Menü

Táncra fel

Nem lehet eleget mondani. A tánc az élet, a tánc a dinamika. Remek az agynak, testnek, léleknek és a szociális hálónknak is. A neurobiológusok ajánlásával mondhatjuk, a tánc az úszáshoz hasonlóan remek torna az izmoknak anélkül, hogy komolyabb terhelést adna a csontrendszernek. Értelemszerűen most eltekintünk a fejükön pörgő break táncosoktól. A tánc megkövetel egyfajta dinamikát, teherbíróságot és közösségi érzést csakúgy mint az agyonistenített európai foci, amely fizikai kontakt jellege (ütközések) miatt korántsem kegyes az emberi testtel. Eközben a tánc maga az öröm, már akár negyed órára is naponta.

Nem szükséges isteni adottság, jó ritmus érzék vagy könnyed lábak, hogy neki kezdjünk. Mindenki számára van kedvező mozdulatsor, egy tánc ami csak rá vár. A komolyabb feladatok pedig csak egy szimpla tanulási folyamattal érhetők el. A tánc, mint minden tudáselsajátítás egy pozitív inger az agynak, stimulálja az embereket. Az agyi pályák folyamatosan megújulnak általa. Soha nem késő belekezdeni! Németországban egy kutatás 22 fő 63-80 év közötti időst vizsgált meg. Az egyik felük változatosan, míg a másik felük repetitíven táncoltak vizsgált körülmények mellett. Az előbbieknek a finommechanikát koordináló központjuk hihetetlen aktivitást mutatott. A neurológiai állapotuk látványosan javult. A parahippocampális rész aktivitása bizonyította a tánc jótékony hatását, javította a memóriát. Bizonyított, hogy az agy akkor a legproduktívabb ha a test mozgásban van.

A tánc pedig egy tökéletes példája annak hogyan lehet életet lehelni az egész testünkbe. Ez egyébként már a kis gyerekek fejlődésénél is így van. A mozdulatok intenzításának nagysága is fontos. Emellett a tánc a mindennapi kedvünkre is nagy hatással van. Jót tesz a lelkünknek és lelkesít. Nem csak abban segít, hogy tágítsuk világlátásunkat de nagyban hozzájárulhat egy egészséges önbizalom kialakításához is. Hormonokat és a kardiológiai aktivitás révén endorfint szabadít fel. Erre mondhatjuk, hogy mindenki szívvel táncol. Sok helyen csapatépítőkön is használják hiszen sok kreativitást is felszabadíthat. Persze mindehhez kapcsolódik, a sok helyen már leírt aktuális zene gyógyító hatása. A társastánc közösségépítő szerepe pedig közismert. A tánc összeköti az embereket. Nincs több, de... Táncra fel!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.