Menü

Ebédopció egészségesen

Nincs lehetőség a munkahelyeden, hogy megmelegítsd az ebédedet, de nem akarod minden nap ugyanazt a sajtos szendvicset nyammogni? Úgy érzed, nem jó az emésztésed, és nem laksz jól, hiába fogyasztasz el 3 szendvicset is főétkezésként? Most tálcán kínáljuk Neked a megoldást! Az egészséges étkezés mellett az a remek az egészben, hogy nem igényel sok előkészületet sem.

Végy egy ételes dobozt (személy szerint azt javaslom, amelyik kemény üveg aljjal rendelkezik, mert környezetbarát és egészségügyileg is biztonságosabb), önts bele egy pohár natúr joghurtot, szórj bele olajos magvakat (én legutóbb sótlan mandulával gazdagítottam) és annyi zabpelyhet, amennyi tetszik. Kóstold meg, és ha túl savanyúnak ítéled, egy kis mézzel feldobhatod, de semmiképpen se használj cukrot, mert ezzel az erővel akár gyümölcsjoghurttal is készíthetted volna, ami szintén nem előnyös, mert magas a hozzáadott cukortartalma. Mire eljön az ebédidő, szépen összeérnek az ízek. Nyugodtan fogyassz mellé rizspuffancsot vagy kukoricából, zabpehelyből készült extrudált kenyereket.

A joghurtnak számos előnye van (és ez nem vonatkozik az ízesített variációkra). Például kalciumforrás és probiotikum is, tehát segít az egészséges bélflóra fenntartásában, illetve újjáépítésében. A természetes probiotikumok közül a joghurt az egyik legjobb választás.

Az olajos magvak – ha szóba jönnek – rendszerint kettéosztják a társaságot, hiszen magas zsírtartalommal, kalóriatartalommal bírnak. Ez valóban nem jó, de ezen felül nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjét, illetve rostot is, ami viszont nélkülözhetetlen a normális emésztéshez.

A zabpehely is remek fehérjeforrás, és ráadásul olyan szénhidrátokat tartalmaz, hogy a cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatják. Szerencsére sokoldalúan felhasználható, így könnyen feldobhatjuk vele ételeinket, illetve az interneten található receptek segítségével új fogásokat is kreálhatunk magunknak.

Home office – home zabálás?

A „home office”-szal és „home tanulással” kapcsolatban jó lenne, ha szem előtt tartanánk, hogy csak az jut ki a karanténból, aki kifér az ajtón. Vagy, hogy legyél otthon is maszkban, mert akkor kevesebbet eszel. Vicces, de valójában elég komoly.

Keltsük új életre a hűtőben árválkodó maradékot

Tudnánk sorolni, egy jobb hétvégi menü, vagy ha már itt tartunk, pár nap bezártság után, - főleg ha ezalatt az idő alatt sokat süt-főz valaki -, mennyi maradék étel halmozódik fel a hűtőben, spájzban, aminek sokkal jobb sorsa is lehet, mint szemétbe dobni. Ezt megelőzendő: kezdjünk valamit a maradékokkal!

Smoothie, szigorúan házilag!

A smoothie nem olyan rég jött divatba. Ezek a kiváló turmixok nemcsak telítenek, laktatnak, egészségesen és fitten tartanak, fogyasztanak, rostokkal és vitaminokkal látnak el, hanem finomak is. Az egészséges verziók alatt persze nem a bolti értendő.

Légy egy napra vegán!

Sokak fejében a vegán szó automatikusan magával vonzza a bonyolult, drága és nehezen megoldható kifejezéseket. De ennek nem kell így lennie, hiszen a vegán recepteket elkészíteni néha könnyebb is, mint a hagyományosokat.

Ráérős főzés

Ha abban a szerencsés, avagy kevésbé szerencsés helyzetben vagy, hogy sok időt tölthetsz az otthonodban, esetleg van egy-két ráérősebb napod, próbálj ki valami olyat, amire néha sajnálod az idődet. Gyors ételek, gyors étkezés, gyors főzés helyett próbáld ki a lassú ételek, hosszú étkezés, ráérős főzés kombinációját. Adjuk meg a tiszteletet az ételnek, amit készítünk és fogyasztunk!