Menü

Olívaolaj kiváló gyógyhatásai

Az olívaolaj rengeteg zsírsavat és fontos vitamint tartalmaz, vagyis egy nagyon hasznos termék az egészségünkre nézve. Napjainkban Olaszországban és Spanyolországban termesztik a legtöbb olajbogyót. Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű folyadék, mely nagyon egészséges.

Már az ókorban is használták

Az olívaolaj felhasználása nagyon régen kezdődött; már Krisztus előtt 5000-ben is sajtoltak olívaolajat. A táplálkozáson kívül más célokra is felhasználták: ezzel kenték fel a királyokat, szépítették a hercegnők testét, ápolták a csecsemők bőrét és kenték be a holttesteket. A Biblia özönvízről szóló fejezetében egy olajágat tartó galamb jelenti a katasztrófa végét. A szűz kategórián belül az extra szűz olívaolaj jelenti a legmagasabb minőségi szintet. A kereskedelemben ún. finomított olívaolaj is forgalomban van. Ha a zsírsav-összetételt vizsgáljuk, a fenti kategóriák között nincs eltérés. Az olívaolaj – típustól függetlenül – nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat (~70% olajsav és ~10% linolsav).

Jótékony hatásai:

Szebb lesz tőle a bőr, a haj, a körmök és erősíti a csontokat

Az olívaolaj fogyasztása a bőrre, a körmökre és a hajra nézve is előnyös. Puhít, táplál, hidratál, ezen kívül elősegíti a körmök és a haj növekedését. Használhatjuk úgy, mint egy haj- vagy arcmaszkot, de hasznosabb, ha szájon át visszük be a szervezetbe.

Fogyáshoz is tökéletes

Az olívaolaj hatalmas mennyiségű egészséges zsírsavat tartalmaz, amely telítettségérzést nyújt. Ez a legjobb helyettesítő a vajjal szemben.

Száraz bőrre

Van egy régi, de alapvető szabály a bőrápolást illetően: soha ne tégy olyasmit a bőrödre, amit nem ennél meg. Az olívaolajból készült szappan gazdag hidratálást biztosít, a bőröd szinte magába szippantja az olajat. A bőr sima és selymes lesz tőle - ez a nők egyik ősi szépségápoló szabálya. Sophia Loren 70-es éveiben még mindig úgy néz ki, mintha 40-es lenne. Bőre fiatalságának legnagyobb titka az olívaolajas ápolás. Ha találsz egy olyan szappant, amely kecsketej és olívaolaj keverékéből készült, akkor megtaláltad a bőröd számára legjobb szappant.

Antioxidánsban gazdag

Az olívaolajban levő E-vitamin nem más, mint egy antioxidáns. Ezen túlmenően, a telítetlen zsírsavak kevésbé bomlanak fel az oxigén hatására, mint más típusú zsírok. Ezekből kis valószínűséggel válhatnak szabadgyökök, amelyek ártanak a sejtmembránoknak és számos betegség kiváltó okai lehetnek (pl. rákos daganatok). Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az antioxidánsok egy csoportja, a fenolos vegyületek, nagy mennyiségben előfordulnak természetes készítményekben, például a vörösborban, a zöld teában és az áfonya lében. Ezek a vegyületek alkalmasak arra, hogy gátolják a H. pylori szaporodását. Az olívaolaj antibakteriális hatása azonban eddig ismeretlen volt.

Csökkenti a gyulladásokat

Kutatások kimutatták, hogy az olívaolaj úgy működik, mint az ibuprofen, ami csökkenti a gyulladásokat a szervezetben. 3-4 kanál már ki tudja fejteni a hatását.

Koleszterinszint

Az olívaolajban levő egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik a "rossz" koleszterinszintet, de nem befolyásolják a "jó" koleszterinszintet és tri-glicerid szintet. Hogy valóban csökkenteni tudd a koleszterinszintet, a napi kalóriabevitel legalább 15 százaléka kell telítetlen zsírsavból származzon. Amikor csak lehet, használj olívaolajat a főzéshez. A legjobb hidegen, salátákhoz, öntetekhez, vagy szendvicsekhez használni.

Az agyat egészségesen tartja

Az olívaolaj megakadályozza az Alzheimer-kór kialakulását és a mentális képességeink hanyatlását, de javítja a memóriát és a depresszió kockázatát is csökkenti.

A másodpréseléssel vagy egyéb eljárással előállított, nem szűz olívaolajok is egészségesek, azonban hatásuk feltehetőleg nem kedvezőbb, mint más, telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajaké, például a napraforgóolajé.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.