Farsangi ételek
- Dátum: 2019.02.07., 17:04
- Martinka Dia
- bál, csörögefánk, cukormentes, diétás, dőzsöl, édesség, egészséges, evés, fánk, farsang, hokedli, iskola, jelmez, jelmezbál., kacsa, kalóriaszegény, karácsony, konyharuha, lakoma, mulat, műanyagtál, ovi, pókember, recept, szénhidrátcsökkentett, szezon, szilveszter, táncol, tél
Alig ért véget a karácsony és a szilveszter, megint szezonális kaja van és enni kell, borzasztó. De mikor volt a mama csörögefánkja és kelt tésztája nélkül farsang? Nos, lehet ezt jól is csinálni! Az biztos, hogy mi magyarok farsangkor is szeretünk sokat és sokfélét enni, mulatni, ünnepelni. Régen a mezőgazdasági munkák szüneteltek, ilyenkor volt a szórakozás, mulatságok ideje, amikor belefért a dőzsölés, hiszen a farsang utolsó napja után elkezdődött a nagyböjt. A farsang a féktelen mulatságok, a bálok és a bőséges lakomák ideje. Az év azon időszaka, mikor mulatozással búcsúztatják a telet, finomságokkal roskadozó asztalokkal, mi magyarok pedig jók vagyunk a szemet gyönyörködtető lakomákban. Rossz hír, hogy kicsit sem diétás, testvérek között sem kalóriaszegény.
Ha ilyenkor nem akarjuk veszni hagyni a január elsején elkezdett diétát, (ami jó esetben még februárban is tart), akkor kímélő ételek között kell válogatnunk.
Együnk meleg leveseket, vagy sült kacsát, pecsenyét párolt káposztával, csökkentsük a szénhidrátot, különösen akkor, ha a zsírbevitelünk magasabb. Nehéz ellenállni a hájas süteményeknek, szalagos fánknak, farsangi édességeknek, így ha meg tudjuk állni, keveset kóstoljunk belőle, ha pedig nem, jobb, ha egy falatot sem kockáztatunk. Farsangi bálokban nem könnyű farkasszemet nézni a terített asztalokkal, ilyenkor az a trükköm, hogy inkább elmegyek táncolni.
A friss és puha szalagos fánkot a mamám mindig porcukorral szórta le és házi sárgabarack lekvárral ettük a kis hokedlin ülve, milyen jól esett! A csörögefánk hegyekben állt a dédi sárga műanyagtáljában, kockás konyharuhával letakarva, emlékszem az édes illat belepte a konyháját. Ma sajnos már meggondolandó, hogy a zsírban sült fehér lisztes, cukros édességre mondok igent, vagy illemből megkóstolt két falat után megköszönöm és más diétás kompromisszumos nassolnivalóval „vígasztalom magam”.
Szerencsére a hagyományos íz világú farsangi fánkot könnyen el lehet készíteni diétás kivitelben, szénhidrátcsökkentett lisztkeverékekkel, cukormentes lekvárokkal. Saját diétás fánkom receptjét szívesen becsempészem a sorok közé: 25dkg szénhidrátcsökkentett liszt kell hozzá, kb. 1,5 dl meleg tej, 2 dkg élesztő, egy teáskanál fruktóz, 3 dkg olvasztott vaj vagy ennél kicsivel kevesebb kókuszzsír, 2 db tojás sárgája. Az élesztőt és fruktózt langyos tejben felfuttatjuk, hozzáteszem a liszt – zsiradék - tojás keverékéhez, szaggatom, majd forró olajban kisütöm. Ez kis adag, kipróbálni jó, de később érdemes a mennyiségeket duplázni. Bármely farsangi mulatságon nagy sikert arat!
Mindenkinek kellemes bálozást, farsangi mulatozást kívánok, a gyermekeknek izgalmas várakozást és készülődést, jó jelmezbált, jelmezes felvonulást az oviban, iskolákban. Az én fiam idén is pókember szeretne lenni. Ja nem is, azt mondja, inkább „star wars”, mert annak van világítós fénykardja. Vagy mi...
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!