Menü

Egészséges reggeli receptek ünnepekre 2. rész

Tojástekercs

Hozzávalók:

- 3 tojás

- szárított paradicsom

- feta sajt

- olívabogyó

- tortilla lap

Sokan kifejezetten szeretik, ha édes reggelivel indíthatják a napot, de ha te nem tartozol ebbe a táborba, akkor egy ínycsiklandozó tojástekercsre van szükséged. Üss fel három tojást, majd közepesen forró serpenyőben szépen terítsd el. Szórj rá egy kevés szárított paradicsomot, feta sajtot és olívabogyót. Egy-két perc után megfordíthatod, hogy a másik oldala és megsüljön. Semmiképpen ne süsd túl, hogy finom lágy maradjon, pár perc bőven elég neki. Egy másik serpenyőben közben melegíts át egy tortilla lapot, vagy akár tedd be 15 másodpercre a mikróba. Ezután borítsd rá a tojást a tortillalapra, és tekerd fel. Imádni fogod, már csak azért is, mert minden fontos tápanyag megvan benne, ami egy egészséges és laktató reggelihez kell.

Krémsajtos hal

Halimádók kedvence lehet az alábbi recept, mely gyorsan elkészíthető

Hozzávalók:

1 doboz olajos szardínia konzerv,

20 dkg krémsajt,

1 evőkanál majonéz,

kevéske citromlé,

1 közepes vöröshagyma apróra vágva,

friss petrezselyem,

só, bors ízlés szerint.

A szardíniát egy villával összetörjük és kikeverjük a krémsajttal, illetve a majonézzel. Ezután hozzáadjuk a citromlevet, a hagymát és a petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Mézeskalács-granola

Hozzávalók:

- 250 gramm nagy szemű zabpehely

- 1 dl olaj

- 1 dl méz

- egy evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék vagy őrölt fahéj, szegfűszeg,

gyömbér keveréke

- 50 gramm kókuszreszelék

- 100 gramm olajos mag

- 100 gramm aszalt gyümölcs

A zabpelyhet a kókuszreszelékkel nagy, mély tálba teszem. Egy kisebb tányérban összekeverem a mézet, az olajat és a fűszereket. Ezzel a keverékkel locsolom meg a zabpelyhet. Egy nagy lapáttal addig keverem, míg a ragacsos folyadék mindenütt be nem vonja. Egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra terítem. 200 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre pirítom. Ha kihűlt, elkeverem a magokkal és aszalt gyümölcsökkel.

Kölespuding

Hozzávalók:

150 g köles

300 ml kókusztejszín

200 ml víz

4 ek méz

1 csipet só

1 tk vaníliakivonat

4 tk mogyoróvaj

1 nagy marék fagyasztott gyümölcs

A hozzávalókat egy nagy lábosban elkeverjük és lassú tűzön kb. 20 perc alatt, gyakran kevergetve “pudingot” főzünk belőle. Tálakba szedjük és mogyoróvajjal, gyümölccsel megszórva tálaljuk.

Sajtos tojásfelfújt

Hozzávalók:

2 db tojás

2 dkg vaj

3 dkg reszelt sajt

kevés finomra vágott petrezselyemzöld

2 ek főzőtejszín

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből pici sóval kemény habot verünk. 2 db porcelán felfújtas formát kivajazunk. Az aljukra teszünk 1-1 evőkanál tejszínt, majd elosztjuk az edénykékben a tojáshabot. Kanállal kis mélyedést készítünk a habon, beletesszük a tojássárgáját. Megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel és a reszelt sajttal. Forró sütőbe tesszük. A sajt megpirulásáig sütjük (kb 15 perc), majd a sütőből kivéve azonnal tálaljuk.

Reggeli pizza pitából

2 pitához Hozzávalók:

1 csésze reszelt mozzarella sajt (körülbelül 4 dl)

1/4 teáskanál szárított oregánó

1/4 teáskanál fűszerpaprika-pehely

1 csésze bébispenót

2 nagy tojás

Frissen őrölt fekete bors

1 evőkanál reszelt parmezán sajt

Melegítsük fel a sütőt, és amennyiben a pizzánkat majd sütőrácsra akarjuk helyezni, vonjuk be alufóliával. Vegyük elő a pitát, rakjuk meg mozzarellával, szórjuk meg oregánóval, fűszerpaprika-pehellyel. Alakítsunk ki egy kisebb fészket a pita közepén, ahová a tojások kerülnek. Amikor a sütő elég forró, mehet bele a pizzánk, miután 1-1 tojás bekerült a fészekbe, majd sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk a sütőben, amíg a tojások megsülnek, körülbelül 6-7 percig, nem baj, ha a sárgája lágyabb marad. A sütőből kivéve még meghinthetjük parmezánnal, majd szeleteljük, és tálaljuk.

szerző: Udvari Fanni

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.