Menü

Hűsítő dinnyés finomságok

Magas víztartalmának köszönhetően igen kevés kalóriával, zsírral, fehérjével és szénhidráttal rendelkezik, ezért kitűnő alapanyaga lehet a különböző diétáknak. Tarthatsz kifejezetten görögdinnye-diétát. A gyümölcs nem kényszerít koplalásra, mert kalóriaszegény ugyan, de nagyon laktató, mindemellett tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat.

Egy napra is érdemes dinnyekúrát tartani, de a három nap számít ideálisnak. A diéta ideje alatt a dinnyét kiegészítheted sovány tejtermékekkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű kenyérrel.

Gyors dinnyés sorbet

A nagy forróságban jól esik az éppen kellemesen édes, jégbe hűtött dinnyés finomság, ezért a dinnyés sorbet biztosan bármelyik kerti parti nagy kedvence lesz. A gyerekek is imádni fogják, ha pedig felnőtteknek készül, néhány csepp vodka még izgalmasabbá teszi a receptet.

A görögdinnyés sorbet elkészítéséhez önts egy tálba egy csésze cukrot és ugyanannyi vizet, majd forrald össze őket. Ha a cukor felolvadt, tedd félre hűlni. Egy nagy tálban törj össze 8 csészényi felkockázott, mag nélküli görögdinnyét, majd öntsd rá a cukorszirupot és 2 evőkanál citromlevet. Jól keverd össze, majd egy tepsibe töltve tedd a krémet a fagyasztóba néhány órára, és keverd át, mielőtt fagylaltos kelyhekben tálalod.

Görögdinnyés szelet

Egy igazi sütemény, a nyár kedvenc gyümölcsével! Egy tepsit bélelj ki alufóliával, majd töltsd meg egy kevés olvasztott vajjal és vízzel összefogott darált keksszel, és forró sütőben süsd aranybarnára - ez lesz a tésztád.

Egy nagy tálban 3 csésze frissen facsart dinnyelevet keverj el fél teáskanál citromhéjjal, fél csésze citromlével, fél csésze cukorral és fél csésze tejjel. Egy másik edényben 2 dl dinnyelében olvassz fel egy csomag zselatint, majd add az egészet a tejes dinnyeléhez. Öntsd a dinnyés krémet a tészta tetejére, és a tepsit tedd néhány órára a hűtőszekrénybe.

Hideg görögdinnye-paradicsomos krémleves

Hozzávalók személyenként:

1 szelet görögdinnye

1 db paradicsom

1 db chili paprika

1/2 citrom

mentalevél

bazsalikomlevél

petrezselyemlevél

kakukkfű

őrölt feketebors

citromos olívaolaj

rozskenyér

Elkészítés: A lehűtött görögdinnye húsát - mag nélkül - kikaparom, s a levével együtt egy keverőtálba teszem. Hozzáadom az aprított paradicsom ot, a chilipaprikát, a fűszereket, botmixerrel összekeverem, egy kicsit darabosan. Visszateszem a hűtőbe, hogy jól lehüljön, s hogy az ízek összeérjenek.

Tálaláskor egy tányérba öntöm a krémlevest, bazsalikom levéllel és pirított, kockára vágott kenyérrel díszítem, locsolok rá olívaolajat.

Görögdinnyés jégkrém

Hozzávalók:

3,5 bögre görögdinnye (mag nélkül)

1 ek citromlé

5,5 ek cukor

1 ek csokoládépasztilla

1/2 bögre kókusztej

6 db kivi

Elkészítés: A görögdinnyéhez hozzáadjuk a citromlevet és 2 ek cukrot, majd addig turmixoljuk, amíg pürés állagot nem kapunk. A jégkrém-formákat 2/3-ig megtöltjük, és beleszórjuk a csokit, ami a görögdinnye ehető magja lesz. Majd fagyasztóba tesszük. 3 óra elteltével a kókusztejet elkeverjük 2 ek cukorral. 30 perccel később kivesszük a jégkrémeket a hűtőből és vékony rétegben ráöntjük a cukros kókusztejet, majd újabb 45 percre berakjuk a jégkrémeket a hűtőbe. A kiviket meghámozzuk, aprítóba tesszük, és a maradék cukorral pürésítjük. Végül ezt is ráöntjük úgy, hogy egy vékony réteget képezzen a jégkrémeken. További 30 percig a hűtőbe rakjuk.

Fontos tudni, hogy a dinnyében található nagyobb mennyiségű likopin több kutatás szerint komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben. Olyan rákfajták kialakulásának esélyét csökkentheti, mint a prosztata-, a mell-, a tüdő- és a vastagbélrák.

Szerző :Udvari Fanni

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.