Menü

A túró szuperegészséges hatásai

A túró számos vitaminban, ásványi anyagban bővelkedik, diétát is felpörgeti. Továbbá probiotikus élelmiszer, amely fokozza a szervezet védekezőképességét, csillapítja a lázat és a bélflórára is pozitív hatást gyakorol.

Fehérjeforrás

A napi fehérjebevitelt nem csak a fehérje porokkal lehet bevinni, hanem a túróval is. A túró kiváló kalcium forrás a magas proteintartalma mellettki, amire a szervezetnek feltétlenül szüksége van. Emellett segíti izmok munkáját is, gátolja a zsírsejtek növekedését, illetve a szálkásítást is beindítja.

Vitaminokban gazdag

A túróban található A-vitamin a növekedéshez és az immunrendszer működéséhez nélkülözhetetlen. A komplex-B-vitaminok pedig kiválóan hatnak az agy fejlődésére, az anyagcserére és a koleszterinszint csökkentésére.

Szorongásgátló

A túróban lévő kálium enyhíti a szorongást, vérnyomásszabályozó, valamint az agyműködésre is pozitív hatást gyakorol. Egy nehéz, erőt próbáló vizsga előtt érdemes enni kb 100grammot belőle.

Antioxidánsban bővelkedik

Szelénben gazdag szelénben, amely csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, és védi a sejteket. A túró mérsékelt mennyiségű fogyasztásával ugyanis megelőzhető egy komoly szívroham. Segít a vércukor szint fenntartásában, amely a magas magnéziumtartalmának köszönhető.

Diétás ételek királya

A benne lévő tejsavó gyorsan felszívódik, ezáltal felpörgeti az anyagcserét. A sovány túróban kevés a szénhidrát,de ami még ennél is jobb benne, hogy megunhatatlan. Én személy szerint sztíviával szoktam édesíteni, amely egészséges, természetes édesítőszer.

Epres túró torta a fogyókúrázóknak is jó.

Hozzávalók:

750 g sovány túró

660 g joghurt (2 nagy pohár)

500 g eper

1 citromból nyert citromhéj

0.25 citromból nyert citromlé

35 g zselatin (2 és fél kis csomag)

1 ek vanília kivonat

5 ek xilit

45 csepp folyékony édesítőszer (3 teáskanálnyi)

1 csipet só

5 ek erythritol

Tetszés szerint édesíthetjük bármivel, annak mennyiségét is ízlés szerint variálhatjuk attól függően, ki mennyire szereti az édes ízt. Eper helyett pedig akár használhatunk más gyümölcsöt is (málna, áfolya, meggy, stb)

Elkészítés:

A zselatint keverjük el az egyik pohár joghurttal, a nyírfacukorral és az eritrittel, addig melegítsük,folyamatos kevergetés mellett, amíg fel nem oldódik benne. Vigyázzunk nehogy felforraljuk!

Tegyük félre kicsit hűlni a zselatinos joghurtot, közben mossuk meg, és vágjuk kis kockákra az epret (pár szemet félretehetünk díszítéshez).

A túrót törjük össze, és keverjük össze az eperrel, a másik pohár joghurttal, a citrom levével és héjával, a vaníliával, egy csipet sóval és a folyékony édesítővel. Tetszés szerint édesíthetjük mással is, én szeretek kombinálni többféle édesítőt, hogy ne érződjön ki egyiknek sem a jellegzetes íze, a lehető leginkább hasonlítson a cukorra.

Miután kicsit lehűlt a zselatinos joghurt, kezd kocsonyásodni, gyorsan keverjük azt is bele a többi hozzávalóhoz, és öntsük egy hideg vízzel kiöblített tortaformába, tálba vagy akár őzgerinc formába. Ez elég nagy adag, egy 26 cm-es tortaformához elegendő.

Tegyük hűtőbe legalább 4 órára, de lehetőleg egy éjszakára. Tálalás előtt egy késsel óvatosan lazítsuk fel körbe a tortaforma oldalát, tegyünk rá egy tányért vagy tálcát, fordítsuk fejjel lefelé, és ütögessük meg, hogy kijöjjön a formából. Ha nem sikerül, próbálhatjuk meg melegvízbe mártani a tortaformát.

Szerző: Udvari Fanni

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.

Három recept hús nélkül

Receptek a nagyböjti időszakra.