Paradicsommal a cukorbetegség ellen
- Dátum: 2019.07.24., 18:20
- Udvari Fanni
- cukorbetegség, energia, étkezés, likopin, paradicsom, vitalitás, vitamin, zöldségek, zsíranyagcsere
A cukorbetegekről szinte mindenki tudja, hogy diétáznak – nem mindig azt eszik, amit a többiek - és nem ehetnek édeset. Ha nem is vagyunk betegek, lehet cukorbeteg családtagunk, barátunk, vendégünk és jó, ha tudjuk, hogy mit, mikor ehetnek, miért fontos ez nekik, és, hogy ez tulajdonképpen nem egyszerű diéta, hanem életmód.
Bőségesen fogyaszthatók a zöldség és főzelékfélék. Többségük cukortartalma alacsony és lassan növelik a vércukorszintet. Szokásos adagban, beszámolás nélkül fogyaszthatók az 5 g-nál kevesebb szénhidrátot tartalmazó.
Zöldségek:
Nagyon alacsony szénhidráttartalmúak: sóska, paraj, kínai kel, retek fejes saláta, brokkoli, uborka, spárga
3-5 g közöttiek: zöldpaprika, paradicsom, karfiol, kelkáposzta, mángold, zeller, rebarbara, padlizsán, cukkini
6-10 g közötti: fejes káposzta, gyökér, cékla, kelbimbó, spárgatök, patisszon, zöldbab, karalábé, sárgarépa, hagyma,
10 g feletti: zöldborsó, sütőtök, burgonya téli, kukorica, fejtett bab
Ha egyszerre 20 dkg-nál nem nagyobb mennyiségben fogyasztod ezeket, akkor szénhidráttartalmukat nem minden esetben kell belekalkulálni az adott napra megadott keretbe. Így nyugodtan lehet a főétkezések mellé egy kis salátát, uborkát, paradicsomot vagy paprikát fogyasztani, különösebb számolgatás nélkül. Ráadásul ezek a zöldségek el is látnak megfelelő vitaminokkal, rostokkal, és más jótékony anyagokkal, így egész szervezeted állapotán javíthatnak. A paradicsom például igen gazdag vasban, C-, A- és E-vitaminban, kalciumban és káliumban, lúgosító hatású, és serkenti az emésztést, a vesék, a máj működését.
A paradicsom fogyasztása magas likopintartalma miatt is ajánlott. Ez az anyag főzés során sem bomlik le, és a legmagasabb arányban a napon érlelt piros paradicsomban található meg. A likopin szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, de véd a rák ellen is, segíti a zsíranyagcserét, így a fogyókúrában is hasznát veheted. A rendszeres paradicsomfogyasztás erősíti az immunrendszert, szebbé teszi a bőrt, és véd az érelmeszesedés ellen is.
Egy darab nagyobb vagy 2-3 szem kisebb méretű koktélparadicsom elfogyasztása teljes mértékben megengedett, de amennyiben lehetőségünk van rá, járjunk utána a cukortartalomnak. Továbbá segít az emésztőrendszert egészségesen tartani: magas a rost tartalma és az enzimek az egész emésztő rendszert aktív működésben tartják.
Ragyogó, egészséges bőr
Egy étrend akkor egészséges, ha ellátja a testet a szükséges tápanyagokkal. Ezek a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok. Táplálékunk tartalmazzon továbbá olyan nem tápanyag komponenseket is, amelyek a növényekben (zöldség, gyümölcs, fűszernövények) fordulnak elő, flavonoidoknak hívjuk őket, és szintén jelentős szerepük van egészségünk megőrzésében. Testünk a tápanyagok teljes választékát a sokféle nyersanyagból, sokféle módon elkészített ételből biztosan megkapja.
Ha megteheted, akkor piacon, őstermelőtől szerezd be, mert sajnos a bolti forgalomban lévő paradicsomok nem tudnak teljesen az érésig a tövön maradni, így tápértékük is alacsonyabb lehet.
Szerző :Udvari Fanni
Nyirokterápia – A szervezet öntisztító rendszere

A nyirokterápia egy olyan természetes, manuális kezelési módszer, amely a nyirokrendszer működésének serkentését szolgálja. A kezelés célja a nyirokfolyadék áramlásának javítása, a pangások megszüntetése, valamint a méreganyagok elszállításának elősegítése a szervezetből.
Véradás: nagyszerű hősök hétköznapi tette

Magyarországon naponta körülbelül 1600-1800 véradóra van szükség ahhoz, hogy a kórházak biztonságosan el tudják látni a betegeket. A véradás nemcsak egy egyszerű, alig fél órát igénylő cselekedet, hanem valódi életmentés.
A hyaluronsav főbb hatásai

A hialuronsav fő feladata a víz visszatartása, így szöveteink hidratáltak maradnak. Legnagyobb mennyiségben a szemekben, a bőrben és kötőszöveteinkben található meg. A szervezet természetesen képes előállítani a számára szükséges mennyiséget, de az öregedés, környezeti tényezők és életmód hatására a hialuronsav szintje csökkenhet.
A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.
Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.