Menü

Könnyekre fakaszt az allergia?

Ahogyan a fagyok szépen lassan átalakulnak napsütéses, madárcsicsergéses tavaszi meleggé, úgy bontogatják ki rügyeiket és hajtásaikat a fák, bokrok és egyéb növények. Ami egyrészt gyönyörű látvány, másrészt viszont minden allergiás rémálma. Hiába áraszt minden kellemes illatot, a szénanátha nem engedi érezni. Az állandó orrdugulás nemcsak a növények illatától fosztja meg az allergiától szenvedőket, hanem sok egyéb kellemes hatástól, ami egyébként a tavasz velejárója lenne. Milyen egyéb kellemetlenségeket tapasztalhat az, aki nincs szívélyes barátságban a beporzás előtt/alatt /környékén álló növényekkel?

Nos, az első és legszembetűnőbb tünet a folyamatos szemviszketés és szemirritáció. Ez a jelenség akár könnyfakadásig is kitart, és teljesen hatékony ellenszere nincs. Hölgyeim, akik szeretik művészien kifesteni a szemhéjukat és szempillájukat, azok jobban teszik, ha erre az időszakra a természetességnek és a natúr szépségnek hódolnak, hiszen nincs az a tartós festék, ami kibírná a percenkénti dörzsölést. Annyi önuralom pedig csak valami csodalénybe szorulhatott, hogy kibírja egy érintés nélkül ezt a viszketést. Tovább fokozhatja tavaszi örömeinket, ha szárazság van, ilyenkor ugyanis a por is egy mindennapos tényezővé válik a levegőben. Azt hiszem, mondanom sem kell, miért olyan szörnyű dolog ez. A könnyezés miatt az egyik leggyakoribb köszönés a "szia" helyett a "te sírtál?" lesz. És huszadjára elmondani egy nap azt, hogy mindezt az allergia művelte velünk és nem a mély depresszió, igencsak unalmassá válik egy idő után.

Az csak hab a tortán, hogy mennyi papírzsebkendőbe, szemcseppbe, orrspraybe és allergiagyógyszerbe kerül egy ilyen tavaszi időszak, aminek ráadásul a végét sem látjuk. Mert ha eljön a nyár, a vágott fű, a széna, a por és az út mellett elterülő kukorica veszi át a virágzó fák helyét. És habár a strandokon napbarnított bőrszínt szerezhetünk, ehhez mindig hozzá kell adni a piros, kiszáradt orr látványát is. Nem annyira megnyerő, mint szeretnénk. Mégis mit tehetünk?

Amellett, hogy meglátogatjuk időnként a pulmonológiát, ahol személyre szabják nekünk a tünetenyhítő kezelést, sok alternatív megoldás is van, amelyeket érdemes kipróbálni. Nem mindegyik használ mindenkinek, de érdemes keresgélni, valami biztos segíteni fog. A sószobák látogatását sokan hatásosnak tartják, de vannak, akik a gőzkabinokra esküsznek. A sós vizes orrüregtisztítás régies módszernek tűnik, de sokaknak jó út ahhoz, hogy egy igazi mély levegőt vehessenek.

Ha tehát abban a szerencsétlen helyzetben vagy, hogy az éved nagy része egy nagy allergiasorozat, nem muszáj belenyugodnod, hogy ez megfosszon az élményektől, illatoktól. Gondoskodj a megfelelő kezelésről, próbálj ki új módszereket, ha a régiek már nem működnek.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.