Menü

Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek

Ami rögtön beugrik bárkinek, ha levesről van szó, az egy jó házi tyúkhúsleves. De ha tovább gondolkodunk, akkor még ilyenek is az eszünkbe jutnak, mint a gulyás, a halászlé, esetleg valamilyen könnyed krémleves. Azok a kevés hozzávalóból álló levesek azonban, melyeket régen gyakran fogyasztottunk, az esetek többségében háttérbe szorulnak. Pedig nem csupán az ünnepnapok ételeit készíthetjük el, néha az egyszerűség épp olyan lenyűgöző.

Édes borsóleves

Nem túl sok hozzávaló szükségeltetik hozzá. Egy kevés zsiradékon megpároljuk a borsót, liszttel pedig besűrítjük és megcukrozzuk. Felengedjük egy kevés vízzel és tejjel, majd kevés petrezselymet vágunk hozzá. Lényegében el is készült, esetleg pirospaprikával és galuskával gazdagíthatjuk. Amellett, hogy rendkívül könnyű étel, hétköznap esti romantikus vacsorára is ideális.

Köménymagleves

Ennek a levesnek a neve magába foglalja lényegében majdnem az egész receptet. Hiszen a köménymagon kívül csak piros paprikára és egy fej egészben hagyott hagymára van szükség. A pirospaprikából és olajból rántást készítünk, amelybe a köménymagot beleszórjuk, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a hagymát és húsz percig főzzük. Zsemlekockával és petrezselyemmel tálaljuk.

Ennek kibővített változata a tojásleves, mely ugyanezen recept alapján készül, csupán egy kis répa, burgonya, és természetesen a tojás hiányzik még belőle. Fűszerezni lehet egy kis borssal, de önmagában is kellően ízletes. Téli estéken kifejezetten jól esik.

Sajtkrémleves

Bár a krémleveseket sokan nagyon szeretik, a zöldségekből készített változatokat részesítjük előnyben. Pedig egy egyszerű sajtkrémleveshez nem kell más, mint két tömlő sajt (akár ízesített is), víz és fűszerek. Ha még krémesebbé akarjuk tenni, egy vékony rántást is készíthetünk rá lisztből. Fűszerezni ízlés szerint lehet majorannával, bazsalikommal, korianderrel, oregánóval, esetleg snidlinggel, de persze a bors, só és szerecsendió is remekül illik bele. Minden variációja új ízélményt biztosít, ráadásul negyed óra alatt elkészül. Hétköznapokra rendkívül ideális.

A leveseket illetően tehát nem érdemes az egyszerű és olcsó recepteket elhanyagolni, hiszen hétköznapjaink kísérőivé is válhatnak ezek az ételek. Nemcsak spórolunk, de változatos étrendet is biztosítunk magunk és a családunk számára. Ráadásul kikapcsolódást biztosítunk vele, hiszen nem kell órákat a konyhában tölteni ahhoz, hogy ízletes vacsorát varázsoljunk az asztalra.

Vigyázzunk az E-számokkal!

Mennyire ismerjük az élelmiszer adalékok listáját? Megnézzük az összetevőket, amikor vásárolunk?

A tiszta juharszirup jótékony hatásai

A juharszirupot az amerikai indiánok csak’’édesvíznek’’ nevezték. Manapság már leginkább a mézhez hasonlítjuk. Édes íze ne tévesszen meg senkit, ugyanis egészséges és nem terheli meg annyira a szervezetet sem. Az emberi szervezetre számtalan jótékony hatást képes kifejteni!

A krumpli különleges „unokatestvére”: az édesburgonya

Köretnek, főételnek, de még rágcsálnivalóknak is tökéletes a manapság nagy népszerűségnek örvendő édesburgonya.

Edzés utáni regeneráló ételek

Sokszor téma mi legyen egy megfelelő menü ebédre, vagy milyen egy diétás vacsora, mit esznek sokan tápláló reggeliként, azonban nagyon lényeges megtervezni, hogy mit eszünk sportolás, edzés után.

Füge áldásos hatásai

A füge nagyon gazdag béta-karotinban, A-,C-,E-, és K-vitaminban, kalciumban és más ásványi anyagokban. Összegyűjtöttünk 14 érvet, hogy miért lenne érdemes beépítened az étrendedbe.