Menü

Ha tehetséges a gyerek…

Minden tanév végi kimerült, kiégett, agyonhajszolt pedagógus álma egy háromnapos továbbképzés. Hurrá. Újabb fejtágítás este hatig. Wifi kód nincs, internet nem lesz, #mindmeghalunk #mileszvelem #elmehetünkháromkor? A tanár a legrosszabb diák. Aztán mégiscsak kezdett körvonalazódni, hogy miért lesz jó nekünk ez a kis tréning.

A téma a tehetséggondozás, a tehetséges gyerekek felismerése, segítése, támogatása volt. Hogyan ismerjük fel a tehetséges gyermekeket, hogyan segíthetjük őt, egyáltalán ki számít tehetségesnek? Érdekes témára kerestük a választ.

Egy kiemelkedő képességű gyerek nagy büszkeség a szülőnek, öröm és kihívás az iskolának, a pedagógusnak, ugyanakkor hatalmas felelősség is, hiszen a tehetséges gyermekeknek, tehetségük kibontakozásában, gondozásában a szülőknek és tanáraiknak egyaránt segíteniük kell. Azonban miről ismerhető fel egy tehetséges gyerek? Mindenki jó valamiben, - szokták mondani. De az igazán tehetséges gyerekek mások, mint az átlag. Intelligenciájuk magasabb, kreatívabbak, kitartóbbak, érdeklődőbbek, sokat kérdeznek, többféle módszerrel keresnek többféle megoldást, elmélyülnek egy-egy területen, épp ezek miatt néha kissé különcnek is tűnnek. Talán, mert azok is.

Szülőként nyilván könnyen válunk elfogulttá, ha gyermekünk képességeiről van szó. Ez valamilyen szinten természetes és érthető. Azonban elsősorban a szülők feladata, hogy ha valóban tehetséges a gyermekük, akkor számára lehetőségeket mutassanak, hogy ki tudjon teljesedni és megvalósítsa önmagát. A szülő támogassa, keressen neki speciális iskolát, fogadjon magántanárt, járjon különórákra, készüljön versenyekre, szakemberekkel közösen szervezzék meg a gyermek fejlesztését. A tehetség jelei sokféle módon megmutatkoznak:

A tehetséges gyereknek nagy a szókincse. Sokat kérdez, gyorsabban tanul, jobb a memóriája, mint a többieknek. Kíváncsi, érdeklődő, nyitott. Sokáig és kitartóan koncentrál egy számára érdekes témára. Élvezi a problémamegoldást, megoldáskeresést. Élénk a fantáziája. Korán (4-5 éves korban) megtanul olvasni. Egy rendkívüli gyermek viszont gyakran nehezebben kezelhető, mint sok társa, azonban ha észrevesszük és megértjük a jeleket, segíthetjük őt tehetsége kibontakoztatásában.

A tehetséges gyerekek speciális oktatást, megkülönböztetett bánásmódot igényelnek, ugyanúgy, mint a magatartászavaros vagy sajátos nevelési igényű társaik, segítség nélkül ők sem tudják kibontakoztatni képességeiket. Ugyanúgy plusz figyelmet kell fordítani azokra a gyerekekre, akik felfelé térnek el az átlagostól, mint azokra, akik lefelé.

A tehetséget már óvodás vagy kisiskolás korban fel lehet és fel is kell ismerni. Ebben a szülőnek és a pedagógusnak, óvodapedagógusnak egyformán fontos feladata van. Reméljük, megtalálják a kiemelkedő gyerekek számára megfelelő tanulási és fejlesztési módszereket.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.