Menü

Szilveszter és újév egészségesen

Igen, tudjuk, a karácsony és a szilveszter időszaka nem a diétáknak és az egészséges táplálkozáshoz járul hozzá főképpen. Ám, ha még nem tervezted meg az egész szilveszteredet, ajánlatos néhány tanácsot megfogadnod, főképpen akkor, ha az egészségednek is kedvezni szeretnél.

Nincs szilveszter egy nagy lakoma, sütemények és pezsgő nélkül, no meg aztán ott a virsli is, és reggel meg lencsét kell főzni, sertéshúst sütni… ezalatt nem igazán gondolunk arra, hogy hiába étkezünk egész évben egészségesen és mértékkel, egy hét alatt felrúghatjuk az egészet. A diétázók és fogyókúrázók különösen megsínylik a sütemények és ételek csábítását. Hiszen ki gondol arra, hogy a nagy családi lakomákat egészségesebb verzióban is elkészíthetik?

Pedig nem is olyan nagy művészet, csupán egy kis tervezést igényel. Köztudott, hogy szilveszter napján és újévkor is sertéssültet kell tálalni, hiszen ez hozza meg számunkra a szerencsés újévet. A lencse, bab, borsó, és minden, aminek sok szeme van, a gazdagságunkért felel. Ezeket a hagyományokat megőrizve is tudunk valamivel egészségesebb ételt varázsolni az asztalra.

A sertéshúst például leves formájában is elkészíthetjük. Egy adag csontos sertéshúshoz körülbelül három egész répa, másfél fej vöröshagyma, egy nagy csokor petrezselyem, egy negyed fej zeller és három egész petrezselyemgyökér kell. Amikor a hús már felforrt a sós vízben, akkor hozzáadhatjuk a zöldségeket. Ha úgy látjuk, hogy hamar átfőttek a zöldségek, de a hús még nem főtt át, akkor a zöldségeket kiszedhetjük, és egy kicsit még főzhetjük a húst. Amikor megfőtt, az összevágott hússal és zöldséggel gazdagon tálalhatjuk. Ez a leves egyáltalán nem zsíros, a főtt hús és a zöldségek pedig egészségesek. Ráadásul ez elég bőséges is.

A lencsét nem muszáj zsíros-lisztes főzelék formájában fogyasztanunk. Csinálhatunk belőle egy könnyű salátát is, vagy szintén egy finom levest. De ha főzeléket szeretnénk enni, azt is elkészíthetjük kevésbé zsírosan. Tegyük fel főni a lencsét annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Sóval, borssal, kevés fokhagymával, babérlevéllel ízesítsük. Mikor a lencse már közel teljesen készre főtt, vegyük nagyjából a harmadát, néhány kanálnyit szedjünk rá a levéből, és turmixoljuk teljesen simára. Ha ez kész, akkor egy evőkanál sovány tejföllel keverjük el, majd öntsük vissza. A főzeléket főtt hússal tálaljuk!

Ez a két recept tökéletes akár szilveszter esti vacsorának, akár újévi ebédnek, ráadásul nagyon diétás is, sokkal kevesebb szénhidrátot és zsírt tartalmaz, mint a hagyományosan elkészített ételeink. Az ízéből azonban semmi sem hiányzik.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!