Menü

Termelj kevesebb szemetet!

Feltűnt már, hányszor kell le- vagy kivinni a szemetet egy héten? A tíz évvel ezelőtti állapothoz képest mennyivel többször kell csomót kötnöd a zacskóra? Ha Te is unod, hogy ennyi hulladékkal kell együtt élned, tegyél a változásért!

„Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban.” Gandhi bölcsessége sokunk életének alapját képezhetné, hiszen számos helyzetben tudnánk előre lépni ezzel az egyszerű, de annál sokatmondóbb tanáccsal.

Nyilvánvaló, hogy az emberiség által termelt hulladék eltávolítása nem megoldott. Egyre többet termelünk, de az eliminálás folyamata során zsákutcába kerültünk. Közben pedig a szemét csak szaporodik és szaporodik. Az üzletek polcain a design viszi a prímet, szívesebben vásároljuk fel a hívogatóan csinosra csomagolt termékeket, legyen szó ajándékról, zöldségről vagy pékáruról. Egyre nagyobb csomagokkal térünk haza a vásárlásból, s mire minden elfogy, két-három nagy zsáknyi szemetet is termeltünk. Mindezt miért?

Drasztikus változást érhetnénk el, ha mindannyian csak apróságokra figyelnénk oda.

Nézzük, mit tehetünk meg már ma!

Az üzletben ne tegyünk minden zöldséget zacskóba. Miután hazavittük, úgyis megmossuk őket. Ha zavar minket ez a változat, vigyük a saját vászonzsákjainkat!

Keressük fel a közelünkben lévő üzleteket, ahol kis mennyiségeket is vásárolhatunk, legyen szó fűszerről, zöldségről, bármiről. A magunkkal vitt vászontasakokba mérjük ki a szükséges mennyiségeket.

Kérjük a kávénkat a saját bögrénkbe, termoszunkba!

Mondjunk le az egyszer használatos tollakról, inkább használjunk újratölthetőeket!

Ételrendeléskor kérjük a saját edényeinkbe a fogásokat!

Vigyük magunkkal az üveg tárolóinkat, és abba kérjük a sajtot a boltban! A vászontáskáinkban a kenyeret is kényelmesen hazaszállíthatjuk.

Írjunk bevásárló listát, és szigorúan az alapján vásároljunk. Az élelmiszerek 25-30%-a rendszerint a szemetesben landol.

A sok műanyagba csomagolt tusfürdő és sampon helyett használjunk szappanokat. Hajmosáshoz külön kapható.

A kevesebb hulladék előállítására tekinthetnénk úgy is, mint egy életmódváltásra. Nem biztos, hogy menni fog egyik napról a másikra, de nem is szabad magunktól rögtön mindent elvárni. Egy biztos: már az első napokban is jobban fogjuk magunkat érezni az apró lépésektől, amelyeket megtettünk, és az út csak most kezdődik.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.