Paradicsommal a cukorbetegség ellen
- Dátum: 2019.07.24., 18:20
- Udvari Fanni
- cukorbetegség, energia, étkezés, likopin, paradicsom, vitalitás, vitamin, zöldségek, zsíranyagcsere
A cukorbetegekről szinte mindenki tudja, hogy diétáznak – nem mindig azt eszik, amit a többiek - és nem ehetnek édeset. Ha nem is vagyunk betegek, lehet cukorbeteg családtagunk, barátunk, vendégünk és jó, ha tudjuk, hogy mit, mikor ehetnek, miért fontos ez nekik, és, hogy ez tulajdonképpen nem egyszerű diéta, hanem életmód.
Bőségesen fogyaszthatók a zöldség és főzelékfélék. Többségük cukortartalma alacsony és lassan növelik a vércukorszintet. Szokásos adagban, beszámolás nélkül fogyaszthatók az 5 g-nál kevesebb szénhidrátot tartalmazó.
Zöldségek:
Nagyon alacsony szénhidráttartalmúak: sóska, paraj, kínai kel, retek fejes saláta, brokkoli, uborka, spárga
3-5 g közöttiek: zöldpaprika, paradicsom, karfiol, kelkáposzta, mángold, zeller, rebarbara, padlizsán, cukkini
6-10 g közötti: fejes káposzta, gyökér, cékla, kelbimbó, spárgatök, patisszon, zöldbab, karalábé, sárgarépa, hagyma,
10 g feletti: zöldborsó, sütőtök, burgonya téli, kukorica, fejtett bab
Ha egyszerre 20 dkg-nál nem nagyobb mennyiségben fogyasztod ezeket, akkor szénhidráttartalmukat nem minden esetben kell belekalkulálni az adott napra megadott keretbe. Így nyugodtan lehet a főétkezések mellé egy kis salátát, uborkát, paradicsomot vagy paprikát fogyasztani, különösebb számolgatás nélkül. Ráadásul ezek a zöldségek el is látnak megfelelő vitaminokkal, rostokkal, és más jótékony anyagokkal, így egész szervezeted állapotán javíthatnak. A paradicsom például igen gazdag vasban, C-, A- és E-vitaminban, kalciumban és káliumban, lúgosító hatású, és serkenti az emésztést, a vesék, a máj működését.
A paradicsom fogyasztása magas likopintartalma miatt is ajánlott. Ez az anyag főzés során sem bomlik le, és a legmagasabb arányban a napon érlelt piros paradicsomban található meg. A likopin szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, de véd a rák ellen is, segíti a zsíranyagcserét, így a fogyókúrában is hasznát veheted. A rendszeres paradicsomfogyasztás erősíti az immunrendszert, szebbé teszi a bőrt, és véd az érelmeszesedés ellen is.
Egy darab nagyobb vagy 2-3 szem kisebb méretű koktélparadicsom elfogyasztása teljes mértékben megengedett, de amennyiben lehetőségünk van rá, járjunk utána a cukortartalomnak. Továbbá segít az emésztőrendszert egészségesen tartani: magas a rost tartalma és az enzimek az egész emésztő rendszert aktív működésben tartják.
Ragyogó, egészséges bőr
Egy étrend akkor egészséges, ha ellátja a testet a szükséges tápanyagokkal. Ezek a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok. Táplálékunk tartalmazzon továbbá olyan nem tápanyag komponenseket is, amelyek a növényekben (zöldség, gyümölcs, fűszernövények) fordulnak elő, flavonoidoknak hívjuk őket, és szintén jelentős szerepük van egészségünk megőrzésében. Testünk a tápanyagok teljes választékát a sokféle nyersanyagból, sokféle módon elkészített ételből biztosan megkapja.
Ha megteheted, akkor piacon, őstermelőtől szerezd be, mert sajnos a bolti forgalomban lévő paradicsomok nem tudnak teljesen az érésig a tövön maradni, így tápértékük is alacsonyabb lehet.
Szerző :Udvari Fanni
Lúgosító ételek nyomában
Ha lúgosítani szeretnél, tudnod kell, hogy mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetedben. Az alap elmélet az, hogy bármilyen ételt ehetsz, azonban néhány étel lúgosabb, mint a többi.
Ínycsiklandozó diétás lasagne
Lasagnét mindenki ismeri . Szénhidrátban dúskáló tésztalapok között a darált hús és a sok sajt dobja fel az ízélményeket. Na meg a zsírbevitelünket. Igen, igen… a diétázók fájó szívvel könyvelhetik el, amíg a kalóriák meg vannak számlálva, addig bizony a lasagne sem fog az asztalra kerülni!
Elalvás előtti rángatózás okai
Stressz, az izmok természetes rándulása és az alkohol is okozhatja a kellemetlen rángatózást, amit egyesek elalváskor tapasztalnak - már ha felébrednek rá. Mindezen túl azonban súlyos betegség előjele is lehet, ha rendszeresen előfordul.
Népszerű adventi édességünk a grillázs
A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula a sláger, de a gesztenye is elengedhetetlen finomság. A sült gesztenye zamatáról és a téli lélekmelengető italokról, az adventi konyhai aromaterápiáról nemrég írtunk oldalunkon, most a karácsonyi hangulat másik kedvencét említjük meg, a grillázst.
Cirkadián ritmus – te figyelsz rá?
Hogyan telik egy napod? Van hozzá egy megszokott ritmusod, amit követsz, vagy csak sodródsz az árral? Tudod, hogy a napszakok befolyásolják tested működését?