Ételek, melyek öregítenek
- Dátum: 2019.07.31., 17:13
- Martinka Dia
- alkohol, alvás, arcbőr, cigaretta, cukor, egészség, egészségtelen, élelmiszer, életmód, energiaital, ételek, evés, feketelista, fiatalság, függőségek, harmónia., hőkezelt, idegeskedés, immunrendszer, ivás, kezelések, kitágít, kollagén, krémek, mennyiség, mókuskerék, mozgásszegény, öregít, sport, stressz, szeretethiány, szervezet, vitalitás, vitaminok, zsíros
Ha az egészséges életmód jegyében élünk (de akkor is, ha még nem) tudnunk kell róla, hogy léteznek alattomos kis ételek, amelyek öregítenek bennünket. Ha a diéták világa egyelőre hidegen hagy minket, akkor is érdemes tisztában lenni, mely élelmiszerek nehezítik fiatalságunk megtartását. Ha ezeket az ételeket minimálisra csökkentjük, vagy elkerüljük, esetleg kiiktatjuk, sokat tehetünk fiatalságunk megőrzéséért. Nézzük csak azt a listát!

A mókuskerék életünk, az a rengeteg idegeskedés, a stressz, a kialvatlan reggelek, az egészségtelen készételek, a környezetszennyezés, a szeretethiány, a mozgásszegény életmód és a függőségeink nem épp a fiatalságunkat támogatják. Gyorsan öregszünk. Ráncosodik a bőrünk, betegségekkel küzdünk, elhízottak leszünk, s a legdrágább krémektől, vitaminoktól, kezelésektől, programoktól várjuk a megoldást, pedig csak elég lenne arra figyelnünk, kerül a tányérunkra és a poharunkba, mennyit alszunk és mennyit idegeskedünk.
Az a bizonyos feketelista a feldolgozott, finomított ételekkel kezdődik, egészségtelen zsírokkal, fehér cukorral, hőkezelt ételekkel folytatódik. A sült krumpli, pizza, palacsinta, hamburger és a társaik hiába kísérői a gondtalan nyári strandolós napoknak, sajnos mind tocsog a zsírban, ami pedig bő olajban sült, árt a szépségnek, mert a túl sok telített zsírsav elősegíti a gyulladásokat, s pattanásokat, mitesszereket okozhat.
A cukor ráadásul még a bőr feszességéért is felelős kollagén szintjét is csökkentheti.

A rengeteg szénsavas üdítő csak fokozza a ráncképződést, az alkohol pedig rettentően savasít, árt a szervezetnek, a bőrnek. A mértéktelen kávéfogyasztás ráncosítja a bőrt, mert vizet von el a szervezetből. Ha ehhez elszívunk néhány cigit és nem pihenünk eleget, máris kiül az arcunkra és ott is marad. A sós élelmiszerek, például a húskészítmények, illetve a sózott nassolni valók vízvisszatartást idéznek elő, vizes puffadásokat, táskás szemeket okozhatnak, s ez sem épp fiatalos látvány, míg a túlzottan csípős, erős, fűszeres ételek kitágítják az ereket, amitől a bőr kevésbé tűnik feszesnek, s bőrpír jelenhet meg rajta.
Az alkohol esetében is a hangsúly a mértéken van. Egy kis mennyiség nem ártalmas, ha viszont valaki túllépi a határt, az számolhat azzal, hogy a túlzott alkoholfogyasztás miatt csúnyán és nagyon gyorsan öregedhet a bőre. Az energiaitalok negatív hatásairól már számtalan cikket írtunk, ahogy az egészségtelen ételek testünkre és alakunkra gyakorolt hatásairól is.
S vajon akkor mi a teendőnk ezekkel az ételekkel, italokkal?
Első és legfontosabb dolgunk tehát a feketelistás ételek elkerülése, kávéfogyasztás visszaszorítása, majd ezek helyettesítése vitamindús, tápanyagdús ételekkel, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, elegendő folyadékbevitellel, a cigarettáról való leszokással és a lehetőségekhez mérten lassított munkatempóval, kevesebb idegeskedéssel, több pihenéssel. Amit nyerhetünk az pedig fiatalosabb kinézet, vitalitás, jobb immunrendszer, harmonikus családi élet, kellemesebb munkahelyi légkör. Veszítenivalónk is van természetesen. Néhány pluszkiló. Egy próbát azért megérne.
Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld
Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Miért fordul egyre több sportoló a jógához?
A modern sport világában egyre több profi és amatőr sportoló fedezi fel a jóga sokoldalú előnyeit. Bár korábban gyakran csak kiegészítő mozgásformaként tekintettek rá, mára bizonyított, hogy a jóga olyan fizikai és mentális támogatást nyújt, amely közvetlenül hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a regeneráció gyorsításához és a sérülések megelőzéséhez.