Menü

Vegetáriánus könnyű, nyári receptek

Sokan egészségügyi okokból válnak vegetáriánussá, mivel el akarják kerülni azokat a betegségeket, amiket a húsfogyasztásnak tulajdonítanak. Íme pár recept a menü tervezéséhez.

Töltött cukkinihajók

Hozzávalók / 4 adag:

2 kis db cukkini (vékonyabb)

4 db burgonya (nagy )

2 közepes fej vöröshagyma

1 db sárga kaliforniai paprika

1 db zöld kaliforniai paprika

1 db paradicsom

15 dkg sajt (reszelt)

1 gerezd fokhagyma (vagy fokhagymás olaj)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

Elkészítés:

A cukkiniket félbevágjuk, és kikanalazzuk a belsejüket. Halványan sózzuk, majd fokhagymás olajjal kikenjünk. Kikenünk olajjal vagy vajjal egy tepsit vagy egy jénait, és abba belehelyezzük a cukkiniket. A krumplit pucoljuk, kockázzuk, és sós vízben feltesszük főni. A vöröshagymát apróra vágjuk, de néhány szeletet félreteszünk későbbre. Olajon dinsztelni kezdjük az aprított hagymát a cukkinik kikanalazott belsejével. Sózzuk-borsozzuk. A megfőtt krumplit összetörjük, majd hozzáadjuk a hagymás-cukkinis masszát. Jól összekeverjük, majd megtöltjük a cukkiniket. A paradicsomot, a paprikákat kockázzuk, és elosztjuk egyformán a krumplipüré tetején. A meghagyott hagymakarikákat is belenyomkodjuk a masszába, de valamennyire látszódjon ki.

Végül sajttal megszórjuk a rakományt. Előmelegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük.

Tejfölös gombapaprikás

Hozzávalók / 2 adag:

200 g csiperkegomba (barna csiperkével vegyesen)

200 g laskagomba

3 dkg szárított gomba

1 közepes fej vöröshagyma

3 ek napraforgó olaj

2 kk fűszerpaprika

80 g tejföl

1 kk só

Elkészítés:

A hagymát egészen finomra vágjuk és megdinszteljük az olajon. Lehintjük a pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel, hozzáadjuk a szárított gombát és lefedve 15-20 percig pároljuk. Közben a megmosott, megtisztított és a tönkjüktől megszabadított gombákat körülbelül egyforma nagyságú darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a gombát hagymához, sózzuk, jól átforgatjuk és közepes lángon, lefedve addig főzzük, míg a gomba megpuhul és az eresztett lé nagy része elfő. Végül belekeverjük a tejfölt, összeforraljuk és kész.

Vegetáriánus zöldséges lasagne

Hozzávalók / 4 adag:

lasagne tésztalap (a mennyiség a jénai tál nagyságától függ, nekem rétegenként 2 lap, a szósz kb. 3-4 rétegre lesz elég)

1 közepes cukkini

1 közepes padlizsán

pár nagyobb (6-7 db) csiperkegomba

vaj

reszelt sajt

A paradicsomszószhoz:

1 vöröshagyma

2 kisebb gerezd fokhagyma

kevés olívaolaj

3-4 paradicsom + paradicsompüré/lé (opcionális)

bazsalikom

provence-i fűszerkeverék

pizza fűszerkeverék

bors

ketchup (opcionális)

Elkészítés:

A cukkinit és a padlizsánt meghámozzuk, felszeleteljük (lapos kisebb darabokra, hogy bele tudjon "lapulni" a lasagne tészták közé), besózzuk, és egy szűrőn hagyjuk lecsöpögni. A gombákat megpucoljuk, felaprítjuk, és félreteszünk. Elkészítjük a paradicsomszószt: a paradicsomokat leforrázzuk, lehúzzuk a héját, majd apróra szeleteljük. A vöröshagymát felaprítjuk, és olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot. Öntünk hozzá paradicsomlevet (én házilag készített paradicsompüréből csinálom, ami inkább a paradicsomlé állagára hasonlít). A paradicsomlé azért kell, hogy "szaftosabb" legyen, de paradicsomszezonban már bátran el lehet készíteni akár 8-10 paradicsomból is (én a korai paradicsomok ízét nem annyira szeretem, ezért használok mellé paradicsomlét is ilyenkor). Hozzáadjuk a fokhagymát (én fokhagymanyomón keresztül teszem bele, de apróra kockázva is tökéletes), az aprított bazsalikomleveleket, és a többi fűszert is. Pár percig összefőzzük (ha túl "leves", én hozzáadott cukrot nem tartalmazó ketchuppel szoktam sűríteni rajta, ha szükséges).

Közben kivajazzuk a jénai tálat, és ha elkészült a szósz, elkezdjük rétegelni a lasagnet: alulra tésztalapok, szósszal beborítjuk, rá a cukkini, padlizsán, gomba, megint tészta stb. A legvégén a tetejére reszelt sajtot szórunk (bőven). Figyeljünk arra, hogy az összes tésztalap teljesen be legyen borítva szósszal, különben oda fog égni a sütőben. Természetesen a tetejére lehet besamelt készíteni, ez esetben a sajt arra kerül rá (sajnos nekem most nem volt rá időm, de így is nagyon finom)! Sütőben 180 fokon kb. fél óráig sütjük (20 perc után érdemes villát szúrni bele, ha a tészta kész van, és a sajt is megolvadt a tetején, akkor fogyasztható! (Én kb. negyed órát tetővel szoktam sütni, aztán 10-15 percet még anélkül, hogy megpiruljon a sajt.)

Remélem kedvet kapott mindenki a főzésre, irány bűvészkedni konyhába!

Almás téli finomságok

Az almás ételeknek se szeri, se száma. Fogyaszthatjuk nyersen, de főzhetünk belőle kompótot és számtalan süti alapanyaga is lehet. A klasszikus almás pite mellett rengetegféle süteményt készíthetünk almából.

Őszi vitaminbombák

Ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően működhessen, szükséges a helyes táplálkozás. A vitaminok és az ásványi anyagok bevitele alap, még akkor is, ha nem szeretjük a zöldségeket és gyümölcsöket sem szívesen eszünk.

Ellenállhatatlan mákos édességek

Sokan a mákra csak sütemény töltelékként gondolnak, esetleg az jut eszükbe, hogy néhány fajta pékáru tetejét megszórják vele. Pedig ezek az apró, fekete magocskák nagyon egészségesek, ezért mákot is érdemes rendszeresen fogyasztani.


A fermentálásról

A fermentálás, a fermentált zöldségek készítése és fogyasztása évezredes múltra tekint vissza. Ennek oka, hogy nemcsak finomak, de rettentő egészségesek is, különösen az emésztés és a bélflórára gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

Laktató húsmentes levesek

A levesek többnyire előételek, felvezetői az igazi laktató, teljes értékű főfogásnak. Kivéve, ha olyan gazdagon készülnek, hogy maximum egy túrógombóc vagy egy-két palacsinta fér csak belénk, miután elfogyasztottunk egy tányérral.