Menü

Az ételfüggőség kialakulásának rejtett okai

Hogyan győzheted le?

Vezess étkezési naplót, mely tartalmazza mit, mikor és mennyit ettél, ittál. Minden étkezésnél jegyezd le, hogy milyen lelkiállapotban voltál az étkezés előtt és az étkezés után. Ha legalább 1 hétig vezeted a naplót képet kapsz arról, hogy melyek azok az ételek amelyek nap mint nap szerepelnek az étlapodon, ezek lesznek a számodra kritikus élelmiszerek, melyek számodra a függőséget jelentik.

Gondolkodj pozitívan! Az étekfüggők gyakran gyakran gondolnak önmagukra bűnösként, akaratgyengeként, sokszor érzik kevesebbnek magukat másoknál. Minden nap erősítsd magad pozitív gondolatokkal, mondatokkal. ” Jól érzem magam a bőrömben!” , “Vonzó vagyok!” stb. Ha van kedvenc idézeted ami erőt ad számodra akkor azt tűzd ki az íróasztalod fölé, a fürdőszobai tükörre és naponta többször olvasd el.

Hús

A húsétel utáni vágy vas vagy cink hiányra utalhat. Ez a két ásványi anyag a legfontosabbak közé tartozik! Kétség kívül a vörös hús a legjobb a pótlásra, de a kagyló, a lencse, a spenót, a tökmag, a sajt és a teljes kiőrlésű kenyér is megfelelő.

Nyers káposzta:

Például, ha káposztasalátát kívánsz, akkor a gyomrod vagy bélrendszered körül kell kutakodni, hogy mi lehet a gond. Ugyanis az U-vitaminban gazdag káposzta képes regenerálni a gyomor és a belek sérült nyálkahártyáját.

Alma:

Magas lehet a koleszterinszinted, mert ez a gyümölcs kiválóan alkalmas koleszterinszint szabályozására, emellett persze nem elhanyagolható kalcium, magnézium, foszfor, kálium tartalma sem.

Továbbá, ha megkívánod:

a sós ételeket, akkor minden bizonnyal a pajzsmirigyben kevés a jód, vagy a nátriumszinteddel van probléma.
a babot, lencsét, borsót, szilvát, akkor meglehet, hogy a rézre van szükséged.
a sárgadinnyét, akkor nagyon sokféle ásványi anyagra: káliumra, kalciumra, magnéziumra, foszforra és C- vitaminra éhezik a szervezeted.
a tojást, akkor fehérjén kívül szelénre is szükség van, valamint a tojás sárga zsírját, a koleszterint oldó kolinra is.
a banánt, akkor káliumra vágyakozik szervezet, amelynek fogyasztása különösen akkor ajánlott, ha vízhajtót szedsz.

Az ételfüggőség következményei:

Ellentétben más szenvedélybetegségekkel az ételfüggőséget nem bélyegzi meg túlzottan a társadalom, melynek oka az is, hogy gyakran titokban marad mások előtt. Azonban a kezeletlen függőség a túlevésekből adódóan testtömeg-gyarapodásban nyilvánul meg. Az elhízáshoz társuló betegségek adják világszerte és Magyarországon is a vezető halálokok legtöbbjét. Amerikai kutatók megfigyelték azt is, hogy a túlevések, azaz a függőség miatt kialakuló evés következtében sokkal gyakrabban fordulnak elő a társbetegségek, mint az elhízás egyéb formájában. Az ételfüggők körében sokkal gyakoribbak a szív-ér rendszeri betegségek, az agyi érkatasztrófák, a cukorbetegség, egyes daganatos betegségek és mozgásszervi problémák.

Az ételfüggőséget gyakran említik kifogásként a túlevés és a súlygyarapodás kapcsán. A fogalom azonban sokkal többet jelent egy érvnél az újabb adag sütemény mellett. A tudósok ugyanis kimutatták, hogy a túlsúlyos nőket ösztönösebb szinten hozza izgalomba az ételek képe, ráadásul nekik kevesebb akaraterejük is van.

Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.

Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.