Menü

Az alkohol edzésre gyakorolt hatásai

Az alkohol kognitív hatásai mindenki előtt ismertek: zavar a koordinációs készségekben, a döntéshozatalban és az érzékelésben. E hatásokon túl vannak más hatások is, amik módosítják az anyagcserét, az izomműködést, a hőszabályozást, a szív-és érrendszeri funkciókat, valamint a neurológiai (idegrendszeri) funkciókat.

Izomműködés

Mivel a glikogénforrások kevésbé hozzáférhetők, az izmoknak kevesebb lesz a rendelkezésre álló energiája. Alkoholfogyasztást követően hamarabb érzékeled a kifáradást, mint egyébként.

Neurológiai funkció

Az alkohol lassítja a kognitív (felfogási, értelmezési) képességeket. A neurológiai funkciók szempontjából kritikus fontosságú B-vitamin felszívódásának csökkenésével jár. Az alkohol még az alvás minőségére is rányomja a bélyegét: rontja a minőségét, holott ez a regeneráció fontos ideje volna.

Gyorsítja a dehidratációt

Habár úgy tűnhet, hogy egy jó hideg sör a kemény edzés után a legjobb szomjoltó, pont az ellenkezőjét éred el vele, mint amit szeretnél – dehidratált leszel, a tested vízháztartása csökken, a véred besűrűsödik, ezért lassabban kering, így az izmaid sokkal lassabban regenerálódnak. Maradj inkább a víznél edzés után.

Károsítja a májat

Szintén nem kell nagy fantázia, hogy kitaláljuk, melyik másik létfontosságú szervünket érinti mindez. Tudtad, hogy szerencsétlen májunknak összesen több mint 400 funkciót kell ellátnia? Ezek közül csak néhány a zsírok és fehérjék feldolgozása a megemésztett tápanyagokból, valamint a fölösleges zsírok elégetése. Egy másik fontos szerepe a glikogén elraktározása, ami egy poliszacharid, azaz a cukorhoz van köze. Az emésztés során a máj a cukrot glükózra bontja, ami utána innen kerül a véráramba, és onnan látja el az izmokat energiával. Szóval a máj nélkül az izmok nem jutnának tápanyaghoz, úgyhogy megéri vigyázni rá.

Csökkenti a tesztoszteron szintet és növeli az ösztrogénszintet

A magas ösztrogénszint az oka, hogy azoknál, akik rengeteg alkoholt isznak, miért alakulhat ki az ún. ginekomasztia, vagy megnagyobbodott férfi mell. A tesztoszteron erős hatással van a zsírcsökkentésben, amit az alkohol akadályoz. A tesztoszteron az anabolikus hormonok közé tartozik, mely hozzájárul az izomtömeg megfelelő formálásához. Az alacsonyabb tesztoszteron szint kisebb izomtömeget jelent. A kisebb izomtömeg lassabb anyagcserét. Gyors anyagcsere mellett gyorsabban megy a zsírégetés, akár pihenés közben is.

Az alkohol és az immunrendszer

Az immunrendszerünk sejtek, szövetek és hordozók sokaságából áll, és kulcsfontosságú szerepe van a fertőzésekkel szembeni védekezés során ill. a különböző sérüléseknél. Az erős immunrendszer kedvezően befolyásolja az edzés alatti teljesítményt, és még a zsírégetést, valamint az izomépítést gátló fertőzéseket, sérüléseket is könnyebben el tudjuk kerülni, ha jó a szervezetünk védekező képessége. Az alkohol, főleg a nagy mértékű italozás, képes megterhelni az egyébként erős immunrendszert is.

Jól tesszük, ha tartjuk magunkat a következő szabályhoz: maximum 5 gramm alkohol 1 kg testsúlyra számolva. Ez legyen az ún. határvonal, próbáljuk ehhez tartani magunkat!

Szerző :Udvari Fanni

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.