Menü

Folyamatosan változó időjárás - hogyan viseljük el?

Az odakinn röpködő mínuszok ellen tenni viszonylag könnyű: vitaminokat szedünk, jól felöltözünk, kerüljük a hideg ételeket és italokat. De ha egy hideg, szeles, dermesztő napot egy meleg, napsütéses nap követ, nehéz megállapítani, mi lenne a helyes viselkedés.

Főleg azért is, mert ilyenkor sem alulöltözni, sem túlöltözni nem tanácsos. Minden napra új haditervvel kell előállnunk, és a szervezetünknek minden nap új külső hatásokhoz kell alkalmazkodnia. A hidegben a testhőmérsékletünk védelmében rengeteg energiát kell felhasználnia, ilyenkor általában érdemes több ételt bevinni. Az enyhe időjárás azonban a szervezetünk pihenőideje, amikor sokkal kevésbé ellenálló a vírusokkal szemben, ezért a védelem érdekében muszáj több vitaminnal szolgálnunk az immunrendszerünk számára. Tehát tervben ez úgy néz ki, hogy a hideg napokon jöhet valami, amiben több hús és zsiradék található, az enyhe napokon pedig inkább natúr salátákat és leveseket tanácsos fogyasztani.

De mi legyen az öltözködéssel? Nos, az abszolút helytelen taktika az, hogy minden nap nagy hidegre készülök, aztán majd nap közben alakul. Hiszen ennek úgyis az a vége, hogy teljesen kimelegszünk, amely során sokkal könnyebb megbetegedni. Érdemes ehelyett minden nap figyelni az előrejelzést. Vagy, ha mindenképpen be akarunk öltözni vastagon, akkor inkább vegyünk fel hozzá vékonyabb kabátot. Éjszakánként pedig tegyük el a plusz takarókat. Fűtsük fel a szobát kellemes hőmérsékletűre, és próbáljunk meg rendesen, szimpla takaróval aludni. Ez fontos a tavaszi időre való átszokás szempontjából.

A vitaminok szedése semmilyen időjárás mellett nem megy ki a divatból, de a melegebb időjárás más módot kíván, mint a zimankós téli. Télen a tea, forró levesek és a déli gyümölcsök jelentik a természetes forrást, míg a február-márciusi idő már lehetővé teszi lassacskán a jobb minőségű zöldségek vásárlását. Ezért ilyenkor igyekezzünk jól bejáratott, biztos helyről minél frissebb zöldségeket megvásárolni, melyeket nyersen, salátaként vagy mártásként is elfogyaszthatunk. Emellett a gyógyszertárban kapható vitaminokat is szedhetjük természetesen, de a fajtája kiválasztásához mindig kérjünk segítséget a gyógyszerészektől, hiszen ők pontosan tudják, hogy miből mekkora mennyiségre van szükségünk.

Ne csüggedjünk el tehát, ha ma még fagy, mert holnap akár 15°C is lehet. És mindkét időjárásnak megvan a maga veszélye, ahogy a szépsége is. Nekünk csak fel kell készülni, és élvezni kell.

Kétszáz maraton!

42,195 km. Ennyi egy maratoni táv. Egyet is nehéz és küzdelmes lefutni, nemhogy kétszázat. Kele Géza futónagykövet ennyit teljesített eddig, s a történet folytatódik. Bár elfoglalt és mindig úton van, mégis volt rám néhány perce, nekem pedig öröm és motiváló volt Gézával beszélgetni. Vajon mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen eredményt tudhasson maga mögött?

Takarítási trükkök

Nem kezdhetem azzal, hogy takarítani senki sem szeret, hiszen ez nem is igaz, azonban akár szereti valaki ezt a fajta házimunkát, akár nem, a következő tippek és trükkök kipróbálásra érdemesek, megkönnyítik a dolgunkat, s mivel takarítani úgyis kell, ha már csináljuk, csináljuk praktikusan, gyorsan, könnyen, ügyesen.

Őszi selejtezés

Az ősz folyamán sokak számára eljön az idő, mikor ki kell dobálni a felesleges dolgokat. Ez legfőképp amiatt nehéz, mert a dolgok többsége, legyen az ruha, dísztárgy, könyv, haldokló szobanövény vagy bármi más a szívünkhöz nő, és nem akarunk tőle megválni.

Feszültségoldó fűszerek, amik minden háztartásban ott vannak

Bizonyára mindenki emlékszik a mesében szereplő boszorkányra és javasasszonyra, de említhetném a füves embert is, aki különböző hatást gyakorolt az emberekre bizonyos növények segítségével.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.