Farsangi ételek
- Dátum: 2019.02.07., 17:04
- Martinka Dia
- bál, csörögefánk, cukormentes, diétás, dőzsöl, édesség, egészséges, evés, fánk, farsang, hokedli, iskola, jelmez, jelmezbál., kacsa, kalóriaszegény, karácsony, konyharuha, lakoma, mulat, műanyagtál, ovi, pókember, recept, szénhidrátcsökkentett, szezon, szilveszter, táncol, tél
Alig ért véget a karácsony és a szilveszter, megint szezonális kaja van és enni kell, borzasztó. De mikor volt a mama csörögefánkja és kelt tésztája nélkül farsang? Nos, lehet ezt jól is csinálni! Az biztos, hogy mi magyarok farsangkor is szeretünk sokat és sokfélét enni, mulatni, ünnepelni. Régen a mezőgazdasági munkák szüneteltek, ilyenkor volt a szórakozás, mulatságok ideje, amikor belefért a dőzsölés, hiszen a farsang utolsó napja után elkezdődött a nagyböjt. A farsang a féktelen mulatságok, a bálok és a bőséges lakomák ideje. Az év azon időszaka, mikor mulatozással búcsúztatják a telet, finomságokkal roskadozó asztalokkal, mi magyarok pedig jók vagyunk a szemet gyönyörködtető lakomákban. Rossz hír, hogy kicsit sem diétás, testvérek között sem kalóriaszegény.
Ha ilyenkor nem akarjuk veszni hagyni a január elsején elkezdett diétát, (ami jó esetben még februárban is tart), akkor kímélő ételek között kell válogatnunk.
Együnk meleg leveseket, vagy sült kacsát, pecsenyét párolt káposztával, csökkentsük a szénhidrátot, különösen akkor, ha a zsírbevitelünk magasabb. Nehéz ellenállni a hájas süteményeknek, szalagos fánknak, farsangi édességeknek, így ha meg tudjuk állni, keveset kóstoljunk belőle, ha pedig nem, jobb, ha egy falatot sem kockáztatunk. Farsangi bálokban nem könnyű farkasszemet nézni a terített asztalokkal, ilyenkor az a trükköm, hogy inkább elmegyek táncolni.
A friss és puha szalagos fánkot a mamám mindig porcukorral szórta le és házi sárgabarack lekvárral ettük a kis hokedlin ülve, milyen jól esett! A csörögefánk hegyekben állt a dédi sárga műanyagtáljában, kockás konyharuhával letakarva, emlékszem az édes illat belepte a konyháját. Ma sajnos már meggondolandó, hogy a zsírban sült fehér lisztes, cukros édességre mondok igent, vagy illemből megkóstolt két falat után megköszönöm és más diétás kompromisszumos nassolnivalóval „vígasztalom magam”.
Szerencsére a hagyományos íz világú farsangi fánkot könnyen el lehet készíteni diétás kivitelben, szénhidrátcsökkentett lisztkeverékekkel, cukormentes lekvárokkal. Saját diétás fánkom receptjét szívesen becsempészem a sorok közé: 25dkg szénhidrátcsökkentett liszt kell hozzá, kb. 1,5 dl meleg tej, 2 dkg élesztő, egy teáskanál fruktóz, 3 dkg olvasztott vaj vagy ennél kicsivel kevesebb kókuszzsír, 2 db tojás sárgája. Az élesztőt és fruktózt langyos tejben felfuttatjuk, hozzáteszem a liszt – zsiradék - tojás keverékéhez, szaggatom, majd forró olajban kisütöm. Ez kis adag, kipróbálni jó, de később érdemes a mennyiségeket duplázni. Bármely farsangi mulatságon nagy sikert arat!
Mindenkinek kellemes bálozást, farsangi mulatozást kívánok, a gyermekeknek izgalmas várakozást és készülődést, jó jelmezbált, jelmezes felvonulást az oviban, iskolákban. Az én fiam idén is pókember szeretne lenni. Ja nem is, azt mondja, inkább „star wars”, mert annak van világítós fénykardja. Vagy mi...
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?