Menü

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.

B-vitamin

A legfontosabb agyserkentőnk a B-vitamin az Omega- 3 mellett. Főleg, ha ezt a kettőt egyszerre visszük be, hiszen a hatásuk ekkor fokozódik. Már a hangulatingadozásoknál, a depressziónál is felfigyeltek arra, hogy ezzel a vitaminnal javítani lehet a páciensek állapotán, mivel fontos szerepe van az idegrendszer egészséges működésében. Ezen kívül rájöttek arra, hogy a hiánya nem csak kedélyromláshoz, hanem memóriazavarhoz is vezethet, így az egyik legfontosabb agykarbantartóként tartják számon. Mindegy, melyik típusát vesszük magunkhoz, a pozitív hatás mindegyiknél megfigyelhető: a B1-vitamin az emlékezetért, a B6 az általános szellemi frissességünkért, a B12 pedig az időskori elbutulás, valamint az Alzheimer-kór ellen véd. Érdekesség például, hogy a túlzott alkoholfogyasztás nemcsak az idegsejteket pusztítja, hanem csökkenti a B1 és a B6-vitamin mennyiségét is, így ez gyakran memóriazavarokkal jár együtt. Magas B-vitamin tatalmú ételek: teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, hal, máj, sertéshús, tojás, szárnyasok, hüvelyesek

Flavonoid

Kutatások bebizonyították, hogy azok az idős emberek, akik sok flavonoidban gazdag ételeket fogyasztanak, szellemileg nem maradtak el a fiatalabbaktól. Megállapították, hogy ez az anyag értágító hatása miatt javítja a szövetek, sejtek oxigénellátását, így az agy vérellátása is lényegesen fokozódik. Emellett a javítják a szervezetben egy kináz nevű enzim termelődését, amelynek nagy szerepe van a tanulási folyamatokban, a memória működésében, valamint az általános gondolkodásban. Magas flavonoid tartalmú ételek: bogyós gyümölcsök (pl. ribizli), étcsokoládé, zöld tea, szója

Zöld színű zöldségek

A brokkoli, fejes saláta, cukkini, paraj és zöld színű társaik fogyasztása számos előnnyel jár, elsősorban a színüket adó klorofillnek köszönhetően, amely a szervezet egészére pozitívan hat, beleértve az agy működését is. Támogatja az agy véráramlását, kifinomult funkcióit, az idegrendszert, valamint segíti a koncentrációt.

Étcsokoládé

Flavonoidjai és egyéb antioxidánsai számos kedvező hatásuk mellett az agy vérkeringését is javítják, továbbá a benne található koffein is szerepet játszik a szellemi frissesség megőrzésében. Nem véletlen tehát, hogy vizsgaidőszakban hallgatók kedvenc „nasija”. Törekedjünk a minél jobb minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládék választására, és természetesen a mértéket megtartva.

Bogyós gyümölcsök

Legismertebbek az eper, málna, fekete és vörös áfonya, goji bogyó, szeder. Az antioxidánsban leggazdagabb ételek közé sorolhatók, továbbá magas C-vitamin tartalmának köszönhetik a memóriajavító tulajdonságukat.

Tökmag

Sokunk kedvence, a tökmag, amelynek hasznát vehetjük akkor is, amikor extra szellemi munka vár ránk. Magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően nemcsak a szívünkre, de a memóriánkra is kitűnő hatással van. Sőt, segít megelőzni az elmebaj kialakulását. Ha lelkesen, vágunk bele az előttünk álló megmérettetéseknek, akkor a teljesítőképességünk is fokozódik és a siker sem fog elmaradni.

E-vitamin

Zsírban oldódó, az agy oxigénellátásához szükséges vitamin. Viszont a főzés és az élelmiszer-feldolgozás során a táplálékban lévő E-vitamin mennyisége csökkenhet. A feldolgozott gabona E-vitamin-tartalmának akár 80%-a is kárba mehet, és még a fagyasztás is tönkreteszi a ennek nagy részét. Az E-vitamin tocopherol nevű anyagokból épül fel, melyeket növények állítanak elő, és legtöbbször növényi olajakban találhatók meg. A búzacsíraolaj tartalmazza belőlük a legtöbbet. Ez az E-vitamin legegészségesebb forrása.

Szerző: Udvari Fanni

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.