Menü

Tízórais doboz: van élet a szendvicsen túl!

Sokszor okoz fejtörést, hogy a finnyás iskolás fiam uzsonnás dobozát mivel töltsem fel, ami nem szendvics, müzli szelet és banán. Ezeket ugyan szereti, de már nekem unalmas. A szendvicseket általában félig majszolja el, másik fele az olvasókönyvben landol, vagy a matekfüzetben érkezik haza. A müzli szeletek darabkáit is megtalálom a tolltartóban, ez mind arra utal, nem csomagolok már elég kreatívan és izgalmasan. Nézzünk körül, mi mindent tehetünk egy picike uzsonnás dobozba, ami egészséges, finom és garantáltan megeszi a gyerekünk!

Egy kis pókemberes uzsonnás dobozkánk van, hozzáillő kulaccsal, nagyon vagány. A kulacsba sokszor teát teszek vagy házi szörpöt, legtöbbször azonban vizet. Az ételes dobozka tartalmát kevésbé kreatív napjaimon egy kisebb banánnal és valamilyen ízesítésű müzli szelettel, kisebb szendviccsel töltöm fel, azonban ezt már ideje lenne feldobni kicsit.

Ekkor jutott eszembe kókusz vagy csokis golyót készíteni, zabpehellyel, pici mézzel vagy mogyoróvajjal, kakaóporral, esetleg kókusszal, meggyel a közepén. Ez a „nasigolyó” garantáltan feldobja az energiaszintjüket.

A tejberizs sem rossz ötlet, pici dobozkában gyümölcsökkel, lekvárral, kakaóval ízesítve. Hátránya azonban, hogy mielőbb fogyassza el a gyermek, hiszen tej vagy növényi tej tartalmú, bár a fiamnál ez nem szokott gondot okozni, hamar elfogy, nagyon szereti. (Megjegyzésem magamnak: kiskanalat ne felejtsünk el csomagolni mellé) Ha szereti a gyermekünk, chia pudinggal, vagy magokkal, lekvárral, kekszekkel rétegezett joghurtokkal is próbálkozhatunk, kis üvegben vagy műanyag dobozkában praktikusan bepakolhatjuk az iskolatáskába, azonban ezeket is mielőbb el kell fogyasztania.

Ha hétvégén sütünk reform sütiket, cukormentes linzert, vagy más szárazabb süteményt, az is jó útitárs, egy finom tízórai vagy uzsonna biztos feldobja a hangulatát a suliban! Süssünk hétvégén zabkekszet, banánkenyeret, készítsünk házi müzli szeletet, amit aztán a hét elején csomagolhatunk az iskolába.

Egy zacskó diákcsemege vagy olajos mag mindenképp jó választás, egészséges zsírsavakat tartalmaz, feltétlenül pakoljuk és csomagoljuk ezeket is iskolás gyermekünk tízórais dobozába. Nemcsak egészséges és finom, de laktató is, sokáig nem éhezik meg tőle.

Ha még nem készítettünk tortilla tekercset, akkor is az ideje! Trendibb, mint a szalámis szendvics, s sokféleképp variálható, formája miatt pedig újdonságként hat a gyerekek számára. A tortillába mehet krémsajt, saláta, sonka, gyakorlatilag bármi. Különösen szívesen fogyasztja a lurkónk, ha őt is bevonjuk a tízóraija elkészítésébe.

Ha ilyesmit csomagolunk gyermekeinknek, számolhatunk azzal, hogy hamarosan nagyobb tízórais dobozt kell beszereznünk, mert a kisebb már nem lesz neki elég. S ne feledjük: természetesen a fent említett ételeket mi magunk is elvihetjük a munkahelyünkre, megéri összedobni ezeket, semmint nápolyival csokival vagy a negyedik kávéval orvosolni a napközben ránk törő éhséget.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!