Vegetáriánus könnyű, nyári receptek
- Dátum: 2019.08.15., 18:57
- Udvari Fanni
- cukkini, ebéd, egészség, étkezés, főzés, gomba, húsmentes, konyha, lasagne, vegetáriánus
Sokan egészségügyi okokból válnak vegetáriánussá, mivel el akarják kerülni azokat a betegségeket, amiket a húsfogyasztásnak tulajdonítanak. Íme pár recept a menü tervezéséhez.
Töltött cukkinihajók
Hozzávalók / 4 adag:
2 kis db cukkini (vékonyabb)
4 db burgonya (nagy )
2 közepes fej vöröshagyma
1 db sárga kaliforniai paprika
1 db zöld kaliforniai paprika
1 db paradicsom
15 dkg sajt (reszelt)
1 gerezd fokhagyma (vagy fokhagymás olaj)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés:
A cukkiniket félbevágjuk, és kikanalazzuk a belsejüket. Halványan sózzuk, majd fokhagymás olajjal kikenjünk. Kikenünk olajjal vagy vajjal egy tepsit vagy egy jénait, és abba belehelyezzük a cukkiniket. A krumplit pucoljuk, kockázzuk, és sós vízben feltesszük főni. A vöröshagymát apróra vágjuk, de néhány szeletet félreteszünk későbbre. Olajon dinsztelni kezdjük az aprított hagymát a cukkinik kikanalazott belsejével. Sózzuk-borsozzuk. A megfőtt krumplit összetörjük, majd hozzáadjuk a hagymás-cukkinis masszát. Jól összekeverjük, majd megtöltjük a cukkiniket. A paradicsomot, a paprikákat kockázzuk, és elosztjuk egyformán a krumplipüré tetején. A meghagyott hagymakarikákat is belenyomkodjuk a masszába, de valamennyire látszódjon ki.
Végül sajttal megszórjuk a rakományt. Előmelegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük.
Tejfölös gombapaprikás
Hozzávalók / 2 adag:
200 g csiperkegomba (barna csiperkével vegyesen)
200 g laskagomba
3 dkg szárított gomba
1 közepes fej vöröshagyma
3 ek napraforgó olaj
2 kk fűszerpaprika
80 g tejföl
1 kk só
Elkészítés:
A hagymát egészen finomra vágjuk és megdinszteljük az olajon. Lehintjük a pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel, hozzáadjuk a szárított gombát és lefedve 15-20 percig pároljuk. Közben a megmosott, megtisztított és a tönkjüktől megszabadított gombákat körülbelül egyforma nagyságú darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a gombát hagymához, sózzuk, jól átforgatjuk és közepes lángon, lefedve addig főzzük, míg a gomba megpuhul és az eresztett lé nagy része elfő. Végül belekeverjük a tejfölt, összeforraljuk és kész.
Vegetáriánus zöldséges lasagne
Hozzávalók / 4 adag:
lasagne tésztalap (a mennyiség a jénai tál nagyságától függ, nekem rétegenként 2 lap, a szósz kb. 3-4 rétegre lesz elég)
1 közepes cukkini
1 közepes padlizsán
pár nagyobb (6-7 db) csiperkegomba
só
vaj
reszelt sajt
A paradicsomszószhoz:
1 vöröshagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
kevés olívaolaj
3-4 paradicsom + paradicsompüré/lé (opcionális)
bazsalikom
provence-i fűszerkeverék
pizza fűszerkeverék
bors
ketchup (opcionális)
Elkészítés:
A cukkinit és a padlizsánt meghámozzuk, felszeleteljük (lapos kisebb darabokra, hogy bele tudjon "lapulni" a lasagne tészták közé), besózzuk, és egy szűrőn hagyjuk lecsöpögni. A gombákat megpucoljuk, felaprítjuk, és félreteszünk. Elkészítjük a paradicsomszószt: a paradicsomokat leforrázzuk, lehúzzuk a héját, majd apróra szeleteljük. A vöröshagymát felaprítjuk, és olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot. Öntünk hozzá paradicsomlevet (én házilag készített paradicsompüréből csinálom, ami inkább a paradicsomlé állagára hasonlít). A paradicsomlé azért kell, hogy "szaftosabb" legyen, de paradicsomszezonban már bátran el lehet készíteni akár 8-10 paradicsomból is (én a korai paradicsomok ízét nem annyira szeretem, ezért használok mellé paradicsomlét is ilyenkor). Hozzáadjuk a fokhagymát (én fokhagymanyomón keresztül teszem bele, de apróra kockázva is tökéletes), az aprított bazsalikomleveleket, és a többi fűszert is. Pár percig összefőzzük (ha túl "leves", én hozzáadott cukrot nem tartalmazó ketchuppel szoktam sűríteni rajta, ha szükséges).
Közben kivajazzuk a jénai tálat, és ha elkészült a szósz, elkezdjük rétegelni a lasagnet: alulra tésztalapok, szósszal beborítjuk, rá a cukkini, padlizsán, gomba, megint tészta stb. A legvégén a tetejére reszelt sajtot szórunk (bőven). Figyeljünk arra, hogy az összes tésztalap teljesen be legyen borítva szósszal, különben oda fog égni a sütőben. Természetesen a tetejére lehet besamelt készíteni, ez esetben a sajt arra kerül rá (sajnos nekem most nem volt rá időm, de így is nagyon finom)! Sütőben 180 fokon kb. fél óráig sütjük (20 perc után érdemes villát szúrni bele, ha a tészta kész van, és a sajt is megolvadt a tetején, akkor fogyasztható! (Én kb. negyed órát tetővel szoktam sütni, aztán 10-15 percet még anélkül, hogy megpiruljon a sajt.)
Remélem kedvet kapott mindenki a főzésre, irány bűvészkedni konyhába!
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?