Menü

Többnyire ülőmunkát végzek, mit tegyek?

A mai modern világban egyre többen keresik a kenyerüket azzal, hogy ülnek. Gyakorlatilag egész nap meg se mozdulnak, csak mosdóba és ebédelni kelnek fel. Reggel kocsival érkeznek munkába, délután kocsival távoznak. Valljuk be: kényelmes! Érdekes, hogy este mégis fáradtan érnek haza, erejük sincs mozogni, pedig fizikailag nem fáradhattak el. Hogyan hat ránk az ülőmunka?

A szervezetünk nem arra született, hogy egész nap valami széken kuporogjunk, ha mégis ezt tesszük, annak hosszú távon következményei lesznek. Káros következményei.

Aki ülőmunkát végez és a napja nagy részét egy székben tölti, nem sokat mozog, így nagyon kevés kalóriát éget, testünk ellustul, egészségünk tönkremegy. „Minden, a tévé előtt töltött óra 22 perccel rövidíti meg az életünket” – olvasom az egyik netes portálon a szomorú statisztikát, pedig sajnos az este – az egész napos ülőmunka után - sokszor a televízió vagy számítógép előtt végződik. A jobbik eset, ha elmegy valaki még este kocogni, tornázni, edzeni egyet, de 40-50 perc mozgással még nem tettük sajnos „jóvá” az ülőmunkát, az még ettől ugyanolyan káros marad, az izmaink ugyanúgy sorvadni kezdenek.

Szakemberek szerint az ülőmunka hatására az izomrostok szerkezete is átalakul. Egy idő után már nem zsírégető izmaink lesznek, hanem gyengébb izomrostjaink, különösen, ha többnyire gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyasztunk, s szervezetünk átáll a szénhidrátok égetésére, aminek hatására több zsírt halmozunk fel. A zsírszövetek tárolásának a következménye, hogy könnyebben képződnek vérrögök – például a szívben, a koleszterinszintünk pedig emelkedik.

Nem szeretném tovább sorolni, milyen betegségeket okozhat a kényelmes életmód, (van jópár) viszont arról nem ártana beszélni, hogy hogyan kell helyesen ülni. Ha már ülni kell, akkor legalább törekedjünk rá, hogy jól csináljuk:

üljünk egyenes háttal, figyeljünk a tartásunkra!

lazítsuk el a vállakat!

ne görnyedjünk, húzzuk ki magunkat.

Lehetőleg iktassunk be szüneteket, álljunk fel minél gyakrabban és mozogjunk!

Ha szükséges, telefon segítségével emlékeztessük magunkat arra, hogy ideje felállni, sétálni, vizet inni.

Természetesen nem várható el senkitől, hogy élsportoló legyen, mert nem vagyunk egyformák. Sokan végeznek irodai munkát, arról pedig nem tehetünk, ha olyan szakmában dolgozunk, ahol a beosztásunk nagyrészt ülőmunkával jár, azonban sokkal több mozgást kell beiktassunk a mindennapjainkba, s nem a hétvégére várva, hanem minden reggel munka előtt, vagy este munkahelyi teendők után, arról nem is beszélve, hogy nem feltétlen szükséges autóval járni dolgozni.

A kedvenc megoldásom, mikor láttam, hogy valaki a szobabiciklit ötvözte a laptopozással-munkával, s így a kettőt egyben tudta elvégezni, egy ilyen laptop-tartóval felszerelt szobabicikli nagyon vagány ötlet! Kell!

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.