Menü

Költözés egészségesen

Életünk meghatározó pillanatai a költözések, még akkor is, ha ugyanazon a településen választjuk meg a következő lakhelyünket. Új lakás, teljesen új környezet, amelyekhez új szokások is kapcsolódhatnak olykor. Sosem tudhatjuk, hogy mi minden változik meg ezzel az egy apró dologgal. Ez pedig nyilván megijeszt, vagy legalábbis felizgat minket. De nemcsak az új környezet miatt stresszes a költözési időszak, hanem a pakolás, szállítás, a költségek miatt is.

Ezért nem tehetsz mást, minthogy előre jól felkészülsz. Az egészséged szempontjából a legfontosabb a stressz kiiktatása vagy legalábbis minimálisra csökkentése. Ezt pedig tervezéssel és segítségkéréssel tudod legkönnyebben kivitelezni. Amikor eldöntöd, hogy belevágsz a költözésbe, el is kezdhetsz készülni rá. Ha vannak nem túl fontos dolgaid, vagy olyanok, amelyek a mindennapi használat szempontjából nélkülözhetőek, akkor azokat kezd el előre bedobozolni! Ilyenek lehetnek például könyvek, más évszakra való ruhák, plusz ágyneműk. Ezeket legjobb egy olyan sarokba vagy szobarészbe raknod, ahol nem lesznek útban, ha esetleg több időt kell várnotok a költözködéssel.

Ha pedig már ki van tűzve az időpont, naponta beoszthatod a csomagolásra váró holmikat, például a használati tárgyakat, díszeket, ágyneműket, ruhákat, és néhány lapra szerelhető bútort szét is szedhetsz. A dobozokat a lehordás sorrendjébe teheted, így amikor elérkezik az idő, csak fel kell kapnod és vinned.

A szállításban mindig érdemes ismerőseid segítségét kérned. Nem csupán azért, mert így olcsóbb, hanem mert időben is jobban kijössz. Például a hordható dobozokat, lapra szerelt bútorokat elviheted egy sima autóban is, nyilván több fordulóval, így a költöztető autó csak a nagyobb háztartási gépek (hűtő, mosógép), illetve az ágyak, kanapék, fotelek szállításához fognak kelleni. Ráadásul így dönthetsz úgy, hogy egyik nap elviszed a bútorokat és gépeket, a másik nap pedig a könnyebben mozgatható holmikat. Így, mire azok odakerülnek, te már be is pakolhattad a nehezebb bútorokat a lakásba, már csak a rendezgetéssel kell foglalkoznod.

Anyagi szempontból ilyen esetekben előleget és kauciót kell fizetned, ha bérelsz, vagy teljes vételárat és átíratási költséget, ha vetted az ingatlant. Ezt nyilván akkor is tudod, amikor eldöntöd, hogy költözöl. Előzetes spórolást igényel ez a dolog. De váratlan költségekre a beköltözéskor is számolhatsz. Lehet, hogy kellenek új holmik a lakásba, esetleg egy kisebb felújításra szükség lesz. Ezért még mielőtt belevágsz, alaposan mérlegeld a lehetőségeidet az anyagi helyzetedhez képest.

Testi egészségeddel kapcsolatban is érdemes pár dolgot megfogadnod: ne terheld magad túl egyszerre, kérj segítséget, mert a pakolás fizikailag eléggé megterhelő. A rendes öltözködés ilyenkor is fontos, nehogy a vírusok megtámadjanak, amíg ki-bejárkálsz a lakásokban! Ami pedig már az új otthonodban nélkülözhetetlen, az az alapos rendrakás és takarítás.

Tehát, mielőtt rászánod magad a nagy döntésre, gondolkodj el rajta, hogy nem fogja-e az egészséged bánni, ha túl hirtelen vágsz bele. De ha úgy érzed, minden adott, akkor ne habozz, vágj bele, hiszen hatalmas lehetőség a te számodra.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.