Menü

A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység

A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, annak ellenére, hogy sokan nem divatból, hanem ténylegesen küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, amelyek arra utalnak, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.

A glutén egy növényi fehérje, amely a búza, árpa, rozs és zab gabonákban található és amely felszívódása a vékonybélben történik. A gluténérzékenység tulajdonképpen a vékonybél krónikus megbetegedése, ami a glutén felszívódását akadályozza meg. A köztudatban többféle hasonló tünetű, de különböző hátterű betegség él, amit gluténérzékenységnek neveznek. Ilyen a cöliákia, ami az örökölt gluténérzékenység, a búzaallergia, vagy a nem-cöliákiás glutén szenzitás, ami a cöliákia enyhébb tüneteivel jelentkezik és az előbbivel ellentétben nem számít autoimmun betegségnek.

A cöliákia legáltalánosabb tünetei hasmenés, haspuffadás, étvágytalanság és fogyás, fogproblémák és afták rendszeres és tartós jelenléte, valamint a laktózintolerancia. Természetesen széles a skála, mivel a nagyon egyedi tünetek is jelenthetnek lisztérzékenységet. Vannak olyan jelzések is, amik nem tartoznak a gluténérzékenység klasszikus tünetei közé, ezek például a hajhullás, a körömtöredezés, izomgyengeség, pikkelysömör és egyéb bőrproblémák, valamint erős menstruációs problémák.

A gyermekeknél is a leggyakrabban előforduló tünet hasmenés, puffadás, de mindezek mellett megjelenik a fejlődésben való elmaradás is, ami legtöbbször súlyban és magasságban mutatkozik meg. Fontos, hogyha ezek a tünetek fennállnak mindenképp konzultálni kell háziorvossal és gasztroenterológus szakorvossal. A betegség orvosi kivizsgálása általában vérvétellel, gyomor, illetve béltükrözéssel történik.

Pozitív eredmény esetén a gluténmentes étrend tartása erősen ajánlott, mivel diéta mellőzése komoly szövődmények fellépését eredményezhetik.

A diéta betartása természetesen nem egyszerű, sőt nagyon nehéz és rengeteg küzdelemmel és lemondással jár, de napjainkra már meglehetősen szélessé vált a gluténmentes lehetőségek tárháza. Az interneten sorra születnek a témával foglalkozó blogok, chat-beszélgetések és bejegyzések, amik recepteket, jól bevált üzleteket, éttermeket és hoteleket osztanak meg ország-, Európa-, sőt világszerte. Míg tíz évvel ezelőtt meglehetősen körülményes volt a garantáltan gluténmentes alapélelmiszerek beszerzése, ez szerencsére nagyon megváltozott, ma már a legtöbb nagy áruházban kapható gluténmentes termék, sőt a nagyobb városokban kifejezett ilyen árukat készítő pékségek és cukrászdák is találhatóak.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.