Menü

B 12 vitaminban gazdag ételek

A B12-vitamint az emberi test akár négy évig is képes raktározni, a felesleg pedig a vizelettel ürül ki a testből. Sok van belőle a húsfélékben, állati eredetű termékekben. Remek forrása a marhahús, a sertéshús, a sonka, a baromfi, a bárány, a halak közül különösen a tőkehal és a tonhal, a tejtermékek és a tojás is. Kaphatóak olyan szójatejek, illetve reggelizőpelyhek, amelyeket B12-vitaminnal dúsítanak.

Miből ismerhető fel a B12-hiány?

A vitamin hiányának tünetei közé tartozik a depresszió, a zavarodottság, a memóriaproblémák, a kimerültség, emellett a székrekedés, az étvágyvesztés és a fogyás is. Súlyosabb esetekben idegrendszeri tünetek, például a karok, lábak bizsergése, zsibbadása, illetve egyensúlyvesztés is előfordulhat. Ilyen esetekben azonnal forduljunk orvoshoz, mert a vitaminhiány okozta idegi károsodás maradandó is lehet. Ha valaki nagy dózisban szed folsavat (szintén a B-vitamincsoport egyik tagja), annál szintén nem lehet megbízhatóan kimutatni a B12-vitamin hiányát vérből. Ez permanens idegrendszeri tünetek formájában nyilvánulhat meg, egészen addig, míg nem kezdenek B12-t adni neki. Némelyik embernél a káliumtartalmú étrendi kiegészítők gátolhatják a B12 felszívódását.

Hiány jelei:

- Még 8 óra alvás után is nagyon fáradtak vagyunk.

- Bizsergés, zsibbadás egyes testrészekben. Az oxigénhiány az idegekre, illetve az idegsejtekre is hatással van. Van, akinél emiatt zsibbadás, míg másnál pedig erőteljes, néha már fájdalmas bizsergés jelentkezik, például a végtagok területén.

- Sárgás bőr: B-12-hiány esetén sérülékenyebbé válnak a vörösvérsejtek, emiatt pedig bilirubin nevű pigment ürülhet belőlük, ami a bőrt sárgásra színezi.

- Gyenge idegek. Ha sokat szorongunk, gyakran ingadozik a hangulatunk, vagy éppen a legapróbb dolog miatt is képesek vagyunk sírva fakadni, akkor ennek is lehet oka a B-12-vitamin elégtelen mennyisége, ami kutatások szerint depresszióra is hajlamosabbá tesz.

B12 vitamin források:

- LAZAC

A napi B12-vitamin szükségleted 236%-át fedezheted csupán 150 gramm lazac elfogyasztásával. Ezen kívül a lazac feltölti a tested szelénnel, jóddal, foszforral, B3-, B6- és D-vitaminnal. Akárcsak a szardínia, a lazac is kiváló omega-3 forrás.

- MARHA

150 gramm marhahús 60%-át fedezi a napi szükségletünket B12-vitaminból. Ahogy azt bizonyára nagyon jól tudod, a marhahús kiváló fehérje- és vasforrás, hatékonyan segíti az álmatlanság leküzdését.

- SZARDÍNIA

200 gramm szardínia a napi B12-vitamin szükséglet 338%-át tartalmazza. Emellett a szardínia igen gazdag D-vitaminban, szelénben, foszforban, fehérjében, omega-3 zsírsavban és kalciumban.

- TEJ

Alig 150 ml tej 23%-nyi B12-vitamin-szükségletet fedez. A tej emellett kiváló jód, szelén, kalcium és C-vitamin forrás.

Mennyi B12-vitaminra van szükségünk?

Általános táplálkozás mellett a táplálékok B12-vitamin-tartalmának csupán a 75%-a hasznosul a szervezetünkben. A felszívódáshoz elengedhetetlen az egészséges bélflóra, emiatt a gyomor-bélrendszert érintő megbetegedésben szenvedők B12-vitamin-pótlásra szorulhatnak. A túlzott alkoholfogyasztás is növeli a B12-szükségletet.

Vitaminszükséglet: Férfiak és nők számára 11 év fölött: 2-3 µg Terhesség és szoptatás alatt: 3,5-4 µg Csecsemők számára: 0,3-0,5 µg Gyermekek számára 2-10 év között: 0,7-1,4 µg.

A B12 vitamin egy az úgynevezett esszenciális vitaminok körébe sorolható, melyeket a szervezet magától képtelen egyedül előállítani. A B12 mondhatni életfontosságú alapeleme testünknek, és elég sok területen segédkezik az emberek organizmusának helyes működésében.

Szerző: Udvari Fanni

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.