A túró szuperegészséges hatásai
- Dátum: 2019.02.24., 20:48
- Udvari Fanni
- antioxidáns, bélflóra, diéta, egészség, kalcium, szorongás, túró, védelem, vitamin
A túró számos vitaminban, ásványi anyagban bővelkedik, diétát is felpörgeti. Továbbá probiotikus élelmiszer, amely fokozza a szervezet védekezőképességét, csillapítja a lázat és a bélflórára is pozitív hatást gyakorol.
Fehérjeforrás
A napi fehérjebevitelt nem csak a fehérje porokkal lehet bevinni, hanem a túróval is. A túró kiváló kalcium forrás a magas proteintartalma mellettki, amire a szervezetnek feltétlenül szüksége van. Emellett segíti izmok munkáját is, gátolja a zsírsejtek növekedését, illetve a szálkásítást is beindítja.
Vitaminokban gazdag
A túróban található A-vitamin a növekedéshez és az immunrendszer működéséhez nélkülözhetetlen. A komplex-B-vitaminok pedig kiválóan hatnak az agy fejlődésére, az anyagcserére és a koleszterinszint csökkentésére.

Szorongásgátló
A túróban lévő kálium enyhíti a szorongást, vérnyomásszabályozó, valamint az agyműködésre is pozitív hatást gyakorol. Egy nehéz, erőt próbáló vizsga előtt érdemes enni kb 100grammot belőle.
Antioxidánsban bővelkedik
Szelénben gazdag szelénben, amely csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, és védi a sejteket. A túró mérsékelt mennyiségű fogyasztásával ugyanis megelőzhető egy komoly szívroham. Segít a vércukor szint fenntartásában, amely a magas magnéziumtartalmának köszönhető.
Diétás ételek királya
A benne lévő tejsavó gyorsan felszívódik, ezáltal felpörgeti az anyagcserét. A sovány túróban kevés a szénhidrát,de ami még ennél is jobb benne, hogy megunhatatlan. Én személy szerint sztíviával szoktam édesíteni, amely egészséges, természetes édesítőszer.

Epres túró torta a fogyókúrázóknak is jó.
Hozzávalók:
750 g sovány túró
660 g joghurt (2 nagy pohár)
500 g eper
1 citromból nyert citromhéj
0.25 citromból nyert citromlé
35 g zselatin (2 és fél kis csomag)
1 ek vanília kivonat
5 ek xilit
45 csepp folyékony édesítőszer (3 teáskanálnyi)
1 csipet só
5 ek erythritol
Tetszés szerint édesíthetjük bármivel, annak mennyiségét is ízlés szerint variálhatjuk attól függően, ki mennyire szereti az édes ízt. Eper helyett pedig akár használhatunk más gyümölcsöt is (málna, áfolya, meggy, stb)

Elkészítés:
A zselatint keverjük el az egyik pohár joghurttal, a nyírfacukorral és az eritrittel, addig melegítsük,folyamatos kevergetés mellett, amíg fel nem oldódik benne. Vigyázzunk nehogy felforraljuk!
Tegyük félre kicsit hűlni a zselatinos joghurtot, közben mossuk meg, és vágjuk kis kockákra az epret (pár szemet félretehetünk díszítéshez).
A túrót törjük össze, és keverjük össze az eperrel, a másik pohár joghurttal, a citrom levével és héjával, a vaníliával, egy csipet sóval és a folyékony édesítővel. Tetszés szerint édesíthetjük mással is, én szeretek kombinálni többféle édesítőt, hogy ne érződjön ki egyiknek sem a jellegzetes íze, a lehető leginkább hasonlítson a cukorra.
Miután kicsit lehűlt a zselatinos joghurt, kezd kocsonyásodni, gyorsan keverjük azt is bele a többi hozzávalóhoz, és öntsük egy hideg vízzel kiöblített tortaformába, tálba vagy akár őzgerinc formába. Ez elég nagy adag, egy 26 cm-es tortaformához elegendő.
Tegyük hűtőbe legalább 4 órára, de lehetőleg egy éjszakára. Tálalás előtt egy késsel óvatosan lazítsuk fel körbe a tortaforma oldalát, tegyünk rá egy tányért vagy tálcát, fordítsuk fejjel lefelé, és ütögessük meg, hogy kijöjjön a formából. Ha nem sikerül, próbálhatjuk meg melegvízbe mártani a tortaformát.
Szerző: Udvari Fanni
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.