Menü

Termelj kevesebb szemetet!

Feltűnt már, hányszor kell le- vagy kivinni a szemetet egy héten? A tíz évvel ezelőtti állapothoz képest mennyivel többször kell csomót kötnöd a zacskóra? Ha Te is unod, hogy ennyi hulladékkal kell együtt élned, tegyél a változásért!

„Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban.” Gandhi bölcsessége sokunk életének alapját képezhetné, hiszen számos helyzetben tudnánk előre lépni ezzel az egyszerű, de annál sokatmondóbb tanáccsal.

Nyilvánvaló, hogy az emberiség által termelt hulladék eltávolítása nem megoldott. Egyre többet termelünk, de az eliminálás folyamata során zsákutcába kerültünk. Közben pedig a szemét csak szaporodik és szaporodik. Az üzletek polcain a design viszi a prímet, szívesebben vásároljuk fel a hívogatóan csinosra csomagolt termékeket, legyen szó ajándékról, zöldségről vagy pékáruról. Egyre nagyobb csomagokkal térünk haza a vásárlásból, s mire minden elfogy, két-három nagy zsáknyi szemetet is termeltünk. Mindezt miért?

Drasztikus változást érhetnénk el, ha mindannyian csak apróságokra figyelnénk oda.

Nézzük, mit tehetünk meg már ma!

Az üzletben ne tegyünk minden zöldséget zacskóba. Miután hazavittük, úgyis megmossuk őket. Ha zavar minket ez a változat, vigyük a saját vászonzsákjainkat!

Keressük fel a közelünkben lévő üzleteket, ahol kis mennyiségeket is vásárolhatunk, legyen szó fűszerről, zöldségről, bármiről. A magunkkal vitt vászontasakokba mérjük ki a szükséges mennyiségeket.

Kérjük a kávénkat a saját bögrénkbe, termoszunkba!

Mondjunk le az egyszer használatos tollakról, inkább használjunk újratölthetőeket!

Ételrendeléskor kérjük a saját edényeinkbe a fogásokat!

Vigyük magunkkal az üveg tárolóinkat, és abba kérjük a sajtot a boltban! A vászontáskáinkban a kenyeret is kényelmesen hazaszállíthatjuk.

Írjunk bevásárló listát, és szigorúan az alapján vásároljunk. Az élelmiszerek 25-30%-a rendszerint a szemetesben landol.

A sok műanyagba csomagolt tusfürdő és sampon helyett használjunk szappanokat. Hajmosáshoz külön kapható.

A kevesebb hulladék előállítására tekinthetnénk úgy is, mint egy életmódváltásra. Nem biztos, hogy menni fog egyik napról a másikra, de nem is szabad magunktól rögtön mindent elvárni. Egy biztos: már az első napokban is jobban fogjuk magunkat érezni az apró lépésektől, amelyeket megtettünk, és az út csak most kezdődik.

Krízisvonal és online távkonzultáció az ELTE PPK és a Doktor24 összefogásával

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar krízis specializációjának szakemberei és a Doktor 24 pszichológusai/pszichiáterei fogadják mától a koronavírus-járvány okozta lelki/mentális megterhelések miatt segítségre szorulók hívásait. A Doktor24 Egészségközpont ugyanakkor összesen18 szakterületen több mint 40 orvossal indítja online (video) vizit/távkonzultációit, hogy a kezelt páciensek folyamatos kontrollja, valamit a betegek jelen helyzetben megoldható ellátása biztosított legyen.

ONLINE RENDELŐ INDUL– Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Krónikus asztmás és allergiás gyermekeknek indul TB támogatott online vizit/távkonzultáció a Svábhegyi Gyermekgyógyintézeben.

Mit is rabolunk a polcokról?

A járvány teljesen átalakította hétköznapjainkat, és ez a Hajrá Egészség oldalán is meglátszik. Egész egyszerűen át kell állnunk más fajta életritmusra, más fajta egészséges életmódra. Hogy jelenleg pánik folyik az emberek között? Ezt most nem tudom megállapítani. De hogy az első napokban az volt, az bizonyos. A felvásárlási láz a tetőfokára hágott, és ha ez nem lenne elég nagy baj, akkor ezt tetézte, hogy sokszor haszontalan termékeket kezdtek el felhalmozni. Persze a legfontosabb, hogy jelen helyzetben ez indokolatlan is.

„Túl jó vagy hozzám” – és ami mögötte van

Az utóbbi években megnövekedett azoknak a száma, akiket depresszió, vagy valamilyen szorongásos probléma miatt kezeltek. A pszichológusok rendszeresen találkoznak olyan páciensekkel, akik nem tudják helyesen felmérni a saját személyiségük jelentőségét, esetleg nem rendelkeznek egészséges önképpel. Ez pedig nemcsak lélektani hatásokkal bír, de az emberi kapcsolatokat is nagyban befolyásolja.

Ne őrülj meg otthon

Nyilván nem is tehetünk most mást, mint nyugalmunkat valamennyire megőrizve óvjuk magunk és szeretteink egészségét, betartsuk a szabályokat, de hogyan ne őrüljünk meg otthon?