Barangolás a sajtok világába 2. rész
- Dátum: 2019.02.01., 09:50
- Udvari Fanni
- cheddar, étkezés, gasztronómia, halloumi, manchego, provolone, sajt, stilton
Manchego:
Manapság 670 ezer juh évente 45 millió liter tejet ad és ennek 80%-ából manchego sajtot készítenek, mely mennyiségileg 7000 tonnát jelent. Minden manchegoban márkajel a virág, valamint a halszálkás minta, ami a régi eszpartófűből készült öntőformát jelképezi. Mind kézműves termékként, mind ipari méretben gyártják. Egy sajt 2-3,5 kg és kb. 50% zsírtartalommal rendelkezik. Négyféle érettségi fokon árulják: - fresco: legalább 60 napig érlelt, enyhe és édes,- semicurado: legalább 180 napig érlelt, - curado: 12 hónapig érlelt, - anejó:12-24 hónapig érlelt. Ez a sajt 1984 óta PDO, azaz védett eredetmegjelöléssel rendelkezik. Ínyencek szerint legjobb birsalmasajttal, szőlővel, fügével, illetve almával fogyasztani.
Cheddar:
A világ egyik leghíresebb sajtféléje, eredetileg az angol Somerset Cheddar nevű kerületéből származik, de mára már elterjedt az egész világon. A gyárilag előállított cheddar sajtnak majdnem viaszos állaga van, míg egy hagyományos vidéki házban előállított, kemény, majdnem széteső szerkezetű. Az íze változó - a fiatal sajtoknál édes, lágy, az érettebb sajtoknál sósabb, erősebb.
Stilton:
Gyakran az angol sajtok királyának is nevezik, közepesen kemény, préseletlen sajt, teljes zsírtartalmú tehéntejből, tejszín hozzáadásával készült. Íze gazdag és pikánsnak mondható. Hagyományosan magas formákba öntik, sokkal erősebb ízű és több zöld penészt tartalmaz, mint a boltban kapható. Stiltont csak Közép-Anglia egyes területein készítenek tradicionálisan.
Halloumi:
Egy közepesen kemény, kéreg nélküli sajt Ciprusról, amelynek gumiszerű a textúrája. Jellegzetes íze sokat köszönhet a hozzáadott apróra vágott mentának. A fetához hasonlóan, a halloumi hagyományosan juhtejből készül. Meglepő módon megtartja alakját főzés közben, így alkalmas grillezésre, vagy sült-sajt készítésére.
HALLOUMI SAJT SZEZÁMOS BUNDÁBAN SZILVÁVAL ÉS ZELLERREL
Hozzávalók:
25 dkg halloumi sajt, 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 5 dkg szezámmag, olaj a sütéshez
A körethez: 1 csokor zellerszár, 6 dkg vaj, só, 50 dkg szilva, 4 evőkanál cukor. darabka fahéj, 4 szem szegfűszeg, 1 dl vörösbor
Elkészítés:
A szilvákat kettévágjuk, kimagozzuk. Teflon serpenyőbe öntjük a cukrot, és a szilvákat vágott felükkel beletesszük. Ahogy a cukor karamellizálódik és a szilva sül, hozzáadjuk a szegfűszeget és a fahéjat, és amikor szép aranyszínű, felöntjük a vörösborral, és addig pároljuk, amíg a cukor feloldódik, és az egész kissé besűrűsödik. A szárzellert megtisztítjuk, felaprítjuk, és a vajon kis sóval enyhén roppanósra pároljuk. A sajtot felkockázzuk, panírozzuk lisztbe, tojásba és szezámmagba, olajban pirosra, ropogósra sütjük. Papírtörlőn leitatjuk. A sajtkockákat a párolt zellerrel és a szilvás raguval tálaljuk.
Provolone
Hasonlóképpen készítik, mint a mozzarellát. A fiatal provolone sajtot dolce-nak is hívják, enyhe ízvilága miatt. A pikáns, legalább két évig érlelt változat sokkal erősebb.
A sajtfogyasztásnak számos előnye van, és ha betartunk néhány alapszabályt, akkor a változatos étkezés részévé tehetjük. Az egészséges táplálkozás egyik alap kérdése, hogy megfelelő mennyiségű fehérjéhez jusson szervezetünk. Ezek az élelmiszerek a fehérjén kívül, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, továbbá zsírtartalmuk sem elhanyagolható. Érdemes kicsit nagyító alá vennünk ezt a közkedvelt élelmiszerünket!
Szerző: Udvari Fanni
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?