Menü

Hízókúra? Hogy micsoda?

Pedig de. Bizony ám. Vannak, akik hízni szeretnének. A saját családomból is tudok rá példát mondani. Nem is könnyű elviselni azt a nyafogást, mikor a férjem egy tábla csokival a kezében sajnáltatja magát, hogy miért nem tud felszedni végre pár kilót… A mostanság annyira divatosan elnevezett táplálkozási típusok közül ő valószínűleg a fehérje, a szénhidrát és az egyensúlyi típus mellett a negyedik lenne valószínűleg, azaz az „ellenszenves táplálkozási típus”.

Tudom, ezt a cikket kevesebben olvassák majd, hiszen többen vagyunk, akik inkább fogyni szeretnének, pedig aki hízni szeretne, éppúgy nincs könnyű dolga, mint a fogyókúrázóknak. Higgyétek el, nagyon nehéz jól hízni. Hiszen a vékonyabb testfelépítésű emberek sem hájra, pocakra, zsíros combokra, vagy narancsbőrös hátsóra vágynak, tehát nem az „edd magad tele csokival” kezdetű gúnyos tanácsokra van szükség és nem is a „miért nem eszel többet?” jellegű ostoba kérdésekre. Esznek. Többet. Mégse sikerül. Lóg rajtuk minden. Nem találnak ruhát. Nem mernek strandra menni. Utálják a bikinit. Fáznak, rettenetesen fáznak. Sokszor. Minden alá garbót húznak. Anorexiásnak gondolják őket és azt hiszik, koplalnak.

42 kilós barátnőm egy ültő helyében vág be egy óriáspizzát és mégse látszik rajta. Valójában fogalmam sincs, hová tűnik el benne az a rengeteg kaja. És szeretne hízni. Igen. Hízni. Pluszkilókat szeretne. Egy kis formát. Nőies alkatot. Rövidnadrágot. Bikinit. Megvető pillantások nélkül. Oké tudom, mennyire bosszantó, mikor a szupervékony bombázó mellettem eszi a sültkrumplit a strandon (ez épp tegnap történt és annyira felbosszantott) de sokszor a genetika a vékony alkatúaknak is probléma.

Hogyan hízzunk egészségesen? Minőségi ételekkel?

A napot célszerű itt is több étkezésre bontani és több kalóriát elfogyasztani. Változatosan kell táplálkozni, az étrendben legyenek szénhidrátok, fehérjék, és rengeteg rost a normális anyagcseréért. Ha szeretne valaki, mondjuk 3000 kalóriát elfogyasztani naponta, akkor vegyünk magunkhoz 3 nagyobb étkezés alatt 600-650 kalóriát és 3 kisebb étkezés alatt 400-450-et. A reggeli szénhidrátokban és jó zsírokban dús fogás legyen, például egy zabkása gyümölccsel, magvakkal, mogyoróvajjal, vagy akár egy adag tojásrántotta teljes kiőrlésű, magvas kenyérrel, esetleg alacsony cukor tartalmú müzli, vagy házi készítésű granola tejjel, joghurtokkal. Tízóraira gyümölcsöt és teljes kiőrlésű pékárut lehetne fogyasztani, ebédre pedig sovány húsokat, halat, grillezett zöldségekkel és mellé egy jó adag basmati vagy barna rizzsel, vagy egy kiadós tésztaételt durumtésztával, vagy teljes kiőrlésű tésztával. Uzsonnára lehet túrót enni puffasztott rizzsel, vagy egy doboz natúr tonhalat abonettel, magvas pékáruval, vacsorára pedig lehet inni egy fehérjeturmixot, mellé csirkét, salátát, rizzsel, puffasztott rizzsel, vagy tonhalas tésztát, esetleg pizzát teljes kiőrlésű lisztből. Nassolnivalónak mogyoró, kesudió, vagy gyümölcs, esetleg cukormentes reformédességek, turmixok fogyaszthatóak.

Az egyoldalú étkezés itt sem követendő, tehát hiába hízhatna valaki attól, hogy egész nap péksüteményeket majszol, vagy csokit eszik, attól valószínűleg hamar tápanyaghiányos lenne, s az egészsége látná kárát. Sportolni a hízni vágyóknak is különösen fontos, azonban a kardió jellegű edzések, hosszú futások helyett konditermi edzés javasolt, súlyzó, saját testúlyos edzések, s az izomtömeg növelő edzések mellé nagyobb mennyiségű fehérjére és egészséges zsírokra van szükség.

A hízókúra legalább olyan nehéz, mint a fogyókúra. A türelem, az eltökéltség és az egészséges táplálkozás ugyanolyan fontos szempont a siker érdekében, mint amikor valaki fogyni szeretne.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Forróság, fény és fáradtság – Hogyan küzdjünk meg a nyári álmatlansággal?

Sokaknak ismerős lehet az az érzés, amikor fekszünk az ágyban, nézzük a plafont, a percek egyre csak telnek, és nem tudunk elaludni. A frusztráció nő, az óra ketyeg, és másnap fontos feladatok várnak ránk. A tartós meleg, a világos hajnalok és a felborult napirend miatt egyre többen küzdünk alvási nehézségekkel. A probléma nem egyéni panasz, hanem széles körű jelenség, amely mögött biológiai, környezeti és életmódbeli tényezők is állnak.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Hipermnézia – amikor nincs olyan, hogy elfelejted

Talán már mindenki járt úgy, hogy elfelejtett valamit, mert esetleg sok más dolga volt. A hipermnéziások nem tudnak felejteni még akkor sem, ha szeretnének.