Menü

Könnyekre fakaszt az allergia?

Ahogyan a fagyok szépen lassan átalakulnak napsütéses, madárcsicsergéses tavaszi meleggé, úgy bontogatják ki rügyeiket és hajtásaikat a fák, bokrok és egyéb növények. Ami egyrészt gyönyörű látvány, másrészt viszont minden allergiás rémálma. Hiába áraszt minden kellemes illatot, a szénanátha nem engedi érezni. Az állandó orrdugulás nemcsak a növények illatától fosztja meg az allergiától szenvedőket, hanem sok egyéb kellemes hatástól, ami egyébként a tavasz velejárója lenne. Milyen egyéb kellemetlenségeket tapasztalhat az, aki nincs szívélyes barátságban a beporzás előtt/alatt /környékén álló növényekkel?

Nos, az első és legszembetűnőbb tünet a folyamatos szemviszketés és szemirritáció. Ez a jelenség akár könnyfakadásig is kitart, és teljesen hatékony ellenszere nincs. Hölgyeim, akik szeretik művészien kifesteni a szemhéjukat és szempillájukat, azok jobban teszik, ha erre az időszakra a természetességnek és a natúr szépségnek hódolnak, hiszen nincs az a tartós festék, ami kibírná a percenkénti dörzsölést. Annyi önuralom pedig csak valami csodalénybe szorulhatott, hogy kibírja egy érintés nélkül ezt a viszketést. Tovább fokozhatja tavaszi örömeinket, ha szárazság van, ilyenkor ugyanis a por is egy mindennapos tényezővé válik a levegőben. Azt hiszem, mondanom sem kell, miért olyan szörnyű dolog ez. A könnyezés miatt az egyik leggyakoribb köszönés a "szia" helyett a "te sírtál?" lesz. És huszadjára elmondani egy nap azt, hogy mindezt az allergia művelte velünk és nem a mély depresszió, igencsak unalmassá válik egy idő után.

Az csak hab a tortán, hogy mennyi papírzsebkendőbe, szemcseppbe, orrspraybe és allergiagyógyszerbe kerül egy ilyen tavaszi időszak, aminek ráadásul a végét sem látjuk. Mert ha eljön a nyár, a vágott fű, a széna, a por és az út mellett elterülő kukorica veszi át a virágzó fák helyét. És habár a strandokon napbarnított bőrszínt szerezhetünk, ehhez mindig hozzá kell adni a piros, kiszáradt orr látványát is. Nem annyira megnyerő, mint szeretnénk. Mégis mit tehetünk?

Amellett, hogy meglátogatjuk időnként a pulmonológiát, ahol személyre szabják nekünk a tünetenyhítő kezelést, sok alternatív megoldás is van, amelyeket érdemes kipróbálni. Nem mindegyik használ mindenkinek, de érdemes keresgélni, valami biztos segíteni fog. A sószobák látogatását sokan hatásosnak tartják, de vannak, akik a gőzkabinokra esküsznek. A sós vizes orrüregtisztítás régies módszernek tűnik, de sokaknak jó út ahhoz, hogy egy igazi mély levegőt vehessenek.

Ha tehát abban a szerencsétlen helyzetben vagy, hogy az éved nagy része egy nagy allergiasorozat, nem muszáj belenyugodnod, hogy ez megfosszon az élményektől, illatoktól. Gondoskodj a megfelelő kezelésről, próbálj ki új módszereket, ha a régiek már nem működnek.

Albérlet vagy kollégium?

Olyan dilemma, amivel minden egyetemista, egyes esetekben már középiskolás találkozik. A felvételi utáni napokban elindul a nagy albérlet vagy kollégium vadászat, azonban érdemes kicsit előre gondolkodni és felmérni, hogy melyik városban melyik lehetőségek érik meg a legjobban.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

A levendula – mi mindenre is jó?

Kerti dísznövényként a legismertebb, de felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolajat is számtalan kozmetikai termékben hasznosítják. Nézzük, mire is jók ezek…

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.