Menü

Citrusfélék jótékony hatásai

A citrusfélék beltartalma nagyon hasonló, fehérjét és zsír szinte nem is tartalmaznak, ellenben tele vannak vitaminnal és bioaktív anyagokkal a gyümölcshús főként flavonoidokat a héj pedig pektint tartalmaz, cukortartalmuk alacsony. Energiatartalmuk nagyon alacsony, egy narancs - mérettől függően - 60-80 kalóriát tartalmaz, egy citrom pedig csupán négyet. A megfázás gyógyítójaként ismert grapefruit fogyasztása 90 kalóriát tesz ki. C-vitaminban, kalciumban, szénhidrátban, rézben, foszforban, B1-vitaminban, káliumban, B2-, B3- és B6-vitaminban, fitokemikáliákban, és magnéziumban gazdagok. Az általuk biztosított energiát a szervezet könnyen felhasználja, ezért betegség vagy kimerültség esetén is könnyedén felfrissítik szervezetét. Nem tartalmaznak telített zsírsavakat és koleszterint sem. Segítik a méreganyagok eltávolítását a szervezetből, és javítják az enzimműködést, amely segíti a májfunkciókat.

Grapefruit

Fanyar íze miatt főként a gyümölcssaláták, limonádék összetevője, ám aki bírja ezt a kesernyést ízt, fogyassza bátran és nagyobb dózisban, mert elképesztően egészséges. Immunerősítésre és méregtelenítésre egyaránt használható, emellett a fogyókúrázók nagy barátja, hiszen rosttartalma miatt tökéletes éhségűző, a benne lévő savak pedig gátolják a zsír lerakódását. A magjának gomba- és vírusölő hatást tulajdonítanak, a drogériákban külön grépfrútmag kivonat is kapható. Magas antioxidáns tartalma miatt lassítja az öregedést, segít megőrizni a bőr rugalmasságát.Grapefruitmag

A grapefruit fogyasztása világviszonylatban a citrom és a narancs után a harmadik helyen áll. A grapefruit mag kivonat természetes méregtelenítő, erősíti és támogatja az immunrendszert. Nagy mennyiségben tartalmaz C és E vitamint, bioflavonoidokat. Antioxidáns tulajdonsága miatt képes a szabad gyököket semlegesíteni, elpusztítja a kórokozók citoplazmájának membránjait. Klinikai vizsgálatok 800-féle vírus és baktérium, 100 fajta gomba és bizonyos paraziták ellen találták eredményesnek.

Narancs

A termések C-vitaminban gazdag levét vízzel és cukorral keverve hidegen vagy forrón fogyasztják, továbbá ételek, italok és édességek ízesítésére és savanyítására, valamint limonádékhoz használják. A frissen reszelt vagy kandírozott héjjal süteményt és édességet ízesítenek. A felvágott termésből a héjjal együtt lekvár készül. A citromkarikákkal ételeket és italokat díszítenek, a lé élelmiszerek tartósítására is felhasználható. A forró citromlevet hűlések megelőzésekor vagy csillapításakor isszák. A lé lázcsökkentő, vizelet- és hashajtó hatású. A héj illóolaja bútorfényező szerek, szappanok, samponok és parfümök alkotórésze. Egy nehezebb étkezés után egy pohár friss narancslé csodákra képes, valamint segít a túl sok étel elfogyasztása után esetleg előforduló hányinger leküzdésében is. A kínaiak régóta fogyasztanak narancshéjat egy-egy nehezebb étkezés után.

Citrom

A citrom antibakteriális, vírusölő és immunerősítő hatású, valamint segíti a fogyást is, mivel serkenti az emésztést és tisztítja a májat. A citrom citromsavat, C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, bioflavonoidokat, pektint és limonént tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert.

Lime

A sárga citromhoz képest a lime zöld színű, keserűbb ízű gyümölcs. Habár nagyon hasonlít a citromhoz, mégis más gyümölcsnek tekinthető. Gazdag C-, A-vitaminban, vasban, káliumban, magnéziumban és más ásványi anyagokban. A lime csökkenti az öregedés jeleit, fiatalosabbá teszi a bőrt, és megakadályozza a vesekövek kialakulását.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy az alma-, a narancs- és grapefruit bizonyos gyógyszerekkel együtt fogyasztva csökkenti azok hatásosságát. A kísérletek szerint mindez a gyümölcsök flavonoid tartalmának tudható be. Ha tehát gyógyszert kell szedned, a legjobb, ha nem gyümölcslével, hanem egy pohár vízzel veszed be, majd várj egy-két órát, mielőtt almát vagy citrusfélét ennél.

Szerző :Udvari Fanni

Finomságok édesburgonyával - válogatás

Az édesburgonya az utóbbi időben nálunk is egyre elterjedtebb - mutatjuk, mi mindent csinálhatsz belőle!

Így hat ránk a csípős paprika

A paprika közismerten igen magas C-vitamin-tartalmú zöldség. Számos más vitamint és fontos növényi hatóanyagokat - karotinoidokat, luteint, likopint, zeaxantint - tartalmaz, így fogyasztása mindenképpen egészséges.

Miért együnk diót?

A dió az egyik legértékesebb gyümölcsünk. A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is.

Ashwagandha: Az álombogyó jótékony tulajdonságai

Az álombogyó (Ashwagandha, Withania somniferam farkascseresznye) amellett hogy az egyik legismertebb és legtöbbet használt gyógynövény az ayurvéda, siddha és kínai gyógyászatban, a nootropikumok jellegzetességeit is magában hordozza, ezért mind a mai napig tökéletes a neurodegeneratív betegségek, pl. az Alzheimer-kór és a depresszió kezelésére.

Miért olyan fontos a B vitamin és milyen tünetek jelzik a hiányát

Minden vitamin nagyon fontos a szervezetünknek, de a B vitamin bevitel különösen ajánlott az immunrendszer támogatása érdekében. A legjobb megoldás élelmiszerek formájában bevinni.