Menü

Péksütemény helyett

A heti öt munkanapból öt munkanapon péksüteményt vagy szendvicset majszolsz reggelire? Nem muszáj! Létezik alternatív megoldás. Megmutatjuk mi az!

Amikor esténként a vacsora után nekiállok elkészíteni a másnapi szendvicshalmazt, mindig arra gondolok, tulajdonképpen miért nem eszünk mást sosem? Miért nem születik meg valami más opció a fejemben, hogy a fehér búzalisztes zsemlék helyett valami változatosabbat készítsek? Aztán járkáltam az üzletekben, s egyszer csak megszületett a B opció. (Ezt csak azt jelenti, hogy létezik több is, de ma csak egyet mutatok be.)

Gyakran szembesültem azzal a problémával is, hogy a fél hatos kelés után nem vagyok kapacitálható egy reggelire. De ha mégis, délelőtt kilenckor ugyanúgy megéhezem, s akkor még nagyon távoli az ebédidő. Régóta szerettem volna már egy smoothie makert is venni, mert láttam, hogy nagyon divatba jött, és még nem volt hasonló eszközöm a háztartásban. Persze, akkor még fogalmam sem volt mire fogom használni, de éreztem, szükségem van rá. S aztán a két ötlet találkozott, és egy egésszé kovácsolódott.

Úgyhogy a téli munkanapokra mindig egy shake-et készítettem magamnak, amelynek amellett, hogy egészségesebb, mint a fehérlisztes szendvicshalmaz, az is az előnye, hogy nem kell kiülni az ebédlőbe, hanem folyamatosan lehet iszogatni munka mellett/közben (így a főnök sem szólhat, hogy már korán reggel szünetet veszünk ki).

Tehát minden este összevágtam egy-két banánt és egy narancsot (de bármilyen gyümölcs lehet, ez egy téli variáció), felöntöttem egy kevés vízzel vagy tejjel (tejérzékenyek vagy tejellenesek nyugodtan használhatnak helyette mandulatejet, rizstejet stb.), néha kiegészítettem egy kis mézzel (ez jó, ha túl sok savanyú gyümölcs kerül a turmixba) és egy kevés lenmaglisztet is szórtam bele. Aztán csak bekapcsoltam a készüléket, és kész is volt a reggelim. A hűtőben egy teljes napig eláll minőségromlás nélkül.

A lenmaglisztnek egyébként nincs különösebb íze, ám számos pozitív egészségügyi hatással bír, például csökkenti a menopauza tüneteit, a termékeny korszakban lévő nőknél pedig szerepe lehet a peteérés elősegítésében. Magas magnéziumtartalommal bír, így több betegség tüneteinek a csökkentésében részt vehet.

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.

Három recept hús nélkül

Receptek a nagyböjti időszakra.