, hogy sokan nem divatból, hanem ténylegesen küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, amelyek arra utalnak, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.

A glutén egy növényi fehérje, amely a búza, árpa, rozs és zab gabonákban található és amely felszívódása a vékonybélben történik. A gluténérzékenység tulajdonképpen a vékonybél krónikus megbetegedése, ami a glutén felszívódását akadályozza meg. A köztudatban többféle hasonló tünetű, de különböző hátterű betegség él, amit gluténérzékenységnek neveznek. Ilyen a cöliákia, ami az örökölt gluténérzékenység, a búzaallergia, vagy a nem-cöliákiás glutén szenzitás, ami a cöliákia enyhébb tüneteivel jelentkezik és az előbbivel ellentétben nem számít autoimmun betegségnek.

A cöliákia legáltalánosabb tünetei hasmenés, haspuffadás, étvágytalanság és fogyás, fogproblémák és afták rendszeres és tartós jelenléte, valamint a laktózintolerancia. Természetesen széles a skála, mivel a nagyon egyedi tünetek is jelenthetnek lisztérzékenységet. Vannak olyan jelzések is, amik nem tartoznak a gluténérzékenység klasszikus tünetei közé, ezek például a hajhullás, a körömtöredezés, izomgyengeség, pikkelysömör és egyéb bőrproblémák, valamint erős menstruációs problémák.

A gyermekeknél is a leggyakrabban előforduló tünet hasmenés, puffadás, de mindezek mellett megjelenik a fejlődésben való elmaradás is, ami legtöbbször súlyban és magasságban mutatkozik meg. Fontos, hogyha ezek a tünetek fennállnak mindenképp konzultálni kell háziorvossal és gasztroenterológus szakorvossal. A betegség orvosi kivizsgálása általában vérvétellel, gyomor, illetve béltükrözéssel történik.

Pozitív eredmény esetén a gluténmentes étrend tartása erősen ajánlott, mivel diéta mellőzése komoly szövődmények fellépését eredményezhetik.

A diéta betartása természetesen nem egyszerű, sőt nagyon nehéz és rengeteg küzdelemmel és lemondással jár, de napjainkra már meglehetősen szélessé vált a gluténmentes lehetőségek tárháza. Az interneten sorra születnek a témával foglalkozó blogok, chat-beszélgetések és bejegyzések, amik recepteket, jól bevált üzleteket, éttermeket és hoteleket osztanak meg ország-, Európa-, sőt világszerte. Míg tíz évvel ezelőtt meglehetősen körülményes volt a garantáltan gluténmentes alapélelmiszerek beszerzése, ez szerencsére nagyon megváltozott, ma már a legtöbb nagy áruházban kapható gluténmentes termék, sőt a nagyobb városokban kifejezett ilyen árukat készítő pékségek és cukrászdák is találhatóak.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!