Menü

Ami összeköt

Hallottuk már a nevét a kollagénnek a reklámokból és innen a hajráegészségből is. A legkülönfélébb márkák dobják piacra készítményeiket, s mind ajánlja, a legtöbb arckrém alapanyaga, porcvitaminok alkotóeleme, vitaminok összetevője, de valójában mi ez és mire jó, egyáltalán kell nekünk, és ha igen, miért is?

A kollagén szerepét egyetlen mondatban össze lehet foglalni: bőrünk 75%-a kollagénből áll, testünk fehérjéjének 30%-a kollagén. A szervezet gumija és ragasztója. Hiányát a kor előrehaladtával viszont pótolni kell. Ahogy öregszünk sajnos a szervezet egyre kevésbé képes előállítani a megfelelő mennyiségű kollagént, így már 25-30 év felett célszerűnek tűnik táplálék-kiegészítővel, vagy speciális ételeken keresztül pótolni. Ahogy öregszünk, a kollagén termelésünk lelassul. Körülbelül 40 éves korunkra a testünk már sajnos elvesztette a természetes kollagén raktárainak mintegy 15%-át.

Az I-es típusú kollagén a leggyakrabban és legnagyobb mértékben, mintegy 90%-ban előforduló kollagéntípus. Az inakban, a szalagokban, a csontokban, a fogakban, a szív-és érrendszeri szövetekben, a bőrben is nagy mennyiségben megtalálható. A II-es típusú kollagén az ízületekben, ízületi porcokban van jelen, s az ízületeink állapotán javíthat. A III-as típusú kollagén nagyszerűen kiegészíti egymást az I. típusú kollagénnel, – olyannyira, hogy szinte egy lapon említhető a kettő.

Szakemberektől hallottam, hogy a kollagén akkor tud hasznosulni a szervezetben, ha van mellette C-vitamin is, ezért ajánlott, hogy C vitamint is szedjünk mellé, bár egyes kollagén készítmények ma már alapból hozzáadott C-vitaminnal készülnek. A kollagénhez a legegyszerűbb módon állati eredetű ételekből juthatunk hozzá, például egy jó tányér csontlevesből vagy kocsonyából, (ami viszonylag egyszerűen és olcsón elkészíthető).

Közben akár kollagént tartalmazó étrend kiegészítőket is szedhetünk, például por vagy kapszula, folyadék formájában. Ezek elfogyasztása után a kollagén rövid időn belül eljut a sejtjeinkhez. A legjobb eredményt azonban akkor érhetjük el, ha a két módszert ötvözzük és ételekből, illetve vitaminokból is fedezzük a szükségleteinket.

Természetesen az idő múlását nem állíthatjuk meg, így arra sincs megfelelő módszer, hogy a kollagén termelődés lassulását megállítsuk, valahogyan vagy éppen visszafordítsuk. Az egészséges életmóddal, megfelelő étrend-kiegészítőkkel azonban sokat tehetünk azért, hogy a szervezetünkben elegendő kollagén legyen.

A férjem is elolvasta a cikkem, és a fiaimmal együtt azt üzenik: ők azért esznek annyi gumicukrot, hogy pótolják az elveszített kollagént. Szeretem, mikor átjön nekik a lényeg és komolyan vesznek…

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Immunglobulinok szerepe a védekezésben

Mostanában napi témaként merül fel az immunrendszer és azzal kapcsolatos fogalmak, de sokszor helytelenül használjuk ezeket. A leggyakrabban hallott fogalom az immunglobulin, antitest, antigén és ellenanyag. Hogy melyik pontosan mit is jelent, most kiderül.

Lúgosítás – valójában mit is jelent?

Sokszor hallhatunk a lúgosításról, mint az egészséges életmód egyik eleméről, sőt mi több, gyógymódként is emlegetik. Azonban a természettudósok csak tudományos blöffként tartják számon, nem véletlenül. Nézzük meg miről is szól a lúgosítás.

Házi praktikák szédülés ellen

Ki ne érezte volna már úgy magát, mintha ringlispílen ülne, vagy épp liftezne vele a világ? Hogy a szédülés kinél milyen tünetekkel vagy érzettel jár, és mi okozhatja, arra a válasz szinte mindenkinél más és más. Nem véletlen hát, ha a kezelési lehetőségek is eltérőek.

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.